Fyra självsäkra scouter med blicken i kameran.

Mitt äventyr, min röst

Fyrtio scouter från hela Sverige. Sex helger. Ett uppdrag: att göra scouting ännu bättre.

Nu drar vi igång nästa äventyr för dig som är utmanare eller äventyrare.

Uppdraget

I scouterna tränar vi på att leda oss själv och andra. Men att veta hur man påverkar i frågor som verkligen betyder något är inte alltid enkelt. Hur kan vi göra så att fler scouter vill, kan och vågar påverka, både hemma, i skolan och i samhället? Det blir ditt och dina nya kompisars uppdrag under sex spännande helgträffar med Mitt äventyr, min röst.

Du kommer få träffa inspirerande människor som vet hur man påverkar. Och du kommer få göra massa roliga aktiviteter och lära känna nya äventyrare och utmanare från hela Sverige.

Ansökningstiden för detta äventyr har nu gått ut (den stängde 31 jan). Vi är så glada över att vi fått in så många bra ansökningar! Alla som sökt kommer få besked om de fått plats eller ej före den 15 feb. Har du någon fråga som inte besvaras av informationen nedan, kan du mejla minrost@scouterna.se.

 

Program

Gruppen kommer träffas sex gånger: två helgmöten per termin med start 8-10 mars 2024 och slut i maj 2025. Du kommer alltså få träffa dina nya scoutkompisar under 1,5 år! Exakt vad vi kommer göra under en helgträff ska såklart ni i gruppen få vara med och bestämma, men det skulle kunna se ut så här:

Ankomst på fredag kväll där ni får lära känna varann lite bättre. Under lördagen gör vi aktiviteter både inomhus och utomhus. Vi får kanske besök av en influencer, politiker eller annan person som kan demokrati och hur man påverkar. Ni blir indelade i patruller för att utveckla framtidens scouting, till exempel genom att ta fram ett spel eller göra en film. På eftermiddagen kanske vi paddlar kanot eller gör något annat kul utomhus. Vi avslutar på söndagen ungefär vid lunch. Träffarna kommer vara i Stockholmsområdet.

Du betalar ingenting för mat, boende eller resa, utan Scouterna står för alla kostnader. Det kan vi göra tack vare projektmedel från Allmänna Arvsfonden.

Första träffen

Första träffen blir den 8-10 mars, i Stockholmsområdet. Du som blir antagen kommer få information om alla detaljer kring träffen.

Ansökan

Ansökningstiden har nu gått ut. Alla som ansökt kommer få svar senast den 15 februari om de kommer med eller inte.

Vill du veta mer?

Har du frågor om Mitt äventyr, min röst? Se svar på några vanliga frågor nedan. Du kan också höra av dig till minrost@scouterna.se

Frågor och svar

Ja, alla sex helgmöten är gratis. Scouterna står för resa, boende och mat under helgen. Även för de föräldrar eller ledare som deltar under träffarna.

Ja, när du ansöker kan du fylla i om du söker tillsammans med en kompis. Men vi kan inte garantera att ni båda kommer få plats.

Ja, det går jättebra! Du ska vara mellan 12 och 18 år vid ansökningstillfället, om du fyller 19 under 2024 eller 2025 spelar ingen roll.

Sista ansökningsdagen är den 31 januari, men vi antar personer löpande så vänta inte med att söka! Senast den 15 februari kommer alla som sökt ha fått besked om man är antagen eller ej.

Vi vill kunna få till en bra gruppdynamik, som blir svår att skapa med en för stor grupp.

Vi kommer sträva efter mångfald i gruppen. Vi vill ha scouter i olika åldrar (inom ramen 12-18 år), som bor på olika orter och har varit aktiva i scouterna olika länge. När du ansöker får du fylla i några uppgifter och svara på några frågor. Urvalet sker sedan baserat på detta.

Ja, vi vill att du som är med i projektgruppen ska göra ditt bästa för att kunna vara med på alla helgmöten.

Första helgmötet kommer vi sova inomhus. Hur vi gör de andra träffarna kommer du få vara med och tycka till om.

Ja, det går utmärkt. Du som medföljande förälder eller ledare kommer få specifika uppgifter, till exempel att hjälpa till med en aktivitet.

Mitt äventyr, min röst är vårt nya demokratiprojekt där du får vara med och bestämma! I projektet ska vi ta fram någon form av produkt eller metod som kan spridas till kårer runt om i Sverige och som gör att ännu fler scouter mellan 12 och 18 år kan, vill och vågar påverka frågor som är viktiga för er. Det kan till exempel vara en film, ett spel, en app, eller något helt annat som ni i projektgruppen tycker vore bra. Detta kommer vi göra med hjälp av så kallad tjänstedesign, där vi genom workshops och olika övningar tar fram idéer som vi sen testar i praktiken.

Vi har tidigare haft projektet Världsförbättrarna, som riktade sig till yngre scouter. Nu är det de äldre scouternas tur!