Kurs

Wilderness First Aid: första hjälpen-utbildning 

NOLS WILDERNESS MEDICINE FÖRSTA-HJÄLPENUTBILDNING Varmt välkommen! FRUSTUNABY SCOUTGÅRD 29:e september – 1:a oktober, 2023 Denna NOLS Wilderness Medicine sjukvårdskurs är öppen för scouter i alla scoutdistrikt.

Kursplats: Frustunaby Scoutgård https://frustunaby.scout.se/hitta-hit/

Datum: 29:e september – 1:a oktober, 2023 (fredag, lördag och söndag).

Kursstart: Första hjälpen-kursen börjar på FREDAG morgon klockan 09:00 och håller på fram till 18:00 den dagen. På lördag och söndag börjar vi klockan 08:00 och slutar 18:00.

Kurspris: 5 000kr, varav 1 000kr i anmälningsavgift som är bindande och återbetalas inte men kursplats kan överlåtas till annan utan avgift. Kursen administreras och faktureras av Stockholms Scoutdistrikt men är öppen för alla Scouter. I avgiften ingår ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocketguide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid (WFA) certifiering. Samt kost och logi.

Anmälan: Görs här i scoutnet Sista anmälningsdag: 15 september

Frågor om själva kursen och kursmatrialet: Mejla Crossing Latitudes på info@crossinglatitudes.com Crossing Latitudes representerar NOLS Wilderness Medicine i Skandinavien.

Instruktörer: Denna kurs undervisas på svenska av NOLS Wilderness Medicine instruktörer.

Mat: Ingår i kurspriset eventuella frågor skickas till oss på Scoutkansliet info@scoutkansliet.se Logi: Medtag egna lakan, örngott och handduk. Inneskor är bra också och sedvanlig personlig packning.

Certifiering: Godkända kursdeltagare får NOLS Wilderness Medicine internationella två-åriga ”Wilderness First Aid” certifikat samt Svenska HLR Rådets HLR kompetenskort. Om du redan har en Wilderness First Responder eller en Wilderness Advanced First Aid certifiering från NOLS Wilderness Medicine kan denna kurs tas för återcertifiering. För mer information om NOLS: https://www.nols.edu/en/about/wilderness-medicine/

Kursprogram: NOLS Wilderness Medicine första-hjälpen utbildning fokuserar på frilufts-relaterade skador och sjukdomar. Kanske måste du göra en patientundersökning och plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa någon som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om person vars axel har hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt.

Kursmaterialet täcker bland annat patientundersökning, hjärt- och lungräddning, magont, vrickade fötter, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, ryggradsskador och evakueringsbeslut mm. Se lista av alla ämnen längre ner.

50 % av kursen är scenarier, praktik och demonstration av behandlingsmetoder. 50 % är teori, lektioner och diskussioner om olyckshändelser, sjukdomar och beslut. Vi kommer att tillbringa mycket tid utomhus men även flera timmar om dagen inne i klassrummet. Ett mål av våra mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i märgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att våga gå fram och hjälpa till om en olycka sker. Våra scenarier är realistiska och vi varvar lektioner inomhus med praktik utomhus.

Vad kan du förvänta dig av oss? Förvänta dig dynamiska instruktörer med internationell frilufts- och sjukvårdserfarenhet. Förvänta dig feedback av oss under kursens gång. Förvänta dig att spendera mycket tid utomhus men även timmar inne i klassrummet med lektioner, demonstrationer och övningar. Våra dagar kommer att vara oerhört intensiva med realistiska och utmanade scenarier.

Du kan förvänta dig ett faktabaserat kursmaterial, inte bara kopierat från en textbok. Vi undervisar sjukvård som stöds av både svenska och amerikanska läkare med friluftsliv, glesbygd och expeditioner som intresse. Du kommer att lära dig de nyaste rönen inom vildmarksmedicin.

Vad förväntar vi oss av dig? Vi förväntar oss att du tar kursen på allvar. Vi förväntar oss att du kommer att vara i tid var dag. Vi förväntar oss att du kommer förberedd var dag med utrustning och bra energi. På denna kurs har vi inget skriftligt eller praktiskt prov men förväntar oss att du är med på alla övningar och är aktiv.

Vi förväntar os att du respekterar de andra deltagarna, oss instruktörer och vår utrustning. Vi förväntar oss att du kommer agera professionellt och använda ett korrekt språk. Vi tolererar inte svordomar eller trakassering av något slag. Vi hoppas att du frågar om du inte förstår. Vi ber deltagare att stänga av mobiler och datorer under lektionstid. Rökning är förbjuden under lektionstid vilket inkluderar våra scenarier utomhus. Vi förväntar oss att du följer våra COVID-19 riktlinjer.

Vad behöver du ha med dig? Du behöver ingen tidigare erfarenhet. Det viktiga är att du har ett intresse för att lära dig hur du kan hjälpa andra samt rädda liv. Vi kommer att tillbringa mycket tid utomhus och alla i gruppen kommer att vara både "patienter" och "vårdare". Vi använder låtsasblod som går bort från både hud och kläder efter en tvätt eller två. Vi kanske är ute en timme eller två, sedan en lektion inomhus, ut igen för några scenarier och tillbaka inomhus igen. Vi varvar teori och praktiska övningar och scenarier alla tre dagar.

Oömma kläder, regnkläder, varma kläder, extra ombyte, kängor eller stövlar och pannlampa är ett måste. Ta med dig en ryggsäck med de saker som du vanligtvis har med dig när du går på tur, paddlar eller går i skogen. Din utrustning kommer att användas i våra scenarier. Ta också med papper, penna och inomhusskor. Se mer detaljerad lista här nedan.

NOLS Wilderness Medicine utrustning: På våra kurser tillhandahåller NOLS utrustning och material som de flesta av oss har med på en fjäll-, paddling- eller frilufts-tur. Vi har sovsäckar, liggunderlag och vindskydd för att hjälpa en allvarligt nedfrusen människa. Vi har snusnäsdukar och T-shirts för att ta hand om sår, skidstavar och paddlar används till att spjäla benbrott mm. Vi har också specialmaterial såsom mun-mot-mun skyddsmasker, första- hjälpen väskor, bårar mm, men det främsta vi har är vår kunskap och erfarenhet från riktiga situationer där första- hjälpen krävts.

Förslag på utrustningslista: Skyddsmask tills du får en KN95 av oss. Skyddsglasögon (vanliga glasögon, solglasögon, skidgoggles etc. är OK) Ryggsäck Omgång av friluftskläder som kan hålla dig varm i alla sorts väder Extra ombyte av friluftskläder Regnjacka och regnbyxor Kängor eller stövlar som kan hålla dig varm och torr när vi är ute Inneskor såsom sandaler eller tofflor Mössa, vantar, halsduk mm Anteckningsblock, pennor Solglasögon Vattenflaska, Mugg, Termos

Första-hjälpen lektioner: Infektionskontroll Hjärt- och lungräddning Patientundersökning Primär undersökning och akut behandling (L-ABCDE) Sekundär undersökning, fortsatt behandling och omhändertagande (vitalparametrar och medicinska frågor) Dokumentation & Evakueringsplaner Rygg- och ryggmärgsskador Skallskador Cirkulationssvikt Sårvård, Brännskador & Infektioner Muskel-, led- och skelettskador & Urledvridningar Värmerelaterade tillstånd & Nedkylning och köldskador Medicinska situationer: Diabetes, epilepsi, buksmärta, andningsproblem, hjärtrelaterade problem Allergisk Anafylaktisk reaktion Första-hjälpen utrustning

AVBOKNINGSREGLER: För denna kurs gäller Scoutkansliet Stockholm, Birka, Roslagen och Södertörn avbokningsregler. 1 000kr i anmälningsavgift som är bindande och återbetalas inte men kursplats kan överlåtas till annan utan avgift. Anmälningsavgiften faktureras inom 10 arbetsdagar från anmälan. Slutavgiften faktureras efter sommaren och ska vara betald innan kursstart.

COVID-19: NOLS kräver inte längre att deltagare har vaccinering mot COVID-19, men vi rekommenderar det. Att minimera smittspridning har alltid varit del av en NOLS Wilderness Medicine sjukvårdskurs. NOLS står för ett KN95 munskydd och nitril handskar som ska användas i scenarier.

Vi gör allt för att minimera smittspridning men risken kan inte elimineras 100%. Vi ber dig att hjälpa oss genom att följa våra rekommendationer.

Crossing Latitudes www.crossinglatitudes.com

NOLS Wilderness Medicine https://nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/

Tillgänglighetsgradering

Kontakta mig om du undrar något

Fakta

Arrangör

Stockholms Scoutdistrikt

Datum

29 sep 2023 – 1 okt 2023

Åldersgräns (min)

16

Kostnad

Standardavgift 5 000 kr

Min antal deltagare

14

Max antal deltagare

18

Ansökan

Ansökan öppen 2 apr–15 sep 2023

Ansök här

För dig som är

Utmanare 15-18 år

Rover 19-25 år

Ledare och kår