Jamboree 2022: Emma Landell, NŠsby flŠtar hŒret pŒ Mira Lehtola, Bromšlla och Jesper WŸlff, NŠsby tittar pŒ.

Roverway

Ta chansen att upptäcka vårt fantastiska grannland Norge på ett ovanligt sätt! Roverway 2024 är en möjlighet till ett internationellt scoutäventyr med roverscouter från hela Europa – och lite till.

Roverway 2024

Roverway kommer hållas mellan 22 juli till 1 augusti 2024 i Norge. Deltagarna på lägret är 16-22 år, men det finns också möjlighet att åka som funktionär (IST). Alla svenska deltagare åker tillsammans, och delas upp i patruller. Räkna med att den svenska kontingenten kan behöva samlas redan den 21 juli, och sedan kommer hem den 2 augusti.

Lägret hålls i Stavangerområdet men du som deltagare får chansen att, utifrån vilken path du väljer på lägret, även upptäcka andra delar av Norge.

Pris: Deltagare 13 300 SEK. IST 10 800 SEK. Priserna inkluderar resa från  samlingsplatsen i Sverige till Roverway och resa tillbaka till samlingsplatsen.

Ansökan är nu stängd.

Temat för Roverway 2024 "North of the Ordinary"

 

Minskat antal deltagare på Roverway 2024

De norska arrangören av Roverway 2024 har nu i december meddelat att de behöver minska platserna för lägret. Intresset för att vara med på Roverway har varit så stort att lägerplatsen helt enkelt inte räcker för alla de deltagare som anmält sig. Det innebär att ett antal antagna scouter från varje deltagarland tyvärr inte får åka. För Sverige innebär det att ungefär 70 platser försvinner.

Det är självklart svårt att bestämma vilka som inte får åka med på Roverway 2024. Den svenska organisationen har, precis som vid våra andra arrangemang, beslutat vilka som fortsatt får åka till Roverway 2024 baserat på ålder, samt om man ansökt inom ordinarie ansökningstid eller inte. Äldre scouter prioriteras framför yngre eftersom Roverway är ett återkommande läger, och yngre scouter har möjlighet att åka på framtida Roverway.

Om du varit antagen till Roverway 2024 och fått beskedet att du inte kommer att få åka, kommer du inte att behöva betala någonting. Om du fortsatt har en plats men inte vill åka så ska du meddela oss på roverway@scouterna.se senast den 26 december. Då kan vi ge platsen till en annan scout på väntelistan.

Vi är såklart mycket ledsna över att behöva ge detta tråkiga besked. Vi förstår att många har längtat efter den här resan och nu är mycket besvikna. Har du frågor får du gärna maila till teamet på roverway@scouterna.se

Om Roverway

Roverway är ett återkommande internationellt scoutläger för scouter i åldrarna 16-22 år. Deltagarna kommer främst från Europa, men ibland kommer det även gäster från andra världsdelar. Lägret består av två delar. Under den första delen är deltagarna uppdelade i grupper om kanske 50 personer. Den första delen är ett projekt, utmaning eller hajk som genomförs med folk från 4-5 olika länder, i olika delar av landet. Den andra delen utspelar sig på en fast lägerplats, där alla deltagare samlas.

Frågor och svar för dig som inte behåller din plats

Om du varit antagen till Roverway 2024 och fått beskedet att du inte kommer att få åka, då kommer du inte att behöva betala någonting.

Om det visar sig att du inte vill åka meddela oss på roverway@scouterna.se senast den 26 december. Då kan vi ge platsen till en annan scout på väntelistan. 

På grund av kapaciteten på lägerplatsen och ett stort intresse för Roverway 2024 har arrangören beslutat att stora kontingenter kommer behöva minska antalet deltagare med upp till 40%. För den svenska kontingenten innebär detta ett minskat deltagarantal med ca 70 personer.

Frågor och svar för dig som är anmäld

Gäller för deltagare och IST: Du accepterar den svenska kontingentens villkor samtidigt som du gör din ansökan.
Av villkoren framgår att du förbinder dig att betala hela arrangemangsavgiften när ansökan har stängt och du har blivit antagen. Du behöver alltså betala hela arrangemangets avgifter oavsett skäl till en eventuell avanmälan. Se därför över om du omfattas av något avbeställningsskydd till exempel i din egen hemförsäkring.

Avgiften kommer inte kosta mer än 13 300 kronor, men det kan komma att kosta mindre beroende på arrangemangets slutgiltiga kostnader och vilka bidrag arrangemanget lyckas få.

Nej, under Roverway har patrullen inte med sig några ledare i den bemärkelsen. Under arrangemanget kommer den svenska kontingentledningen, CMT, vara på plats samt att vi kommer ha med oss ett antal IST men deltagare förväntas kunna klara av och hantera en vanlig dag på egen hand utan någon form av ledarstöd. Givetvis finns CMT där för att hjälpa till och stötta när det behövs men patrullen behöver själva kunna hantera det dagliga lägerlivet.

Under lägret bor vi i tält på lägerområdet. Innan lägret, när deltagarna är på sina paths, kan det även förekomma golvförläggning eller säng. Vad du behöver ha med dig för att sova kommer kommuniceras tydligt innan avresan.

Det beror på din path! Vid valet av path kommer du att kunna påverka hur fysiskt krävande du vill att din upplevelse ska vara. Exakt hur de olika pathsen ser ut vet vi dock inte ännu. Som alltid på läger kommer det bli många steg på lägerområdet och det kan också vara bra att tänka på att Norge är ett backigt land.

Den svenska kontingenten reser tillsammans till Roverway. Exakt hur vi reser och varifrån vi kommer att åka är inte helt färdigt, men du kan räkna med att vi antagligen kommer åka buss!

Under förträffen kommer du få lära känna alla andra, deltagare, IST och CMT, som ska med på Roverway. Vi kommer också gå igenom det vi vet om paths och lägret samt annan information som kan vara bra att veta innan vi åker.

Du behöver ha med dig all personlig utrustning du behöver för att klara dig under perioden vi är borta.
Vi vet inte än hur det kommer fungera med tält och utrustning för att laga mat men CMT kommer se till att alla som ska med vet vad de förväntas ta med sig och ordna med inför.
Tänk på att du kan fråga din kår om du kan låna utrustning om du inte har allting själv!
På Roverway har patrullen inte med sig någon specifik ledare utan förväntas klara sig ganska mycket själva så det är bra att tänka igenom hur du och din patrull kan förbereda er för det. Vidare är det alltid bra att känna sin utrustning och lära sig lite om landet vi åker till, klimat, väder och kultur.
På förträffen kommer du också få möjlighet att träffa andra som ska med på Roverway, förbereda dig och få tips inför resan.

En IST är en funktionär. Som IST kan du ha olika ansvarsområden beroende på vad du vill jobba. Alla IST kommer att få önska vad de vill jobba med men vi kan inte lova att du får det jobb du önskar.

För deltagare och IST ingår resa tur och retur mellan kontingentens avreseort i Sverige (exakt ort är inte bestämt ännu) och Norge samt alla lokala resor i Norge, kost och logi, sjuk- och olycksfallsförsäkring, profilpaket, en digital och en fysisk förträff innan resan samt inträdesavgifter och liknande för gemensamma aktiviteter.

Deltagare betalar max 13 300 SEK och för IST är maxpriset 10 800 SEK.

En ”path” är en upplevelse du gör tillsammans med din svenska patrull (ca 5-8 personer från Sverige) och din internationella patrull (ca 50 personer från olika länder). Arrangemanget kommer ha ett antal olika paths som utgår från olika geografiska områden och har olika teman. Varje patrull kommer få möjlighet att önska och påverka vad de vill ha för path och på så vis också påverka sin upplevelse av arrangemanget.

Du kan absolut söka själv. Söker du själv kommer du att bli tilldelad en patrull med andra deltagare. Och tänk vad kul att få träffa massa nya kompisar som du inte känner sedan tidigare!

Ja! Du som vill kan ange i ansökan vilka kompisar du vill ha i samma patrull, en patrull består av ca 5-8 svenska deltagare.

Beroende på din ålder så kan du delta som deltagare eller IST (funktionär) så länge du är medlem i Scouterna.
Deltagare kan du som är född mellan den 1 Augusti 2001 och den 22 juli 2008 vara.
IST är för dig som är född innan den 1 augusti 2001.

Fler frågor?

Har du frågor får du gärna maila till teamet på roverway@scouterna.se