Varför ska du vara med i Scouterna?

I Scouterna kan man göra nästan vad som helst. En filmkväll, paddling eller ett besök på tivoli är scouting, när vi gör det på vårt sätt.

Alla kan vara med

Något som gör Scouterna unikt är att vi gör och upplever saker tillsammans. Vi lär av och värdesätter våra olikheter. Vår verksamhet bygger på att alla i gruppen ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Här är några exempel på hur vi gör det:

  • Scouterna har utvecklat en utbildning i anpassat ledarskap som hjälper ledare anpassa verksamheten för barn och unga med autism och ADHD.
  • Från Scouternas Stödfond kan man söka bidrag exempelvis för att kunna ha rätt utrustning på hajker eller medel att kunna betala medlemsavgiften eller deltagaravgifter för läger.
  • Vi har inte några uppdelningar utifrån kön eller könsidentitet.
  • Våra aktiviteter är utom tävlan.

Religiöst och partipolitiskt obunden organisation

Scouterna är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation. Det betyder att ingen religiös gruppering eller politiskt parti kan besluta över Scouternas verksamhet.

”Genom scouterna har jag lärt mig mer om mina gränser om hur mycket jag faktiskt klarar. Jag har börjat att respektera mig själv mer. Jag har även lärt mig mer om vilken typ jag är i en grupp och vad jag kan göra för andra i min omgivning. Med det så har jag lärt känna mig bättre hur jag fungerar i tuffa situationer till exempel på jobbiga hajken och hur jag vill vara som person både i och utanför scouterna.”

Ida Eriksson Gauffin, Hyby scoutkår

Det bästa med Scouterna är att man blir accepterad som man är. Och att man får vara med om äventyr och upplevelser som man kanske inte skulle varit med om annars. Man kan hitta kompisar som kommer från andra sidan jordklotet. Scouterna är ett eget släkte. En gång scout alltid scout. Som samhället ser ut idag tror jag att scouterna är en trygghet för många barn. Alla får vara med, och vara sig själva. Du har en tillhörighet.

Klara Åström, 17 år

"Det bästa med Scouterna är att träffa nya kompisar, vara ute i naturen och sova utomhus i tält.”

Eddie Levin, 13 årScout - Äventyrare

Hitta din scoutkår

I Sverige finns ca 900 scoutkårer. Ansök om medlemskap i en scoutkår genom att först leta reda på den scoutkår som ligger närmast där du bor.

Hitta din lokala scoutkår

Vill du vara med?

Träffa nya vänner, lär dig massor om dig själv och din omgivning och testa på nya saker du aldrig gjort förut.

Bli scout