Nyhet12 maj 2021

Bidrag för smittsäkra lovaktiviteter

Regeringen har avsatt 200 miljoner som landets kommuner kan använda till olika avgiftsfria och smittsäkra lovaktiviteter för barn och unga 6-15 år. Detta gäller alla lov under 2021, från och med sommaren. Detta kan vara en möjlighet för din kår att ge unga en scoutupplevelse.

Foto: Magnus Fröderberg

Bidraget gäller för aktiviteter och arrangemang som är öppna för alla barn inom åldersgruppen. Det innebär att det inte gäller för aktiviteter som redan är planerat i den vanliga verksamheten eller aktiviteter som är öppna för enbart medlemmar. Vi har inte detaljerad information om hur varje kommun kommer att agera utifrån beslutet. Det vi vet är att kommunerna kommer att hantera bidraget på olika sätt. Kommunerna har möjlighet att använda bidraget för egna aktiviteter och verksamheter, men de kan också låta ideella föreningar ta del av bidraget.

Kort om tid till sista ansökningsdatum

I de kommuner där ideella föreningar har möjlighet att ansöka om del av bidraget är sista ansökningsdatum också olika från kommun till kommun. Någon kommun vill ha in ansökningar redan den 18 maj, medan andra har längre ansökningstid.

OM, ni i er scoutkår har idéer till lovaktiviteter och är intresserade av att samarbeta med kommunen rekommenderar vi att ni kontaktar er kommun snarast och kollar vad som gäller för just er.

Flera möjligheter i ett

Detta ska enbart ses som en möjlighet om er kår har intresse för detta. Det är absolut inget som ni måste genomföra. Detta kan ses som en unik rekryteringsmöjlighet. Fundera på i så fall på hur ni kan bjuda in långsiktigt till scouting. Det kan eventuellt vara en möjlighet att ge era utmanare eller rovers sommarjobb som arrangemangsledare. Kanske kan det handla om en aktivitet innan skolstart i augusti, eller under höst- och jullov. Om ni är intresserade kan det finnas många olika kreativa lösningar.

Detta är en chans att ge barn som i vanliga fall inte har möjlighet att komma ut på roliga aktiviteter och ha äventyr. Det är också en del i arbetet med att minska utanförskap, stillasittande, ensamhet och psykisk ohälsa. Och vad kan vara bättre än att ge barn möjligheten att få en scoutupplevelse?

Restriktioner i sommar

Ni kanske funderar på vad "smittsäkert" innebär i praktiken i rådande osäkerhet kring vilka restriktioner som kommer gälla i sommar. Vi har fått besked ifrån Folkhälsomyndigheten som säger att planeringen av läger ska fortgå om möjligt. Det finns inget nytt besked kring restriktionerna i sommar just nu, men alla hoppas på att restriktionerna lättar så snart smittspridningen minskat.

Vi kommer lägger upp den senaste informationen vi har gällande detta på denna sida >>  

Läs mer:

Regeringens beslutet om bidrag till lovaktiviteter >>
Observera att i beslutet (länken ovan) framgår det exakt vilka belopp som varje kommun kan rekvirera för lokala lovaktiviteter.

Liknande nyheter

26 mar 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot...

25 mar 2024

Peppig tidning välkomnar nya scoutledare 

Nu blir det ännu roligare och enklare att börja som scoutledare! Snart får nämligen alla nya ledare en peppig tidning i brevlådan - proppfylld av bra...

19 mar 2024

Redo för ett tidigt vårskrik? AAAAAH, vi ökar för 10:e året i rad!  

Det är sant! Nu är vi 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer i Scouterna. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7 procent.