Nyhet15 september 2021

Barn och unga i Scouterna har genomfört 590 demokratiprojekt

Nu firar vi demokratin runt om i världen! 15 september är det FN:s internationella demokratidag - och vad passar bättre än att uppmärksamma de 590 demokratiprojekt som genomförts genom Scouternas Världsförbättrarna!

Plockning av invasiva växter. Kampanjer för demokrati i sociala medier. Rensning av lokala vattendrag med hjälp av starka magneter. Det är bara några exempel på vad scouter runt om i Sverige har gjort inom projektet Världsförbättrarna.

Minst 590 olika demokratiprojekt har genomförts under de två år som projektet varit igång. Alla har handlat om någonting scoutgrupper kan förändra i sitt lokala område. Inriktningen har beslutats av scouterna själv, utifrån vad de varit intresserade av och tror har varit möjligt att genomföra.

– Det är ett av våra kärnvärden i Scouterna att vi jobbar aktivt med demokrati och inkluderar alla, säger Sassa Orebring, som är projektledare för Världsförbättrarna.

Världsförbättrarna har fått stöd av Postkodlotteriet och ger 8-10-åringar en verktygslåda fylld med metoder för hur de kan genomföra förändring som de vill se i sina lokalområden. Utöver demokratiprojekten har scoutkårerna även fått demokratihandböcker och memory-spel att använda på mötena.

FN:s internationella demokratidag äger rum den onsdagen 15 september. Dagen utlystes av FN:s generalförsamling 2007 till minne av att den universella deklaration om demokrati som antogs av den Interparlamentariska unionen 1997. Tanken med demokratidagen är att öka allmänhetens medvetenhet om demokrati.

Liknande nyheter

22 apr 2024

Äntligen re-adventure i Scoutshop

Vi satsar på re-adventure! Nu erbjuder Scoutshop.se en secondhand-lösning som gör så att fler kan använda samma scoutplagg. Re-use dina scoutkläder,...

26 mar 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot...

25 mar 2024

Peppig tidning välkomnar nya scoutledare 

Nu blir det ännu roligare och enklare att börja som scoutledare! Snart får nämligen alla nya ledare en peppig tidning i brevlådan - proppfylld av bra...