Guide för föräldrar

Inför att ens barn ska åka på världsscoutjamboree kan man ha många frågor. Och det är helt naturligt. Visst, det är en upplevelse för livet för barnet men det är också långt bort och under lång tid, dessutom tillsammans med personer man inte känner.  

Vi har här sammanställt några av de vanligaste funderingarna, som kanske även du går och klurar på!

Barnen får möjligheten att få uppleva andra kulturer, ihop med kompisar i samma ålder. Få nya vänner. Få utmanas och växa som människa. Att ha träffat sin avdelning och patrull och ledare ett par gånger innan gav trygghet till oss föräldrar, och vill man att barnen ska få åka på ett roligt, tryggt äventyr är nog detta ett av de bästa sätten.

Förälder till en tidigare deltagare

Vad händer på en jamboree? 

Jamboreen pågår 1-12 augusti 2023. Svenska kontingentens resa startar ungefär en till en och en halv vecka före jamboreen, med en rundresa i området och dagar för att acklimatisera sig. Vi kommer även ha en träff efter rundresan i närheten av lägerområdet, där hela den svenska gruppen samlas dagarna före själva lägret. När lägret börjar kommer patrullen göra olika aktiviteter på dagarna, det kommer även vara gemensamma samlingar, tid för att besöka utställningarna och caféerna på området och umgås med sina nya och gamla vänner. Man gör aktiviteterna tillsammans med sin patrull och bor med sin avdelning (4 patruller med scouter från Sverige)

Men jamboreeupplevelsen börjar redan hemma i Sverige. Innan resan till Sydkorea kommer vi att ha två obligatoriska förträffar, en under hösten 2022 och en under våren 2023.

Kan mitt barn åka på nästa jamboree när hen är lite äldre?

Ja och nej. Det arrangeras en världsscoutjamboree vart fjärde år. Man har bara en chans att åka som deltagare, för att åka som deltagare måste man vara minst 14 och max 17 år, för denna jamboree måste man alltså vara född tidigast 22 juli 2005 och senast 31 juli 2009. Detta är inget vi kan styra över utan det är bestämt på världsnivå och är samma varje gång. Så om ditt barn är rätt ålder att åka som deltagare till Sydkorea så är det hens möjlighet att åka då. Däremot kan man välja att senare åka som ledare eller som internationell funktionär.

Hur är det att åka med nya personer som de inte känner?

Det stämmer att man inte åker med sin vanliga scoutpatrull och sina vanliga ledare. Däremot så kommer patrullerna (9 scouter och 1 ledare) och avdelningarna (4 patruller, 36 scouter och 4 ledare) att träffas innan just för att lära känna varandra och förbereda sig för resan. Så när de åker iväg har de hunnit lära känna varandra.

Varför kostar det så mycket? Är det värt det?

Att det kostar mycket är för att det är ett omfattande arrangemang. I avgiften ingår flygbiljetter, rundresa med mat och boende, lägeravgiften, försäkringar, förträffar och mer därtill.

Det är mycket pengar, men man får också mycket för pengarna: ditt barn får uppleva sin kanske häftigaste scoutupplevelse, se Korea samtidigt som de lära känna människor och kultur som de aldrig tidigare träffat. Vi vet att det är mycket pengar och det finns många fonder och stipendier att söka för unga som vill delta i internationella utbyten, därför har vi sammanställt några tips på hur man kan söka bidrag och samla in pengar till avgiften.

Scouterna har även en stödfond, som ger fullt ekonomiskt stöd för dem som annars inte skulle ha möjlighet att följa med. Vi vill att alla ska kunna vara med i vår verksamhet, även på en världsjamboree.

Är det säkert att låta mitt barn åka?

Självklart kan det kännas läskigt att skicka iväg sin tonåring till andra sidan jorden. Men vi arbetar hela tiden för att skapa en så trygg resa som möjligt för alla deltagare. Med på resan finns erfarna vuxna ledare som stöd till deltagarna. Den koreanska scoutorganisationen som arrangerar jamboreen har även ett stort fokus på trygghetsfrågor i sin planering. Alla deltagare åker med sin avdelning tillsammans med fyra avdelningsledare. Avdelningsledarna finns alltid till hands och är med deltagarna under hela resan. Avdelningsledarna utbildas för att ge deltagarna en trygg och säker jamboree. På jamboreen kommer det att finnas utbildad vårdpersonal och ett samarbete med den nationella sjukvården i Sydkorea.

Klarar mitt barn detta?

Precis som på alla scoutläger så förväntas scouterna att klara av att ta hand om sig, men de är aldrig ensamma utan de gör det tillsammans med sina patrullkompisar och har alltid sina ledare som hjälper och vägleder dem. För Scouterna är det viktigt att alla som åker på jamboreen ska få en bra upplevelse. Att åka till ett helt annat land under en lång tid kan vara fantastiskt, men även krävande. Därför är det viktigt att du som vårdnadshavaren tar det beslutet och vid ansökan försäkra att ditt barn är fysiskt och psykiskt kapabel att genomföra jamboreen. Om det efter besked om antagning framkommer att den som blivit antagen inte anses förmögen att på ett tryggt och säkert sätt delta, kan Scouterna neka deltagande.

Ditt barn växer av erfarenheten. Barnet lär känna nya människor både i egna patrullen men också alla man träffar på från alla jordens hörn. Man utbyter erfarenheter, skapar förståelse och vänskaper som varar länge men framför allt är det ett första steg att stå på egna ben och klara av alla möjliga situationer och ha väldigt roligt men också lära sig att klara av de stunder när det inte är så roligt. Du får tillbaka ett barn som växt, kanske blivit lite tufsig, men framför allt blivit klokare, och rikare på allt sånt som inte kan mätas i pengar.

Förälder till en tidigare deltagare (som just fyllt 14 år när han åkte)

Har du fler frågor?

Kolla in vår FAQ.

Har du ännu fler frågor? Mejla oss på wsj2023@scouterna.se så svarar vi så snart vi kan.

Vill du fördjupa dig mer i jamboreen och vad som händer kan du följa oss på Instagram och Facebook  eller lyssna på Jamboreepoddens 15 minuter långa avsnitt. Du hittar den där poddar finns.