Intressemärke

Vara ute: Själv

Att vara ute i naturen på hajk eller läger kan innebära stora utmaningar och ställer bland annat krav på planering, eget ansvar och samarbete. Vad det innebär att vara ute skiljer sig åt mellan årstider och platser. Detta märke fokuserar på att det är du som enskild scout som ska uppleva att vara ute på egen hand. Intressemärkena Vara ute finns i sex varianter beroende på miljö, välj att jobba med ett av dem eller allihop (men ett i taget).

Märkeskrav

  1. Vara ute märkena kan passa för alla åldersgrupper. Ju äldre scouterna är desto större del kan de ta i planeringen inför hajken.
  2. För att få ett av intressemärkena Vara ute ska du ha varit med på en hajk med övernattning i den valda miljön (vatten, fjället, skogen, staden, vintern).
  3. Beroende på var och när ni genomför ert äventyr kan aktiviteten se olika ut, ni kan till exempel vandra, cykla, klättra, segla, paddla, åka skidor eller skridskor.
  4. Du ska vara delaktig i de förberedelser som behövs, som att planera packning, färdväg, övernattningsplats och matsedel.
  5. Efter hajken är det viktigt att du utvärderar den tillsammans med de andra som var med. Ni ska diskutera vad ni gjorde bra och vad ni kan göra annorlunda nästa gång.
  6. För att komma ihåg dina upplevelser och tankar är det bra om du fotograferar och antecknar under hajken.

För dig som är

Spårare 8-9 år

Upptäckare 10-12 år

Äventyrare 12-15 år