Grupper och scoutkårer

På Jamboree22 kommer vi organisera oss i grupper av olika slag och för olika ändamål. Alla deltagare anmäler sig via en grupp, scoutkår eller förening och det är den grupperingen som ansvarar för deltagaren. För att underlätta för grupperna har vi på denna sida samlat och länkat till viktig information om Jamboree22, så häng med!

Snabbinfo

VAR: Norra Åsum utanför Kristianstad

NÄR:  lördag 30 juli – lördag 6 augusti 2022

VEM: Alla är välkomna! För åldersgrupperna 10-18 år, dvs upptäckare, äventyrare och utmanare, finns även anpassat dagsprogram.

KOSTNAD:
Deltagare hel vecka: 2950 kr
Deltagare halv vecka (3 dagar): 1550 kr
Ledare hel vecka: 2700 kr
Ledare halv vecka (3 dagar): 1445 kr
Ledarbarn under 10 år: 750 kr
Ledarbarn under 10 år halv vecka (3 dagar): 500 kr
Observera att lokala scoutkårer kan sätta en högre eller lägre avgift för sina scouter med hänsyn till transportkostnader eller lokala bidrag.

Lägerbrev

Med jämna mellanrum skickar vi ut jamboreebrev till scoutkårer och grupper runt om i landet. De skickas till kårordföranden och kårpostmottagare. I lägerbreven skriver vi om det senaste som hänt inom Jamboree22 och sånt som är bra för alla grupper att tänka på. Om du inte har fått våra jamboreebrev i din e-post kan du läsa dem här på vår hemsida.

Läs jamboreebreven här

Mer om jamboree22

För ett så stort läger som Jamboree22 krävs det mycket förberedelser och mycket information. Vi har samlat så mycket som möjligt på sidan "Om Jamboree22" och mer kommer snart att komma!

Läs mer om Jamboree22 här

Packlista & förbereda till programmet

Vad är bra att ta med sig till ett jamboree? Vad ska vi förbereda till programmet?

Här finns mer information om vad kårerna behöver ta med sig och förbereda för att ha en trevlig och trygg lägervistelse.

Packlista

Vanliga frågor från grupper

Ja, de ska märkas med kår och kontaktperson.

Det är ok att köra in och hämta släp efter kl. 16:00 på avresedagen. Skulle den tiden ändras kommer det meddelas i appen.

Ifall släpet måste ut innan dess är det ok att putta ut släpet för hand.

Det är ok att putta in släpet dagen innan (alltså 5/8) för att börja packa.

Om ni har flexibilitet önskar vi att de kårer som har mindre än 4 timmars transporttid försöker ankomma området före kl. 12 vid ankomst. Vid avresa önskar vi att de ökår efter kl. 12.

Om ni har mer än 4 timmar önskar vi att ni kommer efter kl. 12 och åker före kl. 12.

Detta är önskemål om det inte spelar någon roll för er och ni har flexibilitet. Ni behöver inte ändra på planer etc. utifrån dessa önskemål, de ska ses om en riktlinje om det spelar någon roll.

Ja, ni måste göra ert allra yttersta för att komma på den tid ni angett. På det sättet kan vi göra vårt allra bästa för att säkerställa en smidig transporthantering.

Ja, det är möjligt fram till 22:00 fredag 29/7. Ni får komma tidigast 27/7 kl. 20:00.

Efter 22:00 fredag 29/7 får inga fordon förekomma på området! Det är ok att sova kvar på fältet natten fredag-lördag. Tillgång till toa finns, men det finns ingen mat.

Endast lätta fordon (upp till 3,5 ton) får åka in på området, tung traffik lämnar av gods vid vår godsmottagning.

Ja! Ledarna måste gå av först från bussen för att lasta av all packning. Det kommer finnas en funktionär på plats för att säkerställa att allt går snabbt och smidigt, men vi räknar med er hjälp med att lasta av er buss.

Ja! Bussarna ska märkas tydligt med vilken kår de skjutsar!

JA! Ni måste omgående skriva in när ni kommer och åker i Scoutnet, under ”kårfrågor”. Annars är det omöjligt för oss att planera vår transportlogistik.

Nej. Tung traffik (över 3,5 ton) får inte köra in på lägerområdet! De hänvisas till vår godsmottagning. Vi kör sedan ut er packning till byn. Packningen ska packas enligt info om gods ovan, se koordinater till vår godsmottagning ovan.

Ja! Det är möjligt att både ha med sig tuber som man fyller på och hyra tuber på plats. T.ex. om ni har två gastuber sen tidigare men vill hyra en tredje för att det skulle göra hanteringen lättare.

Nej. Det finns ingen gasförvaring på lägerområdet för kårer. Ni får alltså inte ha med er mer än den gasol som kan förvaras på byn. Gasol får absolut inte förvaras på ett parkerat släp på parkeringen.

Vi håller på att undersöka detta.

Ni kommer kunna betala med faktura och med kort. Det är inte säkert att det kommer finnas en kortterminal vid utlämningen, isåfall kan ni behöva gå en bit för att betala ert köp med kort. Väljer ni att betala med faktura kommer en samlingsfaktura skickas efter lägret. Exakt fakturarutin, bl.a. med fullmakt kommer inom kort.

Maximal tillåten gasolmängd per by är 60 liter förutom för större byar med ca 80 eller 120 deltagare som har ett separat kökstält per minst 40 deltagare inom tre meter från en områdesväg, då är det tillåtet med maximalt 60 liter gasol i vardera åtskilt kök. Reglerna har bestämts av MSB och räddningstjänsten i Kristianstad. Mer information om brandavstånd m.m. finns på sidan om lägerbyn.

Priset på gasol varierar väldigt mycket, framför allt p.g.a kriget i Ukraina. Närmre lägret kommer ett exakt literpris samt gaspris för respektive flaska att publiceras.

Exakta öppettider är inte bestämda än.

Nej, det är inte möjligt att byta/lämna in kyl/frysklampar på Jamboree22. För att minimera behovet av kylförvaring på byn är matutlämningen öppen 06:00-19:00.

Ifall ni trots det ser ett behov av kylmöjlighet på byn rekommenderar vi att gräva en kylgrop.

För att minimera behovet av att förvara kylvaror på byarna kommer matutlämningen vara öppen dagligen kl. 06:00-19:00. Det kommer vara möjligt att hämta kylvaror inför varje måltid.

Avvikande öppettider vid stora event meddelas under lägerveckan.

Ja, det är möjligt att skicka gods till och från Jamboree22. Kåren ansvarar själv för att boka transport av gods till och från Jamboree22.

Kårpackningen skickas till Byggnad 99, Häradshövdingevägen 3, 291 63 Kristianstad. Vår godsmottagning är öppen 15/7-30/7. Kårpackningar kan skickas från lägret 6/8-11/8.

Kårpackningen ska märkas med kår/avsändare, by nr, antal kolli, kontaktuppgifter till ansvarig och mottagare.

Obs. kåren behöver förvara emballaget på byn under lägerveckan. Kårpackningarna måste klara av att stå ute.

Skånetrafiken kommer köra bussar till och från Jamboree22. Boka era Resplus-biljetter till Norra Åsum Wendesskolan.

Här finner du Jamboree22s coronainformation: https://www.scouterna.se/jamboree22/grupper/covidinfo-jamboree22/

Ni hittar Jamboree22s information om covid-19 här: https://www.scouterna.se/jamboree22/grupper/covidinfo-jamboree22/.

Vi uppdaterar informationen löpande.

Här finner ni information om praktiska frågor, t.ex. transport, gashantering, slanor m.m. Har ni en mer specifik fråga? Då får ni gärna kontakta oss.

På grund av ett planerat banarbete har inga distrikt haft möjlighet att arrangera resor med chartrade tåg till Jamboree22. Vi rekommenderar att ni skickar in en egen bokningsförfrågan till SJs gruppbokning eller liknande aktör.

Obs! Detta gäller även kårer från Stockholms scoutdistrikt.

Ja! I de allra flesta fall går det att rapportera er jamboreevistelse till ert studieförbund.

För NSF-kårer, kontakta NBV: https://www.nbv.se/

För Equmenia-kårer, kontakta Bilda: https://www.bilda.nu/

För direktanslutna scoutkårer, kontakta i första hand er kontaktperson på Sensus. Annars kan ni kontakta någon av nedanstående:

Norrland Cecilia Bergkvist 070-524 05 67 cecilia.bergkvist@sensus.se
Svealand Roger Eriksson 070-821 15 83 roger.eriksson@senus.se
Stockholm-Gotland Christian Forssander 076-696 34 58 christian.forssander@sensus.se
Västra Sverige Julia Carlbäckr 076-182 09 63 julia.carlbacker@sensus.se
Östra Götaland Lotta Bernberg 070-247 55 74 lotta.bernberg@sensus.se
Skåne-Blekinge Heléne Wilkens 070-364 27 29 helene.wilkens@sensus.se

Ja. Det kommer finnas ett lägerdagis för barn till funktionärer som är mellan 1 och 9 år gamla under lägret.

Ja. Marken i Norra Åsum är av samma typ som på rinkabyfältet och sväljer väldigt mycket vatten.

Maten på Jamboree22 kommer att ha fokus på att vara hållbar och vi kommer att försöka visa deltagarna vad det innebär att göra olika hållbara val när man planerar sin måltid. Ett sätt kan vara att tillaga vegetariska alternativ så därför kommer det i största möjligaste mån gå att välja att laga vegetariska måltider för de scouter som önskar det.

Kortvecka innebär onsdag 3/8- lördag 6/8. 

Det går bra att övernatta en natt på fältet för de som transporterar material. Jamboree22 står dock inte för någon mat förrän lunch den 30 juli. 

Vi kommer att föra samtal med SJ för att ge dem förutsättningar att planera för att så många scouter ska transporteras. 

Det går bra att lämna släp på området fram tills 22:00 den 29/7, därefter får inga fordon finnas på området, men släp kan rullas in för hand. Det finns parkering i anslutning till lägret för de som behöver ställa sin bil i samband med transport. 

Vi för samtal med Skånetrafiken för att kunna erbjuda transporter mellan Kristianstad och Norra Åsum för alla scouter på ett smidigt sätt 

All information som ni har svar på är bra att svara på så snart som möjligt. Om ni inte kan svara på en fråga helt, svara så gott ni kan. Kanske vet ni att ni ankommer med tåg, men inte exakt vilket. 

Jamboree22 planerar inte resor eller transporter för deltagare eller grupper. Varje grupp och deltagare ansvarar för sin egen transport till och från lägret.

Det kommer finnas Duschar och spolbara toaletter på hela området. Både för deltagare och funktionärer.

Släp får köras in fram till 22:: den 29/7. Därefter rullas dessa in och ut för hand. Inför utryckning kan släp rullas in på området för att hämtas med bil efter utryckningstiden.

Eldning får ske i byarna (myseld) under kontrollerade former, tänk på avstånd till tält och annat brännbart. De som önskar elda behöver ta med egen ved, det är inte tillåtet att elda lägrets slanor.  Matlagning sker alltid med gas på anvisad plats.

Det går bra att sova i vindskydd både i byn och funktionärsbyn.

Matlagning sker endast med gas på anvisad plats. Stormkök går bra så länge man använder den anvisade platsen.

Det går bra att ta med en hund till lägret. Ingen rastning får dock ske på området, hunden ska vara kopplad och alla förväntas plocka upp efter deras hundar. Om du som funktionär planerar att ta med en hund, lägg in den informationen i din anmälan.

En nationell jamboree är ett jätteläger som samlar scouter från hela landet och som också gästas av scouter från andra delar av världen. En nationell jamboree sker vart fjärde år. Under en vecka möts mer än 10 000 barn, unga och vuxna för att tillsammans skapa och uppleva äventyr, utmana sig själva och lära känna nya kompisar.

Jamboreen startar lördagen den 30 juli och avslutas lördagen den 6 augusti 2022.

På en jamboree kommer du tillsammans med din patrull leva lägerliv med allt vad det innebär i form av tältresning, lägerbyggen och matlagning. Programmet är ännu inte klart men kommer till stor del knyta an till temat hållbarhet och fokusera på hur vi tillsammans kan skapa en hållbar framtid. Samtidigt finns det tid till alla möjliga lägeraktiviteter som konserter, sport, hantverk, patrullutmaningar, hinderbana, bad och lägerbål. Det finns också samlingsplatser där man träffar andra scouter i samma ålder för att hänga, spela spel, fika, lyssna på musik och bara vara! Äventyr och kompisar när det är som bäst.

Jamboree22 arrangeras i Norra Åsum i Skåne. Lägerområdet ligger ett par kilometer sydväst om Kristianstad och har en blandad terräng, både äng, skog, glesa dungar och vattendrag, vilket passar scouting och lägeräventyr perfekt. Dessutom finns en färdig infrastruktur med vatten, avlopp samt flera fasta byggnader på området som kommer att underlätta både planering och utförande för jamboreen.

Avgiften som betalas till Jamboree22 är för deltagare 2950:- och för ledare 2700:-. Du kan läsa mer ingående om avgifter under Grupper och Deltagare. Observera att varje scoutkår/grupp sätter sin egen avgift där andra tillkommande kostnader som t.ex. resa till och från lägret räknas in. I avgiften till jamboreen ingår alla aktiviteter, mat och upplevelser utöver det vanliga. Grundpriset för funktionärer är 1500 kr men med möjlighet att sänka avgiften till 1000 kr eller 500 kr genom att delta på för- eller efterlägret eller både och.

Alla är välkomna och för åldersgrupperna 10-18 år, dvs upptäckare, äventyrare och utmanare, finns anpassat dagsprogram. Vi välkomnar också internationella scouter och bjuder in personer och grupper som idag inte har koppling till Scouterna. Funktionär kan den över 18 år vara.

Det hoppas vi på. Vi välkomnar alltid scouter från andra delar av världen. På Jamboree17 kom det deltagare från ca 20 länder.

Anmälan kommer att ske via Scoutnet och beräknas öppna under oktober 2021. Sista anmälningsdatum för deltagare och grupper (scoutkårer, församlingar, föreningar) är 31 januari 2022. Funktionärer kan fortsätta anmäla sig fram till 30 april 2022.

Vi kommer bli över 11 000 scouter på Jamboree22, vilket gör oss något fler än vi var på Jamboree17! 🙂

Säkerhet och trygghet är en viktig fråga för oss. Vi är väl förberedda och har lång erfarenhet av att arrangera stora läger. I Kristianstad har vi tex löpande kontakt med närliggande samhällsfunktioner som polis och brandkår, vi har krisplaner och sjukvårdarteam på plats och medverkande kårer förbereder sig på hemmaplan. Dessutom är alla våra ledare och funktionärer utbildare i Trygga Möten som handlar om att förutse och agera i frågor om tex mobbning. Organisationen: Den enskilda scouten tillhör en liten grupp om 6–7 personer och en ledare, ett par patruller bildar en större enhet/avdelning osv. Därför kan vi skala upp och ner och klarar av att arrangera läger för 10 000-tals scouter samtidigt.

Jamboree en fantastisk möjlighet för barn och ungdomar med olika sätt att funka att uppleva äventyr och få nya kompisar. På Jamboree22 i Sverige, under en veckas tid, finns det stora möjligheter till att anpassa utifrån personliga behov. De unga scouterna åker dessutom med sin vanliga scoutgrupp och ledare som de känner. En bedömning behöver alltid göras så upplevelsen för den enskilde scouten blir trygg. Varje sommar i Sverige åker många barn och unga med diagnos på scoutläger.