Foto: Patrik hedljung

Deltagare på WSJ 23 i Sydkorea

Att åka som deltagare på världsscoutjamboreen i Sydkorea kan bli ditt livs scoutupplevelse. Bara en gång i livet har man chansen att följa med. Med scoutrörelsens värderingar i grunden finns världsscoutjamboreen till för att ge världens ungdomar en livsomvälvande upplevelse.

Sommaren 2023 samlas 50 000 scouter från 167 länder under tio intensiva dagar. Världens konflikter lämnas hemma, nya vänskapsband knyts och varje steg är ett äventyr större än något annat du kommer få uppleva i livet.

Temat för den svenska kontingentupplevelsen av världsscoutjamboreen i Korea är ”Min röst – din röst”. I detta ryms ett par aktuella och relevanta teman kopplat till just Sydkorea och den svenska kontingentens deltagande. Vi kommer att fördjupa oss i begrepp och fenomen som demokrati, yttrandefrihet, källkritik, jämlikhet och respekt. Programmet kommer att utmana våra normer och värderingar i en miljö och kontext där trygghet, respekt och förtroende är grundvärderingar, de behövs för att själv våga och kunna utrycka sig. Temat handlar om att medvetet forma min tanke och åsikt, känna tryggheten att göra den hörd, ha förmågan att aktivt bidra till att ge plats för fler röster men också att aktivt lyssna och sätta sig in i andra människors idéer, åsikter och röster. Förändringen börjar med mig - och tillsammans gör vi skillnad!

Kontingentdagar i Wonkwang

Dagarna innan lägret möts svenska kontingenten i WonKwang. Först kommer alla ISTare dit och sedan kommer deltagare och ledare. Det blir dagar fyllda med olika programaktiviteter men även ha tid att vila och tvätta. Vi kommer även ha kontingentfest!

Dagar fyllda av upplevelser

Vår resa till Sydkorea är inte som vilken resa som helst. Vi reser till ett land fullt av kontraster, minnen av krig, kulturella skillnader och magisk natur. Här kan du läsa mer om hur en dag under kontingentresan kommer kunna se ut.

Förpatrullen

Vi skickade iväg en förpatrull med tre spejare som under några dagar har rekat läget inför vår kontingentsresa till Sydkorea. Läs deras bästa tips!

Om Korea

Sydkorea – vårt mål och landet där vi kommer uppleva världsscoutjamboreen 2023. Ett land med många kontraster, traditionellt och modernt på så många sätt.

För föräldrar

Inför att ens barn ska åka på världsscoutjamboree kan man ha många frågor. Och det är helt naturligt. Visst, det är en upplevelse för livet för barnet men det är också långt bort och under lång tid, dessutom tillsammans med personer man inte känner. Vi har här sammanställt några av de vanligaste funderingarna, som kanske även du går och klurar på!

Information Temakväll: Trans och Scout i Sydkorea

Ed berättar om sin tid som utbytesstudent i Sydkorea, och hur det är att vara transperson i ett konservativt land.

 

Ekonomiskt stöd

Här har vi samlat information om stipendier för att täcka delar av kostnaden för jamboreen.

Frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren om WSJ23 i Korea

Förslag till packlista

Den här listan innehåller tips på saker som kan vara bra att packa med sig, samt i vilken väska du bör packa det.

Samtalsstöd

På jamboreen träffar du personer från hela världen, och vissa frågor är lättare att prata om än andra. Här finns lite frågor och svar som stöd om någon vill prata om exempelvis koranbränningar i Sverige.

Vad händer nu?

Förträff 2

Våren 2023

Under våren 2023 har du förträff 2 med din avdelning.

Förberedelser

Våren 2023

Profilpaketet skickas ut under våren. Du ser till att dina vaccinationer är uppdaterade, du hittar rekommendationer kring vaccin här.

Avresa

Juli 2023

Dags för avfärd! Äventyret väntar nu i Sydkorea!

Jamboree

1-12 augusti

Äntligen! Det här får du bara uppleva en gång i livet – NJUT OCH HA KUL!

Vanliga frågor

Vi bor i tält.  

Korea i början av augusti är varmt och fuktigt. Var beredd på att det kommer vara fysiskt mer krävande än ett scoutläger i Sverige.  

Det vet vi inte ännu, men troligen runt 2000 personer. 

Vart fjärde år är det världsscoutjamboree någonstans i världen. 2019 var det i Nordamerika, 2023 i Sydkorea och 2027 kommer det vara på ön Sobieszewo Island i Gdańsk, Polen.

Även i Sverige är det Jamboree vart fjärde år. Så det passar med Världsscoutjamboreerna. 2017 var den senaste i Sverige, och 2021 skulle nästa vara. På grund av coronapandemin kommer den genomföras 2022 istället.

Det kommer att ingå ett kläd- och profilpaket i avgiften till världsscoutjamboreen.

Det ska innehålla:

  • en svensk scouthalsduk
  • kontingentmärken: 2 st för avdelningen, 2 st för kontingenten samt 2 st samlarmärken/tältmärken
  • officiella märken: Sverigemärket, Europamärket samt WAGGGS/WOSM-märket.
  • en Haglöfsryggsäck (Tight medium)

Paketet kommer levereras till dig senare i vår. Väl i Korea kommer du också få en halsduk och en sölja.

Nej, du ansvarar själv för vaccinationer och eventuella tester. Kostnader för detta ingår inte i deltagaravgiften.

Det innebär att alla svenska scouter samverkar och tar gemensamt ansvar för varandra inför, under och efter Jamboreen. Det finns en planeringsgrupp som planerar och håller ihop resan. Som deltagare har du hela tiden svenska ledare med dig och det finns en kontingentledning som tar ansvar för att hela resan genomförs så bra som möjligt. Även för avdelningsledare och IST finns stöd att få genom kontingentledningen. Vi reser för att möta världen – tillsammans.

Om du blir sjuk innan resan så är det din egen avbeställningsförsäkring som täcker din kostnad. Kontrollera din hemförsäkring redan nu så att den täcker detta. Om den inte gör det, hör med ditt försäkringsbolag om man kan lägga till det försäkringsskyddet. Vi erbjuder också möjligheten att teckna en frivillig avbeställningsförsäkring.

Om du blir sjuk under resan ingår en sjuk- och olycksfallsförsäkring som täcker vård och andra kostnader. Skulle du behöva avbryta resan av hälsoskäl täcker försäkringen kostnader för hemresan.

Under själva lägret finns en sjukvårdsorganisation som kan hantera mindre skador och akuta situationer. Den svenska kontingenten kommer också ha med sig sjukvårdsutbildade funktionärer som kan stötta och hjälpa dig i kontakter med lokala sjukvården och försäkringsbolag.

Alla deltagare på jamboreen delas in i avdelningar. Varje avdelning består av 36 scouter och 4 avdelningsledare. Du genomför hela resan tillsammans med din avdelning. 

Vi arbetar kontinuerligt med att skapa en trygg resa för alla deltagare. Scouterna har ett omfattande trygghetsarbete. Med på resan finns erfarna vuxna ledare som stöd till deltagarna. Den Koreanska scoutorganisationen som arrangerar Jamboreen har stort fokus på trygghetsfrågor i sin planering. Alla deltagare åker med sin avdelning tillsammans med fyra avdelningsledare. Avdelningsledarna finns alltid till hands och är med deltagarna under hela resan. Vi genomför hela resan gemensamt med omtanke om varandra – det är den största tryggheten. Avdelningsledarna utbildas för att ge deltagarna en trygg och säker jamboree.

Ja, i deltagaravgiften ingår en reseförsäkring som omfattar bland annat sjuk- och olycksfall, stöld, reseavbrott och förseningar. Vi rekommenderar också att du kontrollerar vilket skydd du har genom din hemförsäkring. Reseförsäkringen börjar gälla från det att arrangemanget börjar vilket för de flesta är när man ankommer till avreseflygplatsen. För de IST som valt alternativet utan rundresa börjar försäkringen gälla först när man ansluter till kontingenten i samband med den samling för IST som är planerad innan lägret.

Vi erbjuder också en möjlighet att teckna en frivillig avbeställningsförsäkring.

Vi tar ett helhetsgrepp kring vårt klimatavtryck för hela projektet, avseende både resor, mat, förbrukning av material och utrustning osv. Exakt hur vi agerar i varje detalj har vi inte landat i ännu, men avsikten är att klimatkompensera fullt ut.