Scoutkläder

Vi scouter känns lätt igen när vi bär den blå scoutskjortan eller andra blå scoutkläder. På scoutskjortan fäster vi märken för att berätta vad vi gjort, tillhörighet och vilka intressen vi har. I Scoutshop hittar du kläderna för det aktiva livet och de aktiva valen.

Till Scoutshop

Scoutdräkten

Scoutdräkten ska kännas välkomnande och skapa gemenskap. Dräkten finns i olika modeller, storlekar och material för att alla ska hitta något att känna sig bekväm i. Här finns skjortor, t-shirts med lång och kort ärm och piké. Alla bomullsplagg som ingår i dräkten är 100 % Fairtrade och GOTS-certifierade, vilket innebär att produktionen tar hänsyn både till människa och miljö. Transporterna sker via båt och klimatkompenseras via organisationen Zero Mission.

Scoutskjorta

Scoutskjortan finns bomull och funktionsmaterial i rak, insvängd och barnstorlek. På scoutskjortan sys märkena fast. Är du osäker på modell och storlek kan du läsa Scoutshopens storleksguide.

Scout t-shirt

T-shirten finns i lång och kort ärm i rak, insvängd och barnstorlek. Välj mellan bomull eller funktionsmaterial.

Scout pikétröja

En pikétröja har krage, till skillnad från t-shirten. Den finns med kort ärm i rak, insvängd och barnstorlek.

Scouthalsduken

Scouter i hela världen använder en halsduk som del av sin scoutdräkt. Vår svenska scouthalsduk är mörkblå med ett gult kantband med scoutsymbolen på. Den kan bäras av alla svenska scouter och är den halsduk som bärs när svenska scouter är utomlands eller representerar Sverige. I Sverige har de flesta kårer även en kårhalsduk i färger de själva valt.

Scouthalsduken kan bäras utan att du har scoutdräkt, till exempel ovanpå en läger t-shirt. Scouter över hela världen har en tradition att byta halsduk med scouter de blivit kompisar med. Om du åker på internationellt läger kan det vara bra att ta med sig extra halsdukar om du är sugen på att byta halsduk med nyfynna vänner.

Sölja eller vänskapsknop?

Du väljer själv! Grejen som håller ihop halsduken kallar vi för sölja. Du kan även knyta en knop för att hålla ihop halsduken.

I videon här intill lär du dig hur du knyter en vänskapsknop. En sölja kan du tillverka själv av till exempel läder, trä, metall eller paracord. De finns även att köpa färdiga i scoutshoppen.

Vanliga frågor & svar

Scoutdräkten är ett sätt att visa att vi alla tillhör Scouterna. Scoutdräkten skapar gemenskap, stärker vår identitet och är en del av vårt symboliska ramverk. Scoutdräkt används i olika utföranden i hela världen och visar på att vi tillhör en global rörelse.

Scoutdräkten består av Scouternas kort- eller långärmade t-shirt, kort- eller långärmade skjorta, eller pikétröja. Färgen är majolica blå med Scouternas logotyp väl synlig. En halsduk hör till dräkten. Scouternas officiella halsduk är mörkblå med Scouternas logga på ett gult band. Samverkansorganisationer och scoutkårer kan besluta om egna halsdukar. För de som gått Treklöver-Gilwell-utbildningen finns en speciell halsduk, som kan användas istället för andra halsdukar och läggs ovanpå kragen.
När du representerar Scouterna utomlands ska Scouternas officiella halsduk användas som en del av scoutdräkten.

Vid all scoutverksamhet bör scoutdräkt eller scoutkläder bäras. Det innebär att det ska synas tydligt av klädseln att man är scout. Med scoutkläder menas profilplagg med ordet scout, Scouternas logotype eller samverkansorganisationernas logotype väl synlig. En arrangör kan besluta om hur scoutdräkt ska bäras under ett arrangemang eller del av verksamhet, som högtider och ceremonier.
Vid viss representation anger inbjudan en formell klädkod, t ex kostym, då följer vi klädkoden men kompletterar kostymen eller klänningen med scouthalsduken.

Alla delar av scoutdräkten (skjorta, piké och t-shirt) är likställda och räknas alla som scoutdräkt. Vid vissa samlingar kan en arrangör besluta att scoutdräkt ska bäras men arrangören kan inte besluta om vilken del av scoutdräkten som ska bäras. Det är upp till varje scout om man vill bära skjorta, piké eller t-shirt tillsammans med halsduken.

Scoutdräkten kan användas vid all scoutverksamhet men också gärna utanför scouterna. Att bära scoutdräkt eller scoutkläder utanför scoutverksamheten är ett bra sätt att visa upp Scouterna och vårt varumärke. Tänk dock på att när du använder scoutdräkt ses du som en representant för Scouterna och förväntas alltid uppträda i linje med Scouternas värderingar och policys.