Att vara en bra kompis

Scoutlagen är ett sätt för oss att alltid se till att vi är schyssta mot varandra, naturen och oss själva. Vi lovar inte alltid att följa scoutlagen, men vi lovar att försöka.

Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras. 
  2. En scout är ärlig och pålitlig. 
  3. En scout är vänlig och hjälpsam. 
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat. 
  5. En scout möter svårigheter med gott humör. 
  6. En scout lär känna och vårdar naturen. 
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra. 

Scoutlöftet

"Jag lovar att efter bästa förmåga följa scoutlagen."  

Scouthälsningen

Scouternas valspråk och lösen är "Var redo! Alltid redo!"

Scouthälsning görs genom att höger hands lillfinger böjs ned och tummen läggs över dess nagel. De övriga fingrarna hålls sträckta och ihop. Handen hålls mot pannan så att en naturlig vinkel bildas. De tre uppåtriktade fingrarna symboliserar tro, hjälpsamhet och att följa scoutlagen. Ringen, bildad av tummen och lillfingret, symboliserar vänskapskretsen runt jorden. Det kan också betyda att den starke beskyddar den svage.  

Scouthälsning används   

  • när scouten på uppmaningen ”Var redo” svarar ”Alltid redo”   
  • när flaggan, vår egen eller något annat lands, hissas eller halas.  

Scouttecken, som utförs som scouthälsning fast med höger hand i axelhöjd och de tre fingrarna rakt upp, görs enligt internationell sed när en scout ger sitt scoutlöfte.  

Scoutlagen som del av scoutmetoden

Scouting i hela världen vilar på en gemensam värdegrund. Den är sammanfattad i scoutlagen, som vi i scoutlöftet lovar att följa så gott vi kan. Varje scoutorganisation i världen gör sin egen översättning och kulturella anpassning av scoutlagen, så den kan se lite olika ut från land till land.

Scoutlagen uttrycker våra värderingar och våra värderingar berättar vem vi vill vara. Att använda metoddelen scoutlag och scoutlöfte handlar om att fundera över hur vi tycker att människor ska vara mot varandra och att sedan försöka leva på det sättet. Om vi vet vad vi står för, vet vi också lite mer om vem vi är - eller vem vi vill bli. Det ger trygghet och självförtroende. Att hitta och vara sig själv är en av de utmaningar som scoutprogrammet bygger på och scoutlagen är ett av verktygen vi har för att möta den utmaningen.

Ett exempel på hur du som ledare kan arbeta med scoutlagen är att i inlednings- eller avslutningsceremonin prata om en punkt i scoutlagen, vad den betyder för scouterna och hur man gör för att till exempel visa hänsyn eller ta ansvar för sig själv. Till nästa möte får scouterna i uppgift att använda just den punkten i sin vardag och på nästa möte får scouterna dela med sig av vad de har gjort.