Nyhet22 december 2023

De blir jamboreechefer för jättelägret 2026 

På en jamboree hittar du äventyr överallt och får träffa både nya och gamla kompisar. Det vet Johan Manner och Lisa Ewertson. Och tur är väl det, för de är nyblivna jamboreechefer och ska leda skutan som styr mot jättelägret Jamboree26.

Text: Linnea Wedelin Foto: Privat/Nina Varumo

Tusentals tält, hundratals funktionärer, pirriga minnen. Saker som inte går som planerat, disco och kanske ett och annat lägerbål. Och scouter från hela Sverige, såklart. Allt kan hända på, och inför, en jamboree. De två som har det tuffa och roliga uppdraget att leda arbetet inför nästa nationella jamboree är Lisa Ewertson från Sandareds scoutkår och Johan Manner från Örby scoutkår.  

Vad känns roligast med jamboreechefsuppdraget? 

Lisa:  
– Att få vara med och skapa en jamboreeorganisation som samlar all den kunskap som finns bland våra scoutledare och funktionärer och skapa ett äventyr för över 11,000 deltagare! 

Johan:
– Att få hjälpa alla scouter att tillsammans göra en riktigt bra jamboree. Jag vet att ni har idéer, både bra och dåliga, smarta och tokiga. Berätta dem för oss! 

Vad gör du när du inte jamboreechefar? 

Lisa:  
– Jag arbetar med humanitärt bistånd, där jag leder projekt som syftar att se till att fler barn i Östafrika ska få gå i skolan. Jag jobbar i Köpenhamn och reser en del till projekten, men försöker också hitta tid att leka med lera.   

Johan:  
– Jag hjälper människor att använda elektricitet på ett smartare sätt så att vi kan ha mer sol- och vindkraft och mindre fossila bränslen, utan att det blir problem. Oftast vid en dator. Ibland i skogen. 

Vad är det bästa med att vara på jamboree? 

Lisa:  
– Att man får träffa båda nya och gamla scoutkompisar. 

Johan:  
– Att det alltid finns ett nytt äventyr vart man än tittar! 

Hur hoppas ni att Jamboree26 ska bli, då? 

Lisa:  
– En riktigt häftig upplevelse för så många scouter i Sverige som möjligt! 

Johan: 
– Som en myllrande storstad, fast med mer tält och färre bilar. 

Liknande nyheter

03 jun 2024

Scouterna träffar makthavare i Riksdagen

Scouterna fortsätter att bedriva påverkansarbete på nationell nivå, senast under en träff med Riksdagens Scoutnätverk. Torsdagen den 30 maj klev...

06 maj 2024

Hitta nyckeln till naturen

Scouterna Anton och Emma reflekterar över sin relation till naturen. Vad är det som gör att de mår så bra ute i det vilda? Hur kan en strömmande fors...

24 apr 2024

Scouterna är nominerade till Stora Kommunikationspriset

Naturens krafter slog till med oväntad styrka under förra årets World Scout Jamboree i Sydkorea. Trots många oväntade händelser och vändningar...