Kurs

Friluftsledarkurs Kanadensare Sjö 2024

Vill du ha inspiration inför säsongens kanothajker! Följ med till Svängbågen i Östergötland för tre dagars lekfulla pass i kanadensarpaddling och ledarskap för friluftsliv på vattnet. Kursen Friluftsledare - Kanadensare - Sjö är en kurs för alla scoutledare som gillar att vara ute med sina scouter i kanot. Vi tar upp säkerhet, räddningstekniker och riskhantering, paddelteknik, ledarskap samt hur man färdas som patrull i kanot. Du får prova många lekar och övningar som kommer att öka din paddlingskunskap och därmed göra dig till en säkrare ledare på vattnet. Om du vill finns det möjlighet att avsluta kursen med en examination i grönt paddelpass enligt kanotförbundets standard EPP (European Paddle Pass). Kursen ger en bra grund om man nästa år vill gå kursen Friluftsledare- Kanadensare- Fors

Friluftsledarkurs Kanadensare Sjö 2024

Beskrivning;

Plats: Tjalvestugan vid sjön Svängbågen som ligger mellan Norrköping och Katrineholm https://maps.app.goo.gl/2EDbFiZwh5Ki4NmR6

Tid: 10/5 10:00 - 12/5 15:00 Drop-in möjligt från 9/5. Om det behövs kan vi ordna med hämtning på Norrköpings eller Katrineholms resecentrum. Kostnad: 1500 kr Ingår: Kanoter, inomhusförläggning på golv, bastu, mat, flytväst

Innehåll:

Ledarskap: Friluftsliv på vatten passar bra ihop med scoutmetoden. Vi tar upp hur du kan stärka patrullen genom paddling, hur du kan lägga upp ett möte eller en hajk med kanadensarpaddling och bjuder på lite tips och trix för att hålla ihop en patrull på vattnet Säkerhet: Här tar vi upp riskhantering vid kanadensarpaddling för olika åldersgrupper samt prövar räddningstekniker av olika slag. Paddelteknik: För att kunna hålla säkra möten och hajker med paddling är det bra att själv känna sig hemma i situationen och man har då nytta av kompetens i paddlingsteknik. Vi lär ut alla tekniker som ingår i kanotförbundets gröna paddelpass och lite till. https://kanot.com/utbildning/paddelpasset/gron---niva-2/kanadensare-gron Pedagogik: Under helgens kurspass kommer du att få exempel på många olika övningar och lekar för att lära ut paddling. Miljö: Vi tar upp vad som är extra viktigt för att värna miljön vid kanadensarpaddling.

Paddelpass: Scouterna samarbetar med kanotförbundet för att öka kunskapen inom kanadensarpaddling. Under kursens sista dag finns möjlighet att genomföra en examination för grönt paddelpass för kanadensare.

Ledare är Cecilia Bennet : Älskar när det skummar och skvätter. Ledare för en liten äventyraravdelning på Vikbolandet utanför Norrköping. Var med i ledarteamet för kursen Kanotledare 3.0 2023. Har rött paddelpass för kanadensare och är kanadensarledare 2 inom kanotförbundet.

Magnus Bennet: Har i sin ungdom gått 2 år på Sjöviks Folkhögskola och byggt kanadensare. Följer gärna med ut så fort tillfälle ges och det inte är skärmflygväder. Till scoutvardags är han äventyrarledare med Cecilia.

Niklas Karlsson: Till scoutvardags ledare för Äventyrare i Linköping. Paddlar gärna i strömmande vatten när som helst under året. Fick blodad tand efter en helgpaddling i forsarna vid Gysinge och har sedan dess gått kursen Kanotledare 3.0 där han paddlat i Dalälven och Trysilälven i Norge.

Kontakta mig om du undrar något

Fakta

Arrangör

Scouternas folkhögskola

Datum

10–12 maj 2024

Åldersgräns (min)

15

Kostnad

Deltagare 1 500 kr

Min antal deltagare

6

Max antal deltagare

12

Ansökan

Ansökan öppen 24 mar–30 apr 2024

Ansök här

För dig som är

Utmanare 15-18 år

Rover 19-25 år

Ledare och kår