Intressemärke

Offline

Allt fler är ständigt uppkopplade med sin mobiltelefon eller dator. Det kan vara kul att hålla kontakt med kompisarna men det kan också ge en känsla av att missa något om du inte håller koll på sociala medier och på aviseringarna i telefonen. Hur vet du när det gått för långt och uppkopplingen ger mer stress än nytta? Hur tar du reda på saker och håller kontakten när du inte är uppkopplad? Testa att vara offline 48 timmar och känn efter vad som var bättre och sämre.

Märkeskrav

  1. Under 48 timmar ska du vara utan mobiltelefon eller andra tekniska prylar som kan kopplas upp.
  2. Börja de 48 timmarna med att du gör en lista på saker du tror du kommer tycka är bra respektive jobbiga med att inte ha någon uppkoppling. Gör samma sak efter 24 timmar och sen igen efter 48 timmar. Har det ändrats från att tiden startade tills den var slut? Finns det något som du vill göra annorlunda nu när de testat att inte vara uppkopplade hela tiden?
  3. Lägg in en social uppgift och en kunskapsuppgift scouterna ska lösa under sin 48-timmars period.
  4. Om märket tas på ett läger kan den sociala uppgiften t.ex vara att ge uppskattning motsvarande "tummen upp” till fem andra scouter i verkligheten. Kunskapsuppgiften kan vara att scouterna måste söka kontakt med personer utanför lägret eller med andra scouter under lägret för att leta svar.
  5. Om märket tas på hemmaplan kan den sociala uppgiften vara att skicka meddelanden på traditionellt sätt, exempelvis med brev eller vykort. Kunskapsuppgiften kan vara att scouterna får gå till biblioteket eller ett museum och leta fram svaren.
  6. Reflektera efter varje aktivitet om det var lättare eller svårare, än att använda uppkopplade verktyg.

För dig som är

Äventyrare 12-15 år

Utmanare 15-18 år