Jamboree17

Foto: Patrik Hedljung

Jamboree17 var Scouternas sommarläger den 5-12 augusti 2017 på Rinkabyfältet i Kristianstad.

Scouting är som allra bäst på riktiga stora läger, eller jamboree som vi kallar det i Scouterna. Den 5-12 augusti samlades över 11 000 personer för att uppleva äventyr och träffa nya kompisar. Av dem fick 1 300 deltagare prova på scouting för första gången.

Vi hade riktigt kul och fick ett minne för livet – vi ses nästa gång!

Jamboree17 dag för dag

Jamboree17 är sommarens största scoutläger. Vill du få ett snabbt svep över veckan? Här sammanfattar vi Jamboree17 och länkar till alla dagssammanfattningar.

Lördag 5 augusti

Äntligen hade dagen kommit – 11 000 superpeppade scouter anlände till Jamboree17 med tåg, buss, bil och cykel. Den stora uppbyggnaden och alla förberedelser kunde börja för sommarens allra största och roligaste scoutläger.

Söndag 6 augusti

Scouter på plats, byggandet i stort sett klart och alla var redo för den stora invigningen av Jamboree17 med uppträdanden med bland andra Go Royal och självklart upphovskvinnan till jamboreelåten – Frida Braxell. Dessutom invigdes ett minnesmonument för alla scoutläger som arrangerats på Rinkabyfältet.

Måndag 7 augusti

Första “vanliga” dagen på Jamboree17, med programaktiviteter som Free Being Me där massor av scouter fick jobba för en stärkt självkänsla och hitta sina förebildshjältar. Under kvällens lägerbål sken solen över scouterna som rev av den ena lägerbålsklassikern efter den andra.

Tisdag 8 augusti

Solen sken över Rinkabyfältet och dagsdeltagare fick uppleva äventyr och kompisar i upptäckarhubben. Utmanarscouterna var trötta efter nattutmaningen, det åts surströmming på lägerområdet och dagen avslutades med härligt lägerbål med 4000 deltagare.

Onsdag 9 augusti

Mitt i jamboreeveckan anlände fler scouter till Rinkabyfältet. Upptäckarnas karnevalståg slingrade sig över fältet och äventyrarnas armbandsutmaning fortsatte. Mini-jamboreereportern Edith drog runt på jamboreeområdet och intervjuade deltagare och funktionärer.

Torsdag 10 augusti

Äventyrarna byggde katapulter, upptäckarna gjorde kommunikationsutmaningar och utmanarna hade härligt strandhäng. Inte nog med det – bröllop på jamboreeområdet!

Fredag 11 augusti

Det märktes att jamboreeveckan började närma sig sitt slut. “Vi vill att jamboreen ska hålla på för alltid!” sa några upptäckarscouter. Under avslutningen på kvällen gjorde Kungen raketen två (!) gånger, Peg Parnevik uppträdde och finalfesten avslutades med ett discotåg till utmanarhubben.

Lördag 12 augusti

Den stora avresedagen då det packas och preppas för avfärd. Tusentals scouter har under en fantastisk vecka fått uppleva äventyr och träffat massor av nya kompisar. Dags att säga hejdå och vi ses igen. Om några år är det dags för nästa nationella jamboree!

Bilder från Jamboree17

Se hela jamboreen i bilder! Alla kan ladda ner bilder från bildbanken och använda när man vill berätta om scouting. Kom ihåg att ange fotograf.

Det här var Jamboree17

Umoja hette platsen där Jamboree17 var. Umoja var en värld, inte helt olik vår. Hit kom unga människor från världens alla hörn för att mötas, utbyta tankar, skratta och lösa utmaningar. Här fanns inga gränser för att skilja människor åt, hit var alla välkomna. Här möttes olika verkligheter och här skapades något helt nytt som aldrig upplevts förr. Här kändes allt nytt och spännande, tryggt och välkomnande.

Jamboree17 samlade unga från ett 20-tal länder för att under en lägervecka dela med sig av sina kunskaper, erfarenheter och upplevelser. De kom för att utbyta tankar, lösa knepiga utmaningar, både personliga och omvärldens, och för att tillsammans utveckla sina och andras värderingar.

Deltagarna bodde i fem olika hoods: Lachine, Botafogo, Maboneng, Fitzroy och Malasaña. Men spenderade dagarna på de olika hubbarna – upptäckarhubben, äventyrarhubben, utmanarhubben samt rover/vuxenhubben. Hela lägerupplevelsen formades av jamboreens ledord: öppenhet, medskapande och stärkt självkänsla.

Öppenhet – ett samhälle där alla får plats och där allas röst räknas. På Jamboree17 möts unga över gränserna, vi river murar och suddar ut hinder. På jamboreen skapas väntade och oväntade möten, nyfikna möten mellan människor där åsikter och tankar utbyts. Jamboree17 är en plats där du upptäcker nya saker.

Medskapande – tillsammans formar vi jamboreen, tillsammans formar vi världen. När 10 000-tals unga träffas på en och samma plats skapas otroliga möjligheter att bygga något nytt. På Jamboree17 är ungas skapande i centrum. Vi bygger våra egna hem, lagar vår egen mat och tränar oss i att hitta lösningar tillsammans. Aktiviteter och äventyr skapas gemensamt.

Stärkt självkänsla – jamboreen ger dig modet att ta nästa steg. På jamboreen finns en trygg miljö där unga kan utvecklas oavsett vem du är, hur du ser ut och var du kommer från. Tillfällen att få misslyckas, försöka igen och lyckas. På jamboreen får unga träna sitt ledarskap och stöttar varandra. Jamboreen utmanar deltagarna på ett sätt som stärker deras självkänsla. Det skapar trygghet hos individer, och i samhället. Har du klarat det en gång, kan du klara det igen. Du gör skillnad och ditt agerande gör skillnad.

Jamboree17 i korthet

Jamboree17 var Scouternas största sommarläger 2017, med cirka 11 000 deltagare.

En jamboree är ett stort scoutläger. 2017 deltog ca 1 300 personer som inte var scouter sedan tidigare, som fick prova på hur det är att vara på scoutläger.

Jamboreen ägde rum på Rinkabyfältet i Kristianstads kommun.

Deltagarna gjorde stora och små programutmaningar som kretsar kring jamboreens värdeord öppenhet, medskapande och stärkt självkänsla.

De flesta deltagarna bodde i byar där de sov i tält och lagade sin egen mat.

På jamboreen fanns caféer och kiosker där deltagare och besökare kunde köpa glass, fika och mat.

Andra exempel på aktiviteter var programmaterialet Free being me, som handlar om att stärka sin självkänsla och ta bort fokus från utseende, normer och ideal. Det var också danceoke, chans att åka och bada i havet, bygga en stad i miniatyr, hoppa hoppborg, bygga katapult och åka hemmagjord karusell.