Varför ska du vara med i Scouterna?

Vi pratar mycket om att du får uppleva äventyr inom Scouterna. Det vi menar då är äventyr som vi gör tillsammans ute i naturen. När vi utforskar världen, alltifrån att göra upp eld till att ge oss ut på hajk (alltså en övernattning) – så upplever vi det fysiska äventyret.

Men det finns också ett inre äventyr som sker när du utmanas att testa nya saker, du kanske till och med får övernatta i skogen utan dina föräldrar. Det händer väldigt mycket inom ett barn när man laddas med den här typen av upplevelser.

Äventyret gör oss till dom vi är

Du växer och formas med äventyret genom att testa dina gränser, utmanas och lösa problem. Alla dessa intryck, erfarenheter och utmaningar bygger självförtroende och självkänsla. Det skapar mod, vänskapsrelationer för livet och mycket mer. Allt det som gör dig till dig. Du växer som individ och växer upp i Scouterna.

Religiöst och partipolitiskt obunden organisation

Scouterna är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation. Det betyder att ingen religiös gruppering eller politiskt parti kan besluta över Scouternas verksamhet.

Vi är också en helt ideell organisation, vilket betyder att vi alltid är i stort behov av föräldrar och vuxna som vill engagera sig på olika sätt. Det är tillsammans som vi gör scouting. För att det är roligt. Och för att det faktiskt gör skillnad för våra barn och unga.

93% av alla medlemmar tycker att barn och ungdomar utvecklas positivt av att vara med i Scouterna.

Scouterna tar med dig ut i världen

Scouterna finns i nästan alla länder i hela världen. Det gör att alla scouter har möjlighet att upptäcka det större äventyret på helt nya stigar, bland spännande natur och nya kulturer.

Med internationell scouting kan barn och unga åka på en mängd olika arrangemang och läger utomlands. Till exempel anordnas World Scout Jamboree vart fjärde år. Då träffas ungefär 50 000 scouter från hela världen för att lära sig mer om andra länder och kulturer och för att få kompisar från världens alla hörn. 2023 var World Scout Jamboree i Sydkorea och 2027 är det i Polen.

Du kan också åka på Explorer Belt som är en vandring under tio dagar i Europa som du gör tillsammans med en kompis eller Nordic Adventure Race som är en äventyrsvandring tillsammans med scouter från de nordiska länderna.

Fem saker du inte behöver kunna för att bli scoutledare

  • Paddla kanot
  • Knyta knopar
  • Göra upp en eld
  • Boken om Flora och fauna
  • Planera Jamboree

Det är en väldigt låg tröskel för att kunna bli scoutledare. Du behöver alltså inte kunna någonting, allt kan du lära dig på plats.

Du behöver alltså inte kunna paddla kanot, knyta knopar eller göra upp en eld. Du behöver inte ha boken om flora och fauna och du behöver inte planera gigantiska scoutläger. Det här kan vi!

Bli scoutledare idag!

Hitta din scoutkår

I Sverige finns det över 1000 scoutkårer. Ansök om medlemskap i en scoutkår genom att först leta reda på den scoutkår som ligger närmast där du bor.

Hitta din lokala scoutkår

Vill du vara med?

Träffa nya vänner, lär dig massor om dig själv och din omgivning och testa på nya saker du aldrig gjort förut.

Bli scout