Hajk

Explorer Belt 2024

Explorer Belt är ett internationellt arrangemang för dig som är 16-20 år. Du och en kompis gör en vandring under tio dagar i ett europeiskt land. Dessutom får ni möta en annan kultur på nära håll och vara med om spännande möten. Det är en upplevelse utöver det vanliga!

Explorer Belt 2024

Du och en kompis. Ett land i Europa. En tio dagar lång vandring på minst 160 kilometer. Det är Explorer Belt.

Vandringen är längre än vad de flesta av er genomfört tidigare och den går igenom ett okänt område. Vidare ska du och din parkamrat planera er vandring, med mat och logi, och klara mötet med främmande människor i ett land ni kanske aldrig besökt tidigare. Därför kan vi garantera att det blir fantastiska möten och minnen för livet!

Under vandringen ska ni lösa uppgifter. Det kan exempelvis vara allt från hur många invånare landet har, till att ni ska bjuda en invånare på en svensk måltid.

Dessutom måste ni följa några regler: Ni får inte betala för färdiglagad mat eller övernattning. Alltså lagar ni antingen egen mat på stormkök eller blir bjudna på mat, detsamma gäller för sovplats. Det finns även en del andra förhållningsregler eller överenskommelser för arrangemanget som ni kommer ta del av under förträffen.

Efter den 10 dagar långa vandringen görs oftast en gemensam rundresa under resten av arrangemanget.

Utöver själva arrangemanget ingår en obligatorisk förträff under våren.

Tre Explorer Belt genomförs under sommaren 2024

Tjeckien 25 juni – 16 juli, förträff 26-28 april Italien 16 juni – 7 juli, förträff 26-28 april BeNeLux 29 juli – 13 aug, förträff 25 – 26 maj, efterträff 24 – 25 augusti Observera att BeNeLux inte innehåller en rundresa, samt att BeNeLux har en obligatorisk efterträff i Sverige.

Ansökan

Varje Explorer Belt har ett begränsat antal platser. Efter att ansökan har stängt görs ett urval utifrån de ansökningar som kommit in. Om det är fler ansökningar än platser kommer de som inte får en plats stå på reservlistan. När du ansöker behöver du välja om du ska ansöka till ett enskilt Explorer Belt, två eller alla tre. Du behöver därför ange förstahandsval och eventuellt andrahandsval och tredjehandsval i ansökan. Tänk på att de olika Explorer Belt-äventyren har olika tidpunkter för förträff/efterträff och resa.

Utbildning inom arrangemanget

Explorer Belt Italien innehåller kursen Redo för naturen (i samarbete med Scouternas folkhögskola). Explorer Belt BeNeLux innehåller kursen Leda Scouting (i samarbete med Scouternas folkhögskola). Explorer Belt Tjeckien innehåller inte någon formell kurs. Oavsett vilket Explorer Belt du går kommer du såklart lära dig en massa.

Kostnad

Max 16 000 kr för Italien och Tjeckien. Max 12 000 kr för BeNeLux.

Fakta

Arrangör

Scouterna

Datum

16 jun 2024 – 13 aug 2024

Plats

BeNeLux, Italien och Tjeckien, Sverige

Kostnad

Deltagaravgift (max) 16 000 kr

Ansökan

Ansökan öppen 14 dec 2023 – 31 jan 2024

Ansök här

För dig som är

Utmanare 15-18 år

Rover 19-25 år