Kurs

Leda Avdelning Tredelad

Ledarutbildningen Leda avdelning tredelad med Redo för naturen – är kursen för dig som tar eller vill ta ett större ansvar för avdelningen och ditt ledarteam. Kursen passar också utmärkt för dig som varit ledare länge och behöver inspiration i ditt scoutledarskap och avdelningsarbete. Du får en utmanande, intensiv och spännande utbildning under tre kurshelger tillsammans med din patrull, ni avslutar kursen med en friluftshelg på Vindalsö, i vindskydd med matlagning över öppen eld samt använder primitiv matlagning - kursen Redo för naturen

Om kursen, upplägg, tid och plats

Kursen sträcker sig över tre intensiva helger, från fredagskväll till söndag eftermiddag vilket ger tid till stort utbyte mellan deltagarna. Kursteamet använder scoutmetoden i undervisning där teoretiska kurspass landas med upplevelser, där deltagarna utifrån sina tidigare erfarenheter kan hämta ny kunskap, få tips, inspiration och knyta nya scoutkontakter.

Kursen kommer vara på anrika scoutanläggningar • Kurshelg 1, 22-24 okt 2021 Vi startar kursen i höstmörkret vid Skatboet Värmdö – vi sover inomhus • Kurshelg 2, 22-24 april 2022 ses vi på Gilwellstugan Sparreholm – patrullen reser tillsammans till kurshelgen och vi sover inomhus i sovsal eller smårum. • Kurshelg 3, 13-15 maj 2022 Kursen avslutas med en friluftshelg på Vindalsö i Stockholms skärgård – patrullen sover i vindskydd, lagar mat över öppen eld och patrullen får själva planera utrustning och mat.

Mellan kurshelgerna kommer ni ha enkla patrulluppgifter att arbeta med i patrullen, det kan planeras via sociala medier och/eller vid ett möte, patrullen har stöd av en fadder från kursteamet, men räkna med att lägga 3-4 timmar mellan kurshelgerna. I kursen ingår peer learning dvs kollegialt lärande, där du arbeta aktivt med ett fokusområde, á 6 timmar mellan kurshelg 2 o 3 samt genomförande av webkursen anpassat ledarskap.

Syftet med kursen

Kursens syfte är att stärka deltagarna inom följande områden. • Planera verksamhet över terminen utifrån scoutprogrammet med scoutmetoden. • Utveckla och leda ett ledarteam med ett ledarskap baserat på Scouternas värderingar. • Skapa inkluderande verksamhet utifrån barns olika behov samt med öppenhet och jämlikhet. • Inspirera och få erfarenhet av friluftsliv i vindskydd med matlagning över öppen eld, kursen redo för naturen.

Förkunskapskrav

Du ska ha gått Leda scouting eller ha motsvarande förkunskaper om scoutprogram och scoutmetod. Du ska också ha varit aktiv ledare (ej assistent) i minst ett år.

Ansökan till kursen

Observera att du ansöker till kursen, det är INTE en anmälan och att du automatiskt kommer med på kursen. Kursteamet kommer göra uttagning av alla sökande, där målet är att kursens deltagare får så stor spridning som möjligt mellan kön, kårer, och grentillhörighet. Antagningsbesked meddelas senast 2 veckor efter sista ansökningsdagen.

Kursteamet

Kursteamet har en härlig blandning av erfarna och nya medlemmar med spridning av erfarenheter, vårt mål är att hålla hög nivå på kurspassen och leva som vi lär. Kursen utgår och följer Scouternas folkhögskolas handledningen och lärandemålen men vi bjuder också på Vågens över 30-åriga traditioner, ceremonier och symboliska ramverk. Vågen har sitt ursprung i Svenska scoutförbundets allmänna ledarutbildning, ALU och därefter Ledarutbildning SCOUT, men är i dag Leda avdelning tredelad med Redo för naturen.

Kursbidrag

De flesta kårer och distrikt betalar kursavgiften eller subventionera kostnaden för ledarutbildning, kontakta din kår och/eller ditt distrikt! Du kan också ansöka om bidrag från Scouternas utbildningsfond.

Smittskyddsarbete

Vi följer löpande spridningen av covid-19 och anpassar utbildningen till gällande regler. Dessa kan ändras med kort varsel. En del i detta är att Kurstillfälle 2, som ursprungligen planerats till 4-6 februari flyttats till 22-24 april och en kortare digital träff lagts till 5/2.

Välkommen till en kul och intensiv kurs önskar Vågens kursteam, H2O.

Kontakta mig om du undrar något

Fakta

Arrangör

Regionala utbildningsgruppen i Stockholm

Datum

22 okt – 15 maj

Plats

Sandhamn, Sverige

Sparreholm, Sverige

Värmdö, Sverige

Kostnad

Deltagaravgift 2950.00

Min antal deltagare

1

Max antal deltagare

32

Anmälan

Anmälan öppen 12 jul–20 sep 2021

Ansök här

För dig som är

Ledare och kår