Kurs

Friluftsledarkurs Vinterfjäll del 2

Vinterfjäll del 2 är en fortsättning på del 1 bygger på valda delar ur Fjällsäkerhetsrådets normer för fjälledare och har i syfte att ge deltagaren den nödvändigaste kunskapen för vistelse i fjällmiljö på vintern. Kursen använder sig av upplevelsebaserad inlärning och deltagaren tillbringar huvuddelen av veckan på kalfjället med ett par nätter utomhus. Under kursveckan får deltagarna erfarenhet av att leda en grupp gäster i fjällmiljö vintertid. Anmälan som gäst sker också här.

Medverkande som Kursdeltagare

Behörighet

Önskvärt: - Genomfört någon ledarutbildning inom Scouterna eller annan organisation. Bör: - Genomfört kursen Sommarfjäll del 1. (rekommenderas) Skall: - Genomfört Vinterfjäll del 1 - Ha en god kondition för att kunna färdas i kuperad terräng med tung packning. - Ha god erfarenhet av turskidor/ längdskidor, vana av turer med minst dagsturspackning.

Kursbeskrivning

Genomförande av en 4 dagars fjälltur på turskidor med övernattningar utomhus tillsammans med resterande kursinnehåll.

Huvudfokuset under kursen läggs på att sätta kunskaper och erfarenheter från del 1 i praktisk användning. Detta görs i upplevelsebaserade utövanden och scenarion. Med utgångspunkten att skapa en befäst färdighet i sin personliga förmåga på fjället och på ett tryggt sätt kunna hantera de vanligaste problem som kan uppstå i fjällmiljö vintertid. Samt få erfarenhet av att leda en grupp i fjällmiljö vintertid.

Innehåll: - Tur och säkerhetsplanering - Praktisk genomförande av planerade turer - Ledarskap/ Leda en grupp i fjällmiljö - Iskunskap och livräddning ur vak

Under kursveckan tillbringar deltagaren huvuddelen av veckan på kalfjället med ett par nätter utomhus. Teoretiska delar inomhus förekommer.

Förberedelser på distans

Flertalet kurspass och planering sker utanför kursveckan på distans.

- 5 februari - Kick off + Föreläsningar + Utlämning övningsuppgift - vecka 7 Inlämning av övningsuppgift - vecka 9 Utlämning av huvuduppgift - vecka 11 Inlämning av huvuduppgift - vecka13 Eventuell komplettering inlämnad

Medverkande som Gäst

Följ med på en flerdagstur på turskidor! Vi söker dig som vill följa med som gäst på en fjälltur på turskidor i Jämtlandsfjällen under 9-14 april. Arrangören är Friluftsledarkurs Vinterfjäll vilket är en utbildning från Scouternas Folkhögskola.

Som gäst under denna vecka kommer du få uppleva en fjälltur och ledas av kursens kursdeltagare som får sätta sina kunskaper på prov. Kursteamets handledare ansvarar för arrangemanget i sin helhet och är närvarande under hela turen. Vi sover i tält och äter all mat ute under turen.

Gemensam utrustning som tält m.m. tillhandahålls av arrangemanget. Antal platser är begränsade, antagning sker löpande.

För att delta behöver du uppfylla följande:

- 18 år eller äldre - Ha god kondition för att klara av att skida med sin egna packning på ryggen under en 4 dagars vintertur - Viss erfarenhet av turskidor/ längdskidor, vana av turer med minst dagsturspackning

Kontakta mig om du undrar något

Alexander Brunnegård

sfhfjall@gmail.com

Fakta

Arrangör

Nationella utbildningar

Datum

8–15 apr 2023

Plats

Duved, Sverige

Åldersgräns (min)

17

Åldersgräns (max)

60

Kostnad

Deltagaravgift 3 800 kr

Ansökan

Ansökan öppen 19 nov 2022 – 22 jan 2023

Ansök här

För dig som är

Rover 19-25 år

Ledare och kår