Robert Baden Powell

Robert Baden Powell brukar kallas scoutrörelsens grundare. Han var den som 1907 ordnade det allra första scoutlägret för en grupp engelska pojkar.

År 1907 samlade Robert Baden-Powell, general i brittiska armén, 20 pojkar på Brownsea Island utanför Englands sydkust till det som skulle bli det allra första scoutlägret och det som brukar ses som scoutrörelsens födelse.

Baden-Powell hade arbetat som militär i över 30 år när han efter många år i bland annat Indien, Afghanistan, Väst- och Sydafrika återvände till England. Han var inte ensam om att, i tidens anda, oroa sig för den unga, manliga befolkningens "andliga och fysiska svaghet". Han beskriver hur han såg "tusentals pojkar och unga män som var bleka, smalbröstade, kutryggiga, trista typer som ständigt rökte cigaretter och som ägnade sig åt vadhållning". Baden-Powell ville skapa en meningsfull fritid åt de här pojkarna, men han ville också göra dem redo för att gå ut i strid.

Läs mer om vår scouthistoria i boken "I begynnelsen var... En berättelse om när scoutrörelsen kom till Sverige" eller i boken "Scouting 100 år" eller avhandlingen "Den välsituerade flickan - Om den svenska flickscoutrörelsens historia 1910-1940"

Det var först senare som scouting blev en friluftsrörelse. Med inspiration från sin tid i det militära, började han skissa på en idé till en pojkscoutorganisation. Med hjälp av scouting skulle unga män bli goda medborgare och få chansen att utveckla sina personligheter. Begrepp som plikt, lydnad, lojalitet och laganda var centrala och det fanns en tydlig militär prägel.

Scouting for boys

Lägret på Brownsea Island var ett sätt för Baden-Powell att testa sina tankar i verkligheten och 1908 publicerades Scouting for Boys, med undertiteln a handbook for instruction in good citizenship (i svensk översättning 1910), där han samlade sina idéer om scouting. Samtidigt gav han sig också ut på en föreläsningsturné över hela landet. Och plötsligt var det många som ville bli scouter. Tre år efter lägret på Brownsea Island fanns det över 100 000 scouter i England och Skottland. Bara några år senare fanns scouting i alla världsdelar.

En svartvit bild som visar en man och en grupp barn
En träskylt där det står "BPs 1907 CAMP SITE"