WSJ2316 augusti 2023

Spaghetti till frukost och ägg till sötpotatisen

Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det sydkoreanska köket har bjudit oss på flera nya smakkombinationer och ingredienser!

Maten i Sydkorea skiljer sig en hel del från den maten som vi är vana vid hemma. Det gäller kanske främst frukosten som ofta består av rätter som vi i Sverige snarare skulle servera till lunch eller middag. Ett exempel på en sådan rätt är spaghetti i olivolja som vi blivit serverade till frukost på flera av våra boenden under resan.

Det sydkoreanska köket har bjudit oss på flera nya smakkombinationer och ingredienser. Som de torkade bläckfiskarna som man kan köpa från snacks-hyllan i var och varannan närbutik.

Men vi har också fått äta mycket mat som de flesta av oss känner igen, även om det är i en något ny och för oss annorlunda tappning. Här i Sydkorea använder de gärna sötpotatis både i mat och dryck. Ofta i kombination med ägg.

Flera av våra scouter har också fått laga sin egen mat på restaurangerna. Den som beställer Korean bbq får själv grilla sitt kött vid bordet man sitter vid och beställer man in en gryta är det inte ovanligt att man får koka den själv på en stenplatta på bordet.

Men det är inte bara maten som har överraskat oss på vår resa. Många caféer arbetar gärna med teman för att locka till sig kunder och ett café som flera svenska scouter hittat till är 2D-cafét där både inredningen och porslinet ger en en känsla av att vara inne i en teckning eller en serietidning.

Det enda som kanske kan toppa ett café med ett häftigt tema är robotservitörerna som vi bland annat hittade på en vegansk restaurang i Seoul. Utan några svårigheter rullade roboten fram mellan borden i restaurangen och serverade oss både mat och dryck.

Med alla dessa nya sätt att laga och äta mat på kan man förstå att våra scouter blev upp över öronen förtjusta när våra värdar på ett av universiteten bjöd oss på en koreansk traditionell rätt som vi ändå känner igen hemifrån. Friterad kyckling och cola!

Liknande wsj23

19 aug 2023

Nu är alla i Sverige igen!

Under en månads tid har vår svenska kontingent varit på plats i Sydkorea. Vissa kom lite tidigare och andra lite senare, och så var det även med...

15 aug 2023

Ska vi byta grejer med varann?

Att swappa märken och halsdukar med scouter från andra länder är en del av jamboreeupplevelsen.

14 aug 2023

Ett steg i taget

I Sverige förknippar vi ofta scouterna med friluftsliv och för oss är det lätt att ta oss ut i naturen tack vare Allemansrätten. Något vi ofta tar för...