Nykterhetsrörelsens scoutförbunds Rixhajk 2019

Friluftslivets år

Scouter är experter på friluftsliv och nu ska vi få visa det!

Alltid #Redoförfriluftsliv

Friluftslivets år 2021 är årets stora friluftslivshändelse! Det är ett initiativ som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Många olika organisationer är med och deltar i hela Sveriges natur och även på nätet. Syftet är att få fler människor att prova friluftsliv.

Som medlemmar i Svenskt Friluftsliv och som stora användare av friluftslivet som redskap i scoutmetoden är Scouterna givetvis med under Friluftslivets år 2021! Vi har fått möjligheten att sprida vår kunskap och hjälpa fler att komma ut i naturen.

Vad innebär Friluftslivets år för Scouterna?

Du som är scoutledare eller äldre scout får idéer till roliga möten under året! Var med och inspirera till friluftsliv med utmaningar, tävlingar och möjlighet att lära sig hur man förändrar världen lite. Du och kåren får material, workshops och utveckla ert sätt att kommunicera det ni gör – framförallt på sociala medier!

Du kommer få uppdrag på olika teman, ett nytt varje månad och möjlighet att ta ett märke! Det kan vara tex ”Sova ute” eller ”Jag har aldrig” och tillsammans med temat kommer ett speciellt kommunikationsuppdrag.

Vi är bra på att peppa varandra inom scoutrörelsen men nu får du dessutom tips om hur du kan nå ut till andra. Kanske du vill få fler att följa ditt instagramkonto eller få tips på hur du filmar spännande klipp med mobilen? Du får lära dig mer om GDPR och vad du ska tänka på för att vara säker på nätet. Du kommer också få veta hur du skriver en insändare i lokaltidnigen.

Se mer om detta längre ner på sidan.

För mer pepp och tips kan du redan nu följa taggarna #redoförfriluftsliv #luftenärfri och #friluftslivetsår2021 i sociala medier.

Workshops

Under friluftslivets år kommer Scouterna att hålla workshops och webbinar för alla som vill lära sig mer om hur scouter och kårer kan engagera sig i Friluftslivets år och sprida sin ovärderliga friluftskunskap på roliga sätt.

De kommer att hållas sista tisdagen i varje månad och ha fokus på olika sätt att kommunicera på och tips för hur du gör det på ett bra sätt i olika kanaler.

Nästa webbinar:

Lär dig skapa engagerade filmer med din telefon!

När: 26 oktober kl. 19.00-20.30
Var: på Zoom https://us06web.zoom.us/j/87696203516 

Det behöver inte vara svårt att skapa rörligt material. På detta webbinar kommer du att få handfasta tips på hur vi bäst filmar och redigerar med våra telefoner och vad för innehåll som egentligen engagerar. 

Vi gästas av Jonas Westbom som är utbildad regissör och har både arbetat med filmproduktioner och undervisat i film. Idag arbetar han som kommunikatör på Scouterna och kommer att lära oss om varför det är så viktigt att kommunicera med rörligt material. Jonas har gjort flera filmer för Scouterna, bl.a. "Tre saker du inte behöver kunna för att bli scoutledare, som du kan se här >> Titta gärna för att bli inspirerad.

Här kan du titta på Jonas hälsning om webbinaret i oktober.

Månadsutmaningar

Månadsutmaningarna släpps inför varje ny månad, men går att genomföra när som helst under hela året. Självklart kommer du kunna få ett märke om du deltar i utmaningarna under året! Mer info om hur du får märket hittar du längre ner på sidan.

Hajkmaterial

Scouterna har skapat ett hajkmaterial med tema Friluftslivets år. Klara av alla eller några av årets månadsutmaningar under en hajk.
Ladda ner hajkmaterialet här >>

När du gör månadsutmaningarna använd alltid hashtaggarna #redoförfriluftsliv och #luftenärfri. Glöm inte att tagga @scouterna också!

Mars

Var en friluftskompis!

Ta med dig en eller flera kompisar ut till en av dina favoritplatser i naturen, ta bilder på er och dela sedan era äventyr i sociala medier.

April

Utmana dig själv att skapa kreativa naturbilder! 

Alla ser naturen ur olika vinklar och med egna ögon, men vad är det våra ögon inte brukar se? Det finns många vinklar som vi inte brukar se i naturen: under en svamp, ovanpå en växt eller från under vattenytan.

Vilka spännande vinklar kan du hitta i naturen? Ta foton och dela på Instagram som inlägg eller som Story.

Maj

Vi är många som vistas i naturen och behöver ta hand om och skydda den för att vi ska kunna njuta av den länge. Visa vilken skillnad scouter kan göra i naturen!

  • Hitta en plats i naturen som du vill skydda.
  • Städa, rensa och fixa på platsen.
  • Ta före- och efterbild, eller panoramabild.
  • Dela bilderna i sociala medier med hashtaggen #redoförfriluftsliv

Ett tips är att samtidigt delta i Håll Sverige Rents skräpplockardagar i maj.

Juni

Mat lagad i naturen är något av det godaste som finns, men många vet inte hur de ska göra. Hjälp fler att laga god mat i naturen genom att göra en matlagningsvideo över ett av dina favoritrecept!

Ta fram alla ingredienser, visa hur de ska hanteras, berätta hur de ska tillagas och visa hur gott slutresultatet blir!

Du kan hitta tips på goda recept i någon av scouternas receptböcker!

Juli

Har du velat slå upp ett tält på altanen, en hängmatta i skogen eller velat sova under bar himmel? Nu har du din chans! Julis utmaning är att sova ute på något sätt och visa andra hur de kan göra samma sak.

Visa hur du skapat din sovplats, hur det ser ut när det är klart och berätta hur det kändes i efterhand.

Instagram stories är ett bra verktyg att använda för den här typen av berättelser. Och vill du göra utmaningen extra rolig kan du ta med dig några kompisar!

Augusti

För många är friluftslivet helt nytt och även om vi scouter är ganska vana så finns det alltid något vi aldrig gjort innan.

Utmana dig själv i augusti och gör något du aldrig gjort innan. Berätta för andra med hjälp av bilder, filmer eller text om vad du har gjort och hur. Kan du utmana andra att testa något nytt samtidigt?

September

I september är friluftslivets års tema ”gilla friluftslivet”.

Skriv en text, en dikt eller uttryck dig med ord på något annat sätt och berätta varför du gillar friluftslivet. Dela det sedan tillsammans med en passande bild i sociala medier.

Glöm inte att använda #redoförfriluftsliv i ditt inlägg.

Kom ihåg att du kan få ett märke när du har genomfört minst sex av tio stycken utmaningar. Läs mer här nedan.

Oktober

I oktober är friluftslivets års tema ”lära ute”.

Se hur mycket folk i din närhet kan om friluftsliv. Skapa en kort frågesport på sociala medier med frågor om friluftsliv. På Instagram Stories kan du t.ex. använda funktionerna ”omröstning” eller ”frågesport”, på Facebook kan du ”skapa en omröstning” i grupper. Använd din kreativitet och skapa en frågesport som passar dig och de i din närhet. Sprid sedan rätt svar på frågesporten så att alla får se om de hade rätt, eller om de fick lära sig något nytt.

Dela frågesporten och svaren i sociala medier.

Glöm inte att alltid använda taggarna #redoförfriluftsliv och #luftenärfri och @scouterna också!

November

I november är friluftslivets års tema ”må bra ute”.

Vi vill att alla ska må bra i friluftslivet. Vilket är ditt bästa tips för att må bra i friluftslivet? Kanske är det varma kläder, dricka mycket vatten eller något annat du lärt dig på dina äventyr.

Dela ditt tips för att må bra ute i sociala medier.

December

I december är friluftslivets års tema ”dialog friluftsliv”.

Scouterna vill sprida friluftslivet till fler. Kan ni hitta något i er närmiljö som ni vill förbättra, och som kan hjälpa sprida friluftslivet till fler? Ta fram ett förslag eller en fråga och försök få någon beslutsfattare att agera.

Sprid sedan ert förslag eller fråga i sociala medier.

Du kan få hjälp av Scouterna med att skriva debattartiklar och hur du tar kontakt med och påverkar politiker. Kontakta peter.ingvarsson@scouterna.se

#Redoförfriluftsliv märke

Under 2021 så är det friluftslivets år och Scouterna genomför ett projekt som heter #hosscouternaärluftenfri och #redoförfriluftsliv. I samband med detta har Scouterna tagit fram ett märke som du nu har möjligheten att ta. Med #redoförfriluftsliv vill vi att fler ska få pröva på scouting i naturen, vill vi bli ännu bättre på att tala om för andra hur bra vi scouter är på friluftsliv och vad vi gör samt hitta på ännu mera skoj i friluftslivet.

Rekommenderad åldersgrupp:

Med hjälp av lokal stegring tror vi att kårerna kan anpassa utmaningarna så att de passar till alla åldersgrupper. Friluftsliv är för alla.

Kriterier

För att få märket #redoförfriluftsliv ska du delta i minst sex av tio månadsutmaningarna som Scouterna kommunicerar på den här sidan (se ovan).

När ni har gjort sex, eller fler, månadsutmaningar beställer ni märken genom att fylla i formuläret nedan.

Ni får gärna gå ihop inom avdelningen eller kåren och beställa tillsammans. Därefter skickar vi märkena till den adress ni uppgivit inom kort.

Gå med i Scouternas Friluftsnätverk

Anmäl dig för att få löpande info, inbjudan till workshops och möjlighet att påverka projektet samt nätverka med andra friluftsintresserade!
Anmäl dig här

Är sociala medier scouting?

Att kommunicera scouting ÄR scouting. Vi är unga som gör världen bättre och då är det viktigt att lära sig hur vi når ut med våra värderingar och påverkar andra.

En av de viktigaste sakerna i scouting är Learning by doing. Vi är kreativa producenter snarare än passiva konsumenter – scouter gör! Att kommunicera på sociala medier är att nå ut med sina åsikter. Det gäller förstås också bilder på nätet, i media och dagspress.

Scouting ger redskap för att hantera livet och sociala media är en del av livet, oavsett om man tycker om det eller inte! Istället för att låtsas som att det inte finns så vill vi prata om hur vi är på nätet, hur vi kan utvecklas och vara schyssta kompisar på sociala medier.

Scouter utvecklas till förebilder, även på nätet. Det här är en möjlighet att både kommunicera utåt – våra kunskaper om friluftsliv – men också att undersöka sin identitet och växa!

Att formulera sig är att ta reda på vem man är och vem man vill vara. Man kan säga, att vara är att kommunicera. Vad kommunicerar man som scout? Vi formar vår identitet i mötet med andra människor men i allt högre grad även på nätet. Den bild vi visar upp av oss själva i sociala medier är allt viktigare. Vilken bild av mig vill jag visa upp?

Du som ledare kanske är jättebra på sociala medier eller inte alls bekant med Instagram, Tiktok, Facebook, Twitter, Youtube och Facebook. Det gör ingenting – Scouterna kommer ta fram bra guider och material.

Mer om Friluftslivets år

Läs mer om Friluftslivets år och Luften är fri på luftenarfri.nu