Lägesuppdatering

En varning för tyfonen Khanun har utfärdats i Sydkorea. Enligt nuvarande prognos kan ovädret nå Sydkorea den 10e augusti. Den har de senaste dagarna minskat i styrka och väntas fortsätta göra det.

Uppdatering 8 augusti 23:50 KST / 16:50 CEST

Hela Svenska kontingenten är nu incheckade på sina boenden i Seoul.

Uppdatering 8 augusti 22:30 KST / 15:30 CEST

Alla avdelningar är framme och har fått platser att sova på. Vi sover på ett antal universitetscampus i studentrum. Funktionärernas bussar rullar fortfarande men bedöms snart vara framme.

Uppdatering 8 augusti 19:30 KST / 12:30 CEST

Alla deltagare är snart på sina boenden där vi kommer bo kommande dagar, och om några timmar anländer även funktionärer och planeringsorganisationen. Hela svenska kontingenten har nu lämnat lägerplatsen SaeManGeum och kommer fortsätta jamboreen i Seoul.

Uppdatering 8 augusti 15:55 KST / 08:50 CEST

Vi är nu i slutskedet av ombordlastningen av alla svenska scouter. Inom kort väntar vi bekräftelse på att samtliga sitter på sina bussar.

Uppdatering 8 augusti 14:00 KST / 07:00 CEST

Strax efter lunch har 23 av 42 svenska avdelningar med ledare och deltagare lämnat lägerplatsen och de första har anlänt till Seoul där vi kommer bo på tre olika universitetscampus med svenska kontingenten. Universiteten är Baeksok University Dormitory, Namseoul University Dormitory och Baekseok Cultural University. Efter att alla avdelningar lämnat kommer även funktionärer och planeringsorganisation att lämna och ansluta i Seoul.

Uppdatering 7 augusti 22:20 KST / 15:30 CEST

Nedan kommer uppdaterad information om avflyttning från lägeområdet den 8 augusti:

Nu har vi fått ytterligare information om morgondagens avflytt från lägerområdet. Följande gäller:

 • Inga fordon kommer tillåtas på fältet efter 06:00, förutom bussarna som kör oss.
 • Alla avdelningar hämtar ut mat tidig morgon den 8e. Ni ska hämta frukost + packed lunch och middag.
 • Avdelningen lagar frukosten och packar sen ihop sin by.
 • Det finns två busslinjer på området. Blå och orange. Bussarna kommer gå från vänster till höger på kartan. Varje avdelning ska åka från den linjen som man bor närmast under. Dvs från er by ska ni gå mot havet (uppåt på kartan) tills ni kommer till orange eller blå. Det är viktigt att alla går åt rätt håll, dvs bor du "under" den ena linjen men har närmare till den andra ska du ändå gå till den linje du bor under på kartan.
 • Första boarding på buss sker vid 08:00. Slottider kommer under sen kväll/natten.
 • Bussarna boardas av avdelniningarna som bor närmast sin linje först, därefter nästa, osv.
 • Bor man längst ner i sitt område bedöms boardingtid bli ca kl 14-17
 • Jamboreeorganisationen har lovat att det kommer slottider under natten.
 • IST kommer att möta upp vid bussarna, stämma av vilka ni är och ge er och busschaffören information om vart ni ska åka. Det är alltså inte säkert att ni vet vart ni ska åka när ni går till bussen.
 • Säkerställ att busschafören fått information om vart ni ska innan bussen börjar rulla. Denna information skall finnas skriftligt på en lapp som chaffören får av IST.
 • Höger sida av vägen kommer vara där bussarna står för packning, vänster sida kör de på.
 • IST och CMT kommer att åka sist från lägret. Det sker troligen från Stafhubb. Vi återkommer med information om detta när vi vet mer. Avsikten är att man kommer åka per land.
 • Vi har för stunden ingen information om vad det är för boenden vi ska till.

Det är viktigt att vi håller kontakten i kontingenten under dagen! Det gör vi genom att:

 • När ni åker ta en bild på lappen där det står vart ni ska åka. Skicka den lappen till SwedishHQ på Discord.
 • När ni ankommit till ert boende rapporterar ni det till SwedishH
 • Vi kommer att sätta upp Discord-trådar för varje boende på samma sätt som vi haft för hubbarna på lägret.
 • Vi vill också att ni i morgondagens ordinarie statusrapport anger vart ni bor.
 • CMT kommer fortsätta stötta avdelningarna och finnas med er genom detta.

Och glöm inte: Liggunderlagen ska med! (Är det fullt på bussen hälsar WOSM att man får sitta på dem).

Uppdatering 7 augusti 14:50 KST / 07:50 CEST

Tyfonen väntas inte gå över lägerplatsen men enligt prognosen kommer vi ändå drabbas av stormbyar och kraftigt regn med start på kvällen den 9 augusti. Situationen har resulterat i att lägerorganisationen har beslutat att vi ska lämna lägret i förtid.

Alla deltagare och ledare ska lämna lägret imorgon den 8 augusti. Målsättningen är att även IST:are och CMT lämnar då. Första prioritet är dock att deltagarna lämnar lägerområdet. IST:arna behöver vara behjälpliga när lägret töms och kommer efter det lämna lägret.

Avfärden kommer ske per avdelning. Mer information om hur och när det sker kommer så snart vi vet. 

Alla rekommenderas starkast att packa ikväll. Vi vill lämna platsen snyggt och därför ber vi er alla att innan avfärd packa ner tälten och ta hand om era sopor. Ta med liggunderlaget du fått på Jamboreen. Vi ska även packa ihop HQ och Foodhouse.

Ett uttalande från WOSM finns att läsa här.

Uppdatering 7 augusti 14:00 KST / 07:00 CEST

-Att våra svenska deltagare och vuxna funktionärer är trygga och inte utsätts för onödig risk till följd av vädret är vår viktigaste prioritering, säger Erik Sillén, en av tre projektledare för den svenska resan till Sydkorea. Just nu arbetar vi intensivt tillsammans med den koreanska lägerorganisationen och världsscoutorganisationen för att bedöma och hantera händelseutvecklingen. Vi har också nära kontakt med den svenska ambassaden och har det senaste dygnet varit i kontakt med personal inom SMHI för konsultation. 

- Lägerlivet pågår för fullt på Jamboreen. Igår genomförde vi Culture Day där alla deltagare delar med sig av mat och traditioner från sitt land. Häromkvällen arrangerade den svenska gruppen en stor pridefest som avslutades med att välbesökt disko med deltagare från en lång rad länder, berättar Erik Sillén. Vi har serverat svenska köttbullar och kanelbullar till hela världen i vårt svenska food house. 

Erik Sillén befinner sig på lägret tillsammans med 2 200 andra svenskar. Totalt deltar runt 42 000 deltagare.  

-Tyvärr ser det ut som att vi kommer behöva förbereda oss för att lämna lägret i förtid som en följd av Khanun, berättar Erik Sillén. Det är väldigt tråkigt om det blir så. Ungdomarna som deltar här har sitt livs upplevelse. Att möta världen på ett scoutläger är ett minne för livet.  

Även om Jamboreen avbryts fortsätter vi sätta deltagarnas säkerhet främst. Om vi lämnar i förtid kommer det arbetet att genomföras i nära samarbete med den koreanska arrangören och världsscoutorganisationen. Som ett led i förberedelsen av lägret finns redan en plan för att lämna området. Planeringen omfattar både logistik för att förflytta deltagarna från lägerområdet samt uppsamlingsplatser och förläggning. I den händelse att vi avslutar Jamboreen i förtid kommer vi tydligt att informera om hur och när det ska gå till. 

-Vi förstår den stress och oro händelseutvecklingen kan orsaka hos våra deltagare, säger Erik Sillén. Men vi vet också att vi har med oss många trygga och erfarna vuxna ledare på den här resan. Varje avdelning kommer att tas om hand av sin ledare, och vi i projektledningen kommer att stötta avdelningarna.  

Det är soligt och fortsatt varmt, precis som det varit hela veckan. Lägerlivet pågår för fullt. Vi är inte påverkade av ovädret ännu.  

Deltagarna mår bra. Deras ledare tar hand om de som behöver extra stöd. Ovädret har inte påverkat oss. Sjävklart kan det finnas deltagare som känner stress över att behöva evakuera lägerområdet. Vi stöttar dem med våra ledare och de svenska resursteam vi har på plats med bland annat läkare och sjuksköterskor som finns i vårt team. Det finns ett mindre antal deltagare som fått möjlighet att vila upp sig inomhus utanför lägerområdet.  

Det är varmt på lägerområdet. Men det var vi förberedde på. Det finns deltagare som blir extra påverkade av värmen. De får den vård de behöver för att hantera värmen.  

Den svenska gruppen har drabbats av ett fåtal fall av magsjuka. Det är enskilda fall. Någon smittspridning pågår inte i den svenska gruppen. Vi har inte heller några uppgifter om att det skulle förekomma smittspridning på Jamboreen.