WSJ231 augusti 2023

Kvinnors utsatthet i krig – en ovanligt känslosamt museebesök

War and Women’s Human Rights Museum visar berättelsen om kvinnor som blivit kidnappade och tvingade till att vara “comfort women” som det kallas, alltså sexslavar, åt den japanska militären under andra världskriget.

“I krig har det blivit farligare att som kvinna hämta vatten eller samla ved, än att vara soldat”, säger Margot Wallström, FN:s före detta särskilda representant mot sexuellt våld i konflikter. War and Women’s Human Rights Museum visar berättelsen om kvinnor som blivit kidnappade och tvingade till att vara “comfort women” som det kallas, alltså sexslavar, åt den japanska militären under andra världskriget. Efter kriget tystades dessa kvinnor ner och Japan förnekade vad dessa kvinnor hade utsatts för.

Några av våra IST:are (våra vuxna funktionär) besökte häromdagen War and Women’s Human Rights Museum i Seoul. Ett känslomässigt besök för många. Besökarna fick med hjälp av en ljudguide gå genom en utställning som visade upp konst skapad av offer för de japanska övergreppen, ta del av dokument, skisser och foton från "comfort lägren" och många vittnesmål från de drabbade kvinnorna. I utställningen finns också historien om hur övergreppen efter kriget tystades ner. Först i modern tid klev offer fram och berättade om vad som hade hänt. Det skapade en folklig rörelse för erkännande av övergreppen och upprättelse för offern. Japan förnekade först att det över huvud taget har hänt. I utställningen fick vi ta del av hur bevisen succesivt har samlats, vilken roll vittnesmål har och hur Japan agerat för att undvika ansvar.

Besöket fick oss att reflektera över vilka krigsberättelser det egentligen är vi får höra. Vilka berättelser är det som göms undan, tystas ner, eller till och med förnekas?

Liknande wsj23

19 aug 2023

Nu är alla i Sverige igen!

Under en månads tid har vår svenska kontingent varit på plats i Sydkorea. Vissa kom lite tidigare och andra lite senare, och så var det även med...

16 aug 2023

Spaghetti till frukost och ägg till sötpotatisen

Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det sydkoreanska köket har bjudit oss på flera nya smakkombinationer...

15 aug 2023

Ska vi byta grejer med varann?

Att swappa märken och halsdukar med scouter från andra länder är en del av jamboreeupplevelsen.