Kurs

Friluftsledarkurs Sommarfjäll del 2

Del 2/Andra veckan bygger på valda delar ur Fjällsäkerhetsrådets normer för fjälledare i syfte att ge deltagaren den kunskapen som behövs för vistelse i fjällmiljö under barmarkssäsongen. Att ha genomfört Sommarfjäll del 1 är ett krav för att delta på denna kurs.

Innehåll

Huvudfokuset under kursen läggs på att sätta kunskaper och erfarenheter från del 1 i praktisk användning. Detta görs i upplevelsebaserade utövanden och scenarion. Med utgångspunkten att skapa en djupare färdighet i sin personliga förmåga på fjället och kunna hantera de vanligaste problem som kan uppstå i fjällmiljö under barmarkssäsongen. Samt få erfarenhet av att leda en grupp i fjällmiljö. Deltagaren tillbringar huvuddelen av veckan på kalfjället med ett par nätter utomhus.

Förkunskap

Att ha genomfört Sommarfjäll del 1 är ett krav för att delta på denna kurs.

Lärande aktiviteter

Kursen innefattar bl.a fjällsäkerhet, strömmande vatten, säker färdväg, bivack, sjukvård.

Lärandemål

- Fördjupa sin friluftsteknik och förståelse för säkerhet knutet till fjället och årstiden. - Vidareutveckla och praktisera sitt ledarskap knutet till fjällmiljön. - Fördjupa sina kunskap och färdighet för att vistas säkert i fjällmiljö under barmarkssäsongen. - Introduceras till aspekter kring guidning i fjällmiljö.

Upplägg och tidsplan

Själva utbildningen hålls under en vecka 16-22 juli. Vissa delar av utbildningen sker på distans online utanför kursveckan. Detaljer kring datum ges vi kickoff. Mer information ges efter antagning.

- vecka 19 - Kickoff och utdelning av övningsplanering - vecka 21 - Inlämning av övningsplanering - vecka 22 - Feedback till deltagarna på övningsplanering - vecka 23 - Utdelning av huvudplanering - vecka 25 - Inlämning av huvudplanering - vecka 26 - Feedback till deltagarna på huvudplanering

Kursplats

Fjällkursen utgår från Scouternas anläggning Mullfjällsstationen, Jämtland, Duved.

Kontakta mig om du undrar något

Fakta

Arrangör

Nationella utbildningar

Datum

16–22 jul 2022

Åldersgräns (min)

17

Åldersgräns (max)

60

Kostnad

Deltagaravgift 3 000 kr

Min antal deltagare

8

Max antal deltagare

15

Anmälan

Anmälan öppen 11–14 jun 2022

Ansök här

För dig som är

Rover 19-25 år

Ledare och kår