Nyhet30 november 2022

Missade du Demokratijamboree 2022?

Var lugn, här kommer en kort sammanfattning! Den 18-20 november samlades nästan tusen scouter på Stockholms universitet för att delta i Scouternas stora demokratifest. I år var över hälften av alla deltagare under 26 år. Det blev många möten, livliga diskussioner och höga skratt på tivolitorget – här är en kort sammanfattning av vad som egentligen hände under Demokratijamboree 2022.

Invigning
Scouterna Albin Haglund 18 år och Ellinor Fält 21 år fick äran att inleda stämman, tillsammans med ordföranden Ida Texell och Viktor Lundqvist, i Aula Magna på Stockholms universitet.
− Scouterna har inspirerat mig till att ta kraften, ta initiativet, ta chansen, att jag är 18 år och har en röst, som jag vågar stå för. Stå för vad jag tycker är rätt. Och det tycker jag är det bästa med demokrati, berättade Albin för en nästan fullsatt aula.

Ellinor lyfte hur viktig scoutrörelsen är för ungas engagemang.
− Scouterna har en stor tilltro till oss unga, en tro på att vi är kapabla, kloka och modiga och genom det kan vi skapa underverk. Demokratijamboree är en möjlighet för inspiration och startskottet för massvis med nya äventyr! 

Nyvald förbundsstyrelse
Ida Texell, Norra scoutkår, och Viktor Lundqvist, Trollhättan Scoutkår, fick förtroende att fortsätta det delade ordförandeskapet i Scouternas förbundsstyrelse.
− Scoutrörelsen gör världen bättre och utbildar unga världsförbättrare. Ledarskap handlar om mod och handlingskraft att ta ställning för en hållbar värld, säger Ida.

Linn Ternefors, Viksjö scoutkår, fortsätter ytterligare två år på sitt uppdrag som International Comissioner för WAGGGS tillsammans med Albin Junhede, Veberöd scoutkår, tidigare ledamot, som valdes till ny International Comissioner för WOSM.

Albin Junhede berättar:
− Nu tar vi klivet att börja jobba med scouternas nya strategi. Nu ska vi ställa oss frågor som: Vilken rörelse vill vi vara? Vilka frågor ställer samhället på oss? Och vart är vi påväg? Det är dags att ta nästa steg i vår rörelse.

Dimitrij Aleshkov från Helsingborgs scoutkår fortsätter som ledamot tillsammans med nyvalda ledamöterna: Erica Karlsson, Wasakåren, Linda Hjort, Hvitfeldts scoutkår, Nina Falkstrand, Turinge socutkår och Teo Elmfeldt, Scoutkåren Mälarscouterna.

Beslut och riktning
Under helgen röstade stämman igenom en ny verksamhetsplan för 2023 – 2024 och totalt 18 olika motioner behandlades. Några beslut som fattades var:

- Att medlemsavgiften förblir oförändrad.

- Att statsbidragsfördelningen förblir oförändrad.

- Att nästa nationella Jamboree kommer att hållas sommaren 2026.

- Att undersöka hur svenska scouter ska vara anslutna till världsorganisationerna, WOSM och WAGGGS.

- Scouterna ska göra det enklare för alla att välja mat som är hållbar ur miljösynpunkt.

- Att scoutdräkten inte alltid nödvändigtvis är det enda klädalternativet i verksamheten. Kårerna uppmuntras att tillåta en bredare variation och användande av andra scoutkläder.

I den nya verksamhetsplanen för 2023 – 2024 står det bland annat att Scouterna:

VILL FOKUSERA PÅ

- Ledarstöd, att förenkla det vi har och göra det mer tillgängligt.

- Att fortsätta jobba med scouting för individen, gruppen och samhället. Och visa fördelarna med det.

- Att samla insikter för att kunna ta fram en ny strategi.

VILL JOBBA VIDARE MED

- Hållbarhet – globala målen, med ofkus på miljö och klimat.

- Unga vuxna ledare – möjlighet för unga att ta ledaruppdrag och fortsätta sitt engagemang.

- Patrullen – fortsatt fokus på patrullen för att verksamheten ska vara rolig och bra.

Alla beslut finns tillgängliga på scouterna.voteit.se. VoteIt är tillgängligt för alla medlemmar. Du kan logga in och läsa oavsett om du deltog under Demokratijamboree 2022 eller inte.

Protokollet kommer att publiceras på scouterna.se när det är färdigsignerat.

Röster om Demokratijamboree
Roverscouterna Lovisa 19 år och Linus 21 år besökte Demokratijamboree för första gången. Lovisa som besökare, Linus som ombud.

Vad tycker ni har varit bäst under helgen?
− Det var roligt att delta på diskussionerna i beredningspatrullerna. Vi fick debattera med varandra, och bygga upp en gemensam åsikt i gruppen. Det är alltid kul att höra olika åsikter, säger Linus.

Lovisa tycker det är häftigt att träffa personer som har stor kunskap inom olika ämnen av scouting.
− Viktiga ämnen som kan påverka rörelsen. Det handlar inte bara om rörelsen i Sverige utan även i hela världen.

Elias 17 år från Huskvarna scoutkår var på plats som deltagare och distriktsstyrelserepresentant för Norra Småland. Han berättar varför han tror att scoutrörelsen har en betydelse för ungas röster i samhället:
− Det är att man kan se att man har påverkan, jag själv känner att jag kan påverka mycket. Jag har insett att jag kan påverka trots att jag är under 18. Till skillnad från i riksdagsvalet där man måste vara över 18 för att rösta.

Liknande nyheter

03 jun 2024

Scouterna träffar makthavare i Riksdagen

Scouterna fortsätter att bedriva påverkansarbete på nationell nivå, senast under en träff med Riksdagens Scoutnätverk. Torsdagen den 30 maj klev...

06 maj 2024

Hitta nyckeln till naturen

Scouterna Anton och Emma reflekterar över sin relation till naturen. Vad är det som gör att de mår så bra ute i det vilda? Hur kan en strömmande fors...

24 apr 2024

Scouterna är nominerade till Stora Kommunikationspriset

Naturens krafter slog till med oväntad styrka under förra årets World Scout Jamboree i Sydkorea. Trots många oväntade händelser och vändningar...