Två ungdomar ler mot varandra

Äg din natur!

Hur skapar vi framtidstro, ökad självkänsla, välmående och ägandeskap över sin närmiljö hos unga i förorten?

För oss är det självklara svaret:
Scouting i skolan!

"Om scouting inte hade funnits i skolan hade jag aldrig testat de här sakerna. Det finns ingen att testa med, vi brukar inte göra sådant. Jag har lärt mig olika saker, och jag känner att jag kan prestera. Jag kan bygga ett vindskydd, göra en sovplats ute i naturen, och göra upp en eld"

~ Sagt av en av eleverna i projektet~
Fler barn och unga ska få testa på scouting

Ett samarbete mellan Scouterna, Fryshuset och Akademiska skolan

Äg din natur är ett projekt mellan samarbetspartnerna Fryshusets grundskola västra och Akademiska skolan i Husby. Här erbjuds elever möjlighet att testa scouting inom ramen för skolans verksamhet genom elevens val, friluftsdagar och familjeutflykter. Detta arbete kommer även paketeras för att kunna användas på fler skolor och på så sätt möjliggöra att fler barn i andra socioekonomiskt utsatta områden kan inkluderas i föreningslivet genom Scouterna.

Genom projektet Äg din natur suddas gränser ut och möjliggör för Scouterna att nå barn och unga som vi annars har svårt att nå. Målet är att skapa framtidstro hos eleverna som deltar, tillsammans arbeta med att stärka deras självkänsla och välmående, visa alternativa möjligheter och ge dem verktyg som behövs för att vilja och våga använda Sveriges natur och faktiskt uppleva ett ägandeskap över sin närmiljö.

Att få testa på något nytt

Skolaktiviteter utöver det vanliga

Äg din natur startade under höstterminen 2019. Sedan dess har eleverna erbjudits tillfällen att lära sig mer om brandsäkerhet, matlagning över öppen eld och på stormkök, sova i tält, tillverka egen fågelmat, samarbetsövningar, pratat om svåra saker, klättring, skid- och pulkaåkning, samarbete, paddling och mycket mer.

 

Äg din natur har fått otroligt mycket positiv respons och tack vare olika givare har projektet kunnat fortsätta. I dagsläget finansieras det av projektet Idéer för livet (Skandia) samt privata givare inom BP Fellows. Tidigare i projektet har även Postkodlotteriet bidragit till att fler ska få uppleva scouting i skolan.

Att se hur dessa ungdomar utvecklas och växer som personer är magi på riktigt

Emma Berggren, ProjektledareÄg din natur

Familjeutflykt till Vässarö

En familjeutflykt till Vässarö bjöd på magiska upplevelser när vi bjöd in sju familjer, som lever i ekonomisk utsatthet, möjligheten att få uppleva äventyr med sina barn i en miljö de tidigare aldrig upplevt.

Vi åkte buss tillsammans med familjerna från Husby till färjeläget utanför Norrtälje. Bussresan var lång och bussen var fylld med sprudlande och förväntansfulla vuxna och barn i åldrarna 2-14 år. När vi klev av bussen började det på riktigt, vi gick på båten som skulle ta oss ut till ön och vart vi än såg på båten möttes vi av förväntansfulla blickar hos såväl stora som små. Tillsammans gick vi ett så kallat "trapperspår" i skogen och mellan uppbyggda broar och fällor sprang barnen omkring och plockade och åt blåbär medan de hoppade mellan stenar. De flög fram som riktiga naturbarn som fångar det fina i det lilla.

Efter trapperspåret var det dags för bad, paddling och segling. Det fanns en viss rädsla i gruppen då alla inte kunde simma. Med flytvästar och massa vilja badade ändå de flesta i slutet. Även de vuxna blev som barn igen och det var fantastiskt att se alla som utmanade sina egna gränser och vågade ta steget att testa nya saker. Dagen avslutades med grillning på kajen innan det var dags att bege sig hemåt, där de minsta deltagarna vaggades till sömns under bussfärden efter en dag fylld av upplevelser.

Genom projektet Äg din natur kunde vi erbjuda dessa familjer en naturupplevelse utöver det vanliga och vi insåg värdet av aktiviteter som denna. Alla lärdomar som vi erhöll genom detta kommer vi ta med oss och inom ramen för detta projekt kommer vi genomföra minst en till familjedag. Vuxna uttryckte sådan glädje över dagen och över att de fått se sina barn leva fullt ut i alla spännande aktiviteter de fått möjlighet att prova på.

”Det var den bästa dagen i mitt liv. Att se mina barn glädjas så har jag inte sett sen i hemlandet… De bara skrattar och kan inte sluta prata om vad de upplevt.”

~ Sagt av en förälder som deltog på utflykten ~
Rätten till äventyr

Första gången i skidbacken

Någonting som är väldigt vanligt bland barn och ungdomar i Sverige är att familjer och/eller skolor beger sig ut på äventyr i skidbacken. Det är en fantastisk upplevelse som skapar gemenskap i backen, i liften och kring grillen där många skratt delas. Tyvärr är det inte alla som får möjligheten att lära sig åka skidor och vara en del av den gemenskapen.

Genom projektet Äg din natur erbjöds elever i årskurs 7-9 från Fryshuset grundskola västra  i Husby i norra Stockholm möjligheten att göra sådant som alla barn och unga borde ha rätten till – att skapa minnen genom gemensamma äventyr. Vi gav oss ut i backarna och för många var det första gången. Vi fick möjligheten att göra äventyr tillsammans och vi delade många skratt. Eleverna pratar om det väldigt ofta och aktiviteten har bidragit till att stärka bandet mellan dem. 

Vill du veta mer? Kontakta projektledaren: