Kurs

Leda Avdelning Sommar

Leda avdelning är en spännande och utmanande utbildning för dig som tar eller vill ta ett större ansvar för avdelningen och teamet. Du får verktyg för att skapa en riktigt bra och inkluderande scoutverksamhet. Utbildningen stöttar dig i att göra verklighet av Scouternas vision och uppdrag och inspirerar dig till massa nya idéer för bra scouting.

Kursinnehåll

Du får verktyg för att skapa en riktigt bra och inkluderande scoutverksamhet. Utbildningen stöttar dig i att göra verklighet av Scouternas vision och uppdrag och inspirerar dig till massa nya idéer för bra scouting.

Utbildningen ger dig kunskap i att planera verksamhet över hela terminen eller året utifrån Scouternas program, grundläggande kunskap i att leda och utveckla ett ledarteam, grundläggande kunskap i att skapa verksamhet för alla barn oavsett funktionsvariationer och förståelse för hur du skapar en öppen och inkluderande verksamhet utan kränkningar och på normkritisk grund. Friluftsledarkursen Redo för naturen syftar till att ge de grundläggande kunskaperna som krävs för att känna sig glad och trygg i naturen: hur man håller sig varm, torr, mätt och säker.

Vecka på Vässarö och lördag i Stockholm: Vår variant av kursen Leda avdelning börjar med en härlig och intensiv sommarvecka på Vässarö och fortsätter sedan med en lördag i Stockholm. Mellan kurstillfällena ingår 8 timmars ”peer to peer learning”, det vill säga deltagarna arbetar parvis med reflektion över scoutarbetet. Delarna hör ihop och du får kursintyg när alla delarna är genomförda.

Metod

Dagarna fylls med kurspass i olika former. Vi arbetar med scoutmetoden och scoutings ideologi genomsyrar hela kursen. Vi blandar utbildning och utveckling med upplevelser och tillfälle till utbyte.

Patrullerna brukar bestå av kursdeltagare med olika erfarenheter och har ibland flera deltagare från olika delar av landet. Detta är kul och brukar berika diskussionerna eftersom erfarenheterna ofta är olika.

Smittskyddsarbete

Kursteamet jobbar med att coronaanpassa årets kurs, utifrån goda erfarenheter 2021. Vi följer förstås alla regler och rekommendationer så att vi kan erbjuda en trygg och säker verksamhet.

Tid och plats

Veckan 17–23 juni Kursens huvuddel börjar fredag morgon den 17 juni och avslutas på torsdag eftermiddag den 23 juni. På Vässarö bor vi i tält och äter de flesta måltider i matsalen. Hajk med segling och övernattning i vindskydd ingår.

Vässarö är Stockholms scoutdistrikts lägeranläggning i Öregrunds skärgård 14 mil NNO om Stockholm. Vanligtvis samordnar vi resan till och från Stockholm. Eventuellt finns möjlighet att komma till Vässarö redan torsdag kväll för deltagare med lång resväg.

Kursen har en obligatorisk uppföljningsdag, lördag 22 oktober. Uppföljningsdagen börjar på morgonen och avslutas på kvällen. Vi är i Stockholm. Övernattning kan ordnas för den som kommer långväga ifrån.

Kursteamet

Vi är ett blandat kursteam, med mycket erfarenhet, som ger dig en bra utbildning att stå på i ditt avdelningsarbete. Vårt mål är att du under kursen ska få goda kunskaper, tips och inspiration för att du som ledare ska kunna bedriva ett bra scoutarbete. Eftersom vi genomför kursen med scoutmetoden kommer du också att få med dig många konkreta programtips att testa och utveckla på hemmaplan.

Kursavdelningen ”Alunit” har funnits länge vilket ger kursen stabilitet och avdelningen traditioner. Den har sitt ursprung i Svenska Scoutförbundets allmänna ledarutbildning ALU och Ledarutbildning Scout. Kursen har förstås anpassats efter det aktuella scoutprogrammet och kursinnehållet för Leda avdelning. Det blir en ny och modern kurs – med gamla traditioner. Vi vill ge alla deltagare en kombination av Utbildning och Utveckling, Upplevelse och Utmaning. Vi vill ge våra deltagare möjlighet att byta kunskap och knyta band.

Välkommen till en kul och intensiv Leda avdelningskurs önskar kursteamet!

Ansökan

Vi försöker behandla ansökningarna löpande och tillämpar urval enligt Scouternas Folkhögskolas principer. I början av mars respektive april skickas bekräftelse ut till alla anmälda om man har kommit med eller inte.

Avanmälan innan sista anmälningsdag innebär ingen kostnad för deltagaren. Efter att anmälningstiden är slut kan du som vill gå kursen höra av dig till kursteamet. Det kanske finns en plats kvar.

Kostnad

Kursavgift 2 600 kr (preliminärt). Undervisning är kostnadsfri, däremot tas en kursspecifik avgift för bland annat material, kost och logi.

Kursbidrag

De flesta kårer och distrikt brukar betala eller subventionera kostnaden för ledarutbildning inklusive resa och boende. Kontrollera med din kår och ditt distrikt!

Kontakta mig om du undrar något

Fakta

Arrangör

Regionala utbildningsgruppen i Stockholm

Datum

17 jun 2022 – 22 okt 2022

Kostnad

Deltagaravgift 2 600 kr

Min antal deltagare

18

Max antal deltagare

30

Ansökan

Ansökan öppen 25 jan–14 apr 2022

Ansök här

För dig som är

Utmanare 15-18 år

Rover 19-25 år

Ledare och kår