Kurs

Friluftsledarkurs Sommarfjäll del 2 & Fjälltur för gäster

Friluftsledarkurs Sommarfjäll del 2 genomförs under barmarksperioden. Huvudfokuset under kursen läggs på att sätta kunskaper och erfarenheter från del 1 i praktisk användning. Som kursdeltagare leder du en grupp gäster på en flerdagstur i fjällmiljö. På denna sida ansöker du som deltagare till kursen (om du genomfört Sommarfjäll del 1) eller anmäler dig som gäst.

Friluftsledarkurs Sommarfjäll del 2 & Fjälltur för gäster

Medverkande som Kursdeltagare

Antagning

För att antas till denna kurs behöver du ha klarat alla kursmoment i Sommarfjäll del 1 och anses bli lämpad/ redo att leda en grupp under barmarkssäsongen i fjällmiljö.

Kursbeskrivning

Huvudfokuset under kursen läggs på att sätta kunskaper och erfarenheter från Sommarfjäll del 1 i praktisk användning. Detta görs i upplevelsebaserade utövanden och scenarion. För att på ett tryggt sätt kunna hantera de vanligaste problem som kan uppstå i fjällmiljö under barmarkssäsongen.

Under kursveckan tillbringar deltagaren huvuddelen av veckan på kalfjället med ett par nätter utomhus. Teoretiska delar inomhus förekommer.

Flertalet kurspass och planering sker utanför kursveckan på distans.

Innehåll: Kursen bygger delar av fjälledarnormen som är utfärdad av Fjällsäkerhetsrådets för fjälledare. Timmarna och innehållet kan variera något för olika kurstillfällen.

- Tur och säkerhetsplanering - Praktisk genomförande av planerade turer - Ledarskap/ Leda en grupp i fjällmiljö - Strömmande vatten - Fjällräddning

Förberedelser på distans

Flertalet kurspass och planering sker utanför kursveckan på distans.

- Mer info kommer i dialog med kursteamet

Medverkande som Gäst

Följ med på en flerdagstur på fjället! Vi söker dig som vill följa med som gäst på en vandring i Jämtlandsfjällen i juli 2024. Arrangören är utbildningen Friluftsledarkurs Sommarfjäll Scouternas Folkhögskola.

Som gäst under denna vecka kommer du få uppleva en fjälltur och ledas av kursens deltagare som får sätta sina kunskaper på prov. Kursteamets handledare ansvarar för arrangemanget i sin helhet och är närvarande under hela turen. Vi sover i tält och äter all mat ute under turen.

Gemensam utrustning som tält m.m. tillhandahålls av arrangemanget. Antal platser är begränsade, antagning sker löpande.

För att delta som gäst behöver du uppfylla följande:

- vara 18 år eller äldre - ha god kondition för att klara av att vandra med egen packning på ryggen under en 4 dagars tur - ha viss erfarenhet av vandring i fjällmiljö

Kontakta mig om du undrar något

Alexander Brunnegård

Alexander Brunnegård

fjallkurserna@scouterna.se

Fakta

Arrangör

Scouternas folkhögskola

Datum

6–13 jul 2024

Plats

Duved, Sverige

Åldersgräns (min)

18

Kostnad

Deltagaravgift 4 500 kr

Ansökan

Ansökan öppen 15 jul 2023 – 14 apr 2024

Ansök här

För dig som är

Rover 19-25 år

Ledare och kår