Nyhet18 februari 2023

Bästa semlan för stormköket

På Scouterna älskar vi äventyr. Och är det något du behöver när du är ute och känner vinden i håret så är det riktigt god mat! De här semlorna passar perfekt på utflykten och är enkla att bära med sig. Det är helt enkelt ett recept som är perfekt för stormkök eller öppen eld!

Letar du ett enkelt recept på fettisdagsbulle? Älskar du friluftsliv? Vi har receptet på den godaste semlan att laga på stormkök, över öppen eld eller hemma vid spisen. Det innehåller få ingredienser, är lätt att laga och går snabbt när hungern knackar på.

Receptet är enkelt att anpassa för dig som är vegan, mjölkallergisk, glutenintollerant eller laktosintolerant. Alla ingredienser är nämligen lätta att byta ut!

Detta behöver du:

  • 1 pkt färdig smördeg (välj mjölkfri eller glutenfri för vegansk, mjölkfri eller glutenfri semla)
  • 100 gr mandelmassa (kan bytas mot exempelvis solrosmassa om någon är allergisk)
  • Vispgrädde (välj en växtbaserad för vegansk eller mjölkfri semla)
  • Fett att steka i (välj växtbaserad för vegansk eller mjölkfri semla)
  • Kardemumma

Såhär gör du:

  1. Blanda mandelmassa, kardemumma och en liten skvätt grädde så att det blir en mjuk, jämn smet. Mängden går att anpassa efter hur mycket mandelmassa du vill ha i dina semlor.
  2. Klipp eller skär smördegen i mindre fyrkanter. Vi gjorde fyrkanter som var cirka 10 x 2 centimeter stora, men om du vill kan du göra dem större.
  3. Klicka ut mandelmassa på en bit smördeg.
  4. Lägg sedan ytterligare en bit smördeg ovanpå.
  5. Tryck ihop kanterna, till exempel med en gaffel. Det är viktigt för att mandelmassan inte ska rinna ut.
  6. Sätt upp ditt stormkök, tänd din lägereld eller sätt på spisen.
  7. Lägg i fett i stekpannan och låt det värmas upp.
  8. Lägg dina semlor i stekpannan.
  9. Medan de steks kan du vispa grädden. Är du ute i naturen, kan du ta med dig grädden i en glasburk och vispa den genom att skaka burken en stund.
  10. Vänd på semlorna allt eftersom. När du lagar på stormkök eller över öppen eld kan det vara svårt att bedöma hur varmt det är, så vänd dem gärna ofta.
  11. När semlorna är gyllenbruna och frasiga så är de klara.
  12. Skär upp semlorna, doppa i vispad grädde, och NJUT!

Liknande nyheter

08 jul 2024

Julia och ensamhajken – “Att våga, det är det som är svårt”

Julia är en av en handfull ungdomar från Älta scoutkårs utmanare som i början av juni antog utmaningen att göra en ensamhajk. "Konceptet handlar om...

05 jul 2024

Idag avslutas Day Camp Adventure – “Bästa sommarjobbet jag haft”

Efter tre intensiva veckor avslutas Day Camp Adventure – sommarlägret där ungdomar växt i sitt ledarskap och barn har testat på scouting och...

03 jun 2024

Scouterna träffar makthavare i Riksdagen

Scouterna fortsätter att bedriva påverkansarbete på nationell nivå, senast under en träff med Riksdagens Scoutnätverk. Torsdagen den 30 maj klev...