Så blir du aktivist på Instagram

Instagram har 500 miljoner dagliga användare över hela världen* och är en av de största sociala medieplattformarna. Det ger er unik möjlighet att nå ut med ditt budskap till en bred publik, men också en stor utmaning i att sticka ut bland ett enormt antal användare. Här beskriver vi hur du kan gå tillväga för att nå ut med din aktivism på Instagram och vad som är viktigt att tänka på.

1. Tänk på designen. Instagram är i första hand ett bildmedium, därför bör du lägga tid på att ta fram bra bilder och en väl genomtänkt design som gör det lockande att dela. Bilden är det första man ser, så den behöver fånga publiken och få dem att snabbt förstå vad posten handlar om. 

2. Källhänvisa! En vanlig kritik mot poster som blir virala är hur sant det som påstås är. Det är viktigt att du kan backa upp det du skriver, gärna genom flera trovärdiga källor. Påståenden kan inte komma från magkänslan utan behöver förankras i fakta. 

3. Använd relevanta hashtags. Gärna så specifika som möjligt, gör lite research och se vilka hashtags som används inom just ditt område. Kom ihåg att det går att använda flera, så länge de matchar ditt budskap. 

4. Var personlig. Den kanske viktigaste punkten. Glöm inte att dina följare följer dig för att du är du. Tappa inte bort dig i alla kampanjer och budskap, det viktigaste för dina följare är att ta del av dina tankar och det du brinner för. Att bjuda in följarna till ditt liv (du behöver naturligtvis inte dela allt!) ökar din trovärdighet och stärker er relation. Det är lättare för någon att skriva under ett upprop eller komma på en demonstration om den personen känner sig trygg med och litar på den som frågar. 

5. Var inte en slacktivist! Instagram och andra sociala medier är ett jättebra sätt att nåt ut och bygga en gemenskap, men det kan lätt stanna vid en lajk. Verklig förändring sker när vi jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål och för det krävs det ofta mer än en massa lajks. 

*Källa: Facebook 

Så blir du en klimatkämpe på internet

Måste man demonstrera för att vara engagerad? Såklart inte. En soffliggare kan göra små stordåd med hjälp av sin dator. Här är några tips för dig som vill påverka på nätet.