Intressemärke

Dass

Att gå på toaletten gör vi varje dag och för det mesta utan att tänka särskilt mycket på det. Det är en viktigt del av alla våra dagliga hygienrutiner. Ska hela kroppen vara glad behöver vi sköta magen och resten av vår kropp för att må bra. När vi är ute på äventyr kan detta däremot bli ett av de krångligaste och besvärligaste momenten. Var, när och hur ska jag sköta mina behov? Och hur gör jag det på ett hygieniskt och tryggt sätt?

Märkeskrav

  1. Diskutera hur du sköter din personliga hygien och uträttar dina behov när du inte har tillgång till en vanlig toalett.
  2. Prata om hur du gör om du har mens.
  3. Känna till vilka regler som finns för utedass och för toalettbehov som uträttas på platser som helt saknar toalett, dass eller liknande.
  4. Diskutera hur ni kan göra för att användandet av dass eller “friluftstoalett” ska kännas tryggt och naturligt.
  5. Diskutera hur du tar hand om din kropp när ni är ute på läger för att den ska må bra. Vad behöver du tänka på utöver att sköta hygienen när det gäller kost, sömn och måendet.
  6. Ha pratat om magont och att vara lös eller hård i magen och hur en hanterar det när du inte har tillgång till hemmet och en toalett.
  7. Lära dig hur du ska ta hand om din mage och övrig hygien på läger.

För dig som är

Spårare 8-9 år

Upptäckare 10-12 år

Äventyrare 12-15 år