Nykterhetsrörelsens scoutförbunds Rixhajk 2019

Friluftslivets år

Scouter är experter på friluftsliv och nu ska vi få visa det!

Alltid #Redoförfriluftsliv

Friluftslivets år 2021 kommer bli årets stora friluftslivshändelse! Det är ett initiativ som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Många olika organisationer är med och deltar i hela Sveriges natur och även på nätet. Syftet är att få fler människor att prova friluftsliv.

Scouterna är givetvis med under Friluftslivets år 2021! Vi har fått möjligheten sprida vår kunskap och hjälpa fler att komma ut i naturen. Vi står i startgroparna och har en hel del roliga saker planerade men vill bjuda in dig att dela med dig av dina idéer och erfarenhet.

För mer pepp och tips kan du redan nu följa taggarna #redoförfriluftsliv #luftenärfri och #friluftslivetsår2021 i sociala medier.

Månadsutmaningar

Månadsutmaningarna släpps inför varje ny månad, men går att genomföra under hela året. Självklart kommer du kunna få ett märke om du deltar i utmaningarna under året! Mer info om märkeskriterier kommer snart.

När du gör månadsutmaningarna använd alltid hashtaggarna #redoförfriluftsliv och #luftenärfri.
Glöm inte att tagga @scouterna också!

Mars

Var en friluftskompis!

Ta med dig en eller flera kompisar ut till en av dina favoritplatser i naturen, ta bilder på er och dela sedan era äventyr i sociala medier.

April

Utmana dig själv att skapa kreativa naturbilder! 

Alla ser naturen ur olika vinklar och med egna ögon, men vad är det våra ögon inte brukar se? Det finns många vinklar som vi inte brukar se i naturen: under en svamp, ovanpå en växt eller från under vattenytan.

Vilka spännande vinklar kan du hitta i naturen? Ta foton och dela på Instagram som inlägg eller som Story.

Maj

Vi är många som vistas i naturen och behöver ta hand om och skydda den för att vi ska kunnat njuta av den länge. Visa vilken skillnad scouter kan göra i naturen!

  • Hitta en plats i naturen som du vill skydda.
  • Städa, rensa och fixa på platsen.
  • Ta före- och efterbild, eller panoramabild.
  • Dela bilderna i sociala medier med hashtaggen #redoförfriluftsliv

Ett tips är att samtidigt delta i Håll Sverige Rents skräpplockardagar i maj.

Juni

Mat lagad i naturen är något av det godaste som finns, men många vet inte hur de ska göra. Hjälp fler att laga god mat i naturen genom att göra en matlagningsvideo över ett av dina favoritrecept!

Ta fram alla ingredienser, visa hur de ska hanteras, berätta hur de ska tillagas och visa hur gott slutresultatet blir!

Du kan hitta tips på goda recept i någon av scouternas receptböcker!

Juli

Har du velat slå upp ett tält på altanen, en hängmatta i skogen eller velat sova under bar himmel? Nu har du din chans! Julis utmaning är att sova ut på något sätt och visa andra hur de kan göra samma sak.

Visa hur du skapat din sovplats, hur det ser ut när det är klart och berätta hur det kändes i efterhand.

Instagram stories är ett bra verktyg att använda för den här typen av berättelser. Och vill du göra utmaningen extra rolig kan du ta med dig några kompisar!

Augusti

För många är friluftslivet helt nytt och även om vi scouter är ganska vana så finns det alltid något vi aldrig gjort innan.

Utmana dig själv i augusti och gör något du aldrig gjort innan. Berätta för andra med hjälp av bilder filmer eller text om vad du gjort och hur. Kan du utmana andra att testa något nytt samtidigt?

September

Mer info kommer inom kort.

Oktober

Mer info kommer inom kort.

November

Mer info kommer inom kort.

December

Mer info kommer inom kort.

#Redoförfriluftsliv märke

Under 2021 så är det friluftslivets år och Scouterna genomför ett projekt som heter #hosscouternaärluftenfri och #redoförfriluftsliv. I samband med detta har Scouterna tagit fram ett märke som du nu har möjligheten att ta. Med #redoförfriluftsliv vill vi att fler ska få pröva på scouting i naturen, vill vi bli ännu bättre på att tala om för andra hur bra vi scouter är på friluftsliv och vad vi gör samt hitta på ännu mera skoj i friluftslivet.

Rekommenderad åldersgrupp:

Vi tror att man med hjälp av lokal stegring kan kårer anpassa utmaningarna så de passar till alla åldersgrupper. Friluftsliv är för alla.

Kriterier

För att få märket #hosscouternaärluftenfri bör du:

  • Ta med någon som inte har varit på ett scoutmöte förut till ett möte.
  • Delta i sex av tio månadsutmaningar som Scouterna kommunicerar under året.
  • Dela ett inlägg på någon form av sociala medier där du taggar inlägget med taggen #redoförfriluftsliv.
  • Delta antingen i Junis eller Julis månadsutmaning, en flashmob för cookalong eller en sova ute dag.

Så här gör du för att få märket/märkena hemskickade efter att ni har uppfyllt kriterierna:

Gå in på formuläret nedan och fyll i samtliga fält. När ni gjort det kommer vi skicka märkena till den adress ni angivit.

Gå med i Scouternas Friluftsnätverk

Anmäl dig redan nu för att få löpande info, inbjudan till workshops och möjlighet att påverka projektet. Och självklart kommer det ett märke också!

Anmäl dig här

Workshops

Under friluftslivets år kommer Scouterna att hålla workshops och webbinar för alla som vill lära sig mer om hur scouter och kårer kan engagera sig i Friluftslivets år och sprida sin ovärderliga friluftskunskap på roliga sätt.

De kommer att hållas sista tisdagen i varje månad och ha fokus på olika sätt att kommunicera på och tips för hur du gör det på ett bra sätt i olika kanaler. På den här sidan kommer vi så småningom att ladda upp inspelade workshops och ladda upp och länka till användbara verktyg och material.

Nästa webbinar:

Inställt Frilufts-cook-along

Den planerade cook-alongen den 29/6 har vi tyvärr behövt ställa in på grund av sjukdom.

Har du köpt in ingredienser till kvällens matlagning och inte vill låta dem gå till spillo kan du skicka ett mail till anton.nilsson@scouterna.se för att få ta del av det recept som skulle användas.

Vi hoppas kunna planera in en liknande aktivitet under hösten, mer information kommer.

Vad innebär Friluftslivets år för Scouterna?

Du som är scoutledare eller äldre scout kan få idéer till roliga möten under året! Var med och inspirera till friluftsliv under året med utmaningar, tävlingar och möjlighet att lära sig hur man förändrar världen lite. Du och kåren kan få material, workshops och utveckla ert sätt att kommunicera det ni gör – framförallt på sociala medier!

Du kommer få uppdrag på olika teman under året, ett nytt varje månad. Det kan vara tex ”Sova ute” eller ”Jag har aldrig” och tillsammans med temat kommer ett speciellt kommunikationsuppdrag.

Vi är bra på att peppa varandra inom scoutrörelsen men nu får du dessutom tips om hur du kan nå ut till andra. Kanske du vill få fler att följa ditt instagramkonto eller få tips på hur du filmar spännande klipp med mobilen? Du får lära dig mer om GDPR och vad du ska tänka på för att vara säker på nätet. Du kommer också få veta hur du skriver en insändare i lokaltidnigen.

Är sociala medier scouting?

Att kommunicera scouting ÄR scouting. Vi är unga som gör världen bättre och då är det viktigt att lära sig hur vi når ut med våra värderingar och påverkar andra.

En av de viktigaste sakerna i scouting är Learning by doing. Vi är kreativa producenter snarare än passiva konsumenter – scouter gör! Att kommunicera på sociala medier är att nå ut med sina åsikter. Det gäller förstås också bilder på nätet, i media och dagspress.

Scouting ger redskap för att hantera livet och sociala media är en del av livet, oavsett om man tycker om det eller inte! Istället för att låtsas som att det inte finns så vill vi prata om hur vi är på nätet, hur vi kan utvecklas och vara schyssta kompisar på sociala medier.

Scouter utvecklas till förebilder, även på nätet. Det här är en möjlighet att både kommunicera utåt – våra kunskaper om friluftsliv – men också att undersöka sin identitet och växa!

Att formulera sig är att ta reda på vem man är och vem man vill vara. Man kan säga, att vara är att kommunicera. Vad kommunicerar man som scout? Vi formar vår identitet i mötet med andra människor men i allt högre grad även på nätet. Den bild vi visar upp av oss själva i sociala medier är allt viktigare. Vilken bild av mig vill jag visa upp?

Du som ledare kanske är jättebra på sociala medier eller inte alls bekant med Instagram, Tiktok, Facebook, Twitter, Youtube och Facebook. Det gör ingenting – Scouterna kommer ta fram bra guider och material.

Mer om Friluftslivets år

Läs mer om Friluftslivets år och Luften är fri på luftenarfri.nu