Foto: Magnus Fröderberg

Att tänka kreativt – hur hittar man på nya idéer?

För att få uppmärksamhet måste man sticka ut. Men det är inte alltid enkelt att på beställning tänka nytt (och dessutom vara originell!), därför har vi samlat några praktiska tips som kan hjälpa dig på vägen.

 

  Så formulerar du ett träffsäkert budskap 

  Ett budskap är viktigt eftersom det sammanfattar och konkretiserar. Men hur tar man fram ett som funkar? 

  1. Korta eftersom. Ett sätt att koka ner ett stort sammanhang till ett kortare budskap är att minska eftersom. Beskriv först i tre meningar, sedan i en mening och till sist i tre-fem ord. Det behöver inte ordagrant vara ditt slutgiltiga budskap men kan vara en hjälp för att skala bort information. 

  2. Vem ska vi övertyga? Utgå från mottagaren, kommer hen att förstå och övertygas av ert budskap? Viktigt att ha ett så kallat utifrånperspektiv, tänk på att mottagaren inte har samma koll på kampanjen eller innehållet som du har. 

  3. Var tydlig! Ett bra budskap ska vara lätt att ta till sig och lätt att komma ihåg. Det innebär att det inte kan förklara allt eller svara på alla frågor, ett sådant budskap tenderar att bli krångligt och splittrat. 

  4. Våga sticka ut hakan. Ingen minns en fegis, våga ta ställning och vara spetsig. Budskapet blir ditt plakat, det gäller att sticka ut både i mängden och i flödet. 

  5. Vad vill du att mottagaren ska göra? Vad ska den som läser ditt budskap känna eller tänka? Ska den göra något? Viktigt att tänka på och besvara de frågorna innan du formulerar ditt budskap. 

  Så blir du aktivist på Instagram 

  Instagram har 500 miljoner dagliga användare över hela världen* och är en av de största sociala medieplattformarna. Det ger er unik möjlighet att nå ut med ditt budskap till en bred publik, men också en stor utmaning i att sticka ut bland ett enormt antal användare.

  Aktivist på instagram

  Påverka med text

  Skapa engagemang och påverka fler med en träffsäker text. Här hittar du en liten guide för att komma igång. 

  Påverka med text
  Scouter demonsterar för klimatet vid COP26 2021

  Att demonstrera – hur fungerar det egentligen?

  Vad får man – och vad får man inte – göra när man demonstrerar? Hur arrangerar du en egen demonstration, eller hittar någon att delta i? Kolla in listan här nedan med tips på hur du kan komma igång. 

  Att demonstrera

  Så blir du en klimatkämpe på internet

  Måste man demonstrera för att vara engagerad? Såklart inte. En soffliggare kan göra små stordåd med hjälp av sin dator. Här är några tips för dig som vill påverka på nätet. 

  Klimatkämpe på internet

  Agera för klimatet

  Klimatet är den viktigaste frågan för unga idag. Eftersom Scouterna är en barn och ungdomsrörelse borde ju dessa frågor få jättestor plats! Men hur gör scouter klimataktivism? Du kan skriva motioner, demonstrera, så en äng eller ta snygga bilder till en instakampanj. Kolla in de här tipsen för att vässa klimatkampen!

  Agera för klimatet