Nyhet17 mars 2022

Nu kan ännu fler bli världsförbättrare tack vare Postkodlotteriet

Scouterna har fått 10 miljoner kronor i icke-öronmärkt stöd av Postkodslotteriet 2022. Stödet från Postkodlotteriet gör stor skillnad för oss och används på många olika sätt: stötta befintliga kårer, nå nya grupper av barn och unga och starta verksamhet där vi inte redan finns. I slutändan handlar det om att möjliggöra att Scouterna genom de lokala kårerna kan göra barn och unga redo för livet och ge dem förutsättningarna för att göra världen bättre.

- Scouterna har varit förmånstagare hos Postkodlotteriet sedan 2009 och har fått totalt dryga 128 miljoner kronor fram till och med 2021. Postkodlotteriet är utan jämförelse Scouternas största bidragsgivare, berättar Ann-Kristin Törnqvist, ansvarig för insamling på Scouterna, och fortsätter,

- Det som är så bra med bidraget från Postkodlotteriet, förutom att vi får otroligt mycket pengar, är också att det här basbidraget inte är öronmärkt utan vi kan använda pengarna till det vi själva vill och där de behövs.

Stödet från Postkodlotteriet gör det möjligt för Scouterna att hålla nere medlemsavgiften, vilket innebär att fler barn och unga kan vara med i Scouterna. Utan detta stöd hade vi varit tvungna att höja medlemsavgiften (den nationella delen), men den har inte höjts sedan 2012.

Stödet från Postkodlotteriet används också till bland annat:

  • Att hjälpa kårerna att rekrytera nya barn och vuxna till Scouterna
  • Att stötta och hjälpa kårerna att utveckla sin verksamhet
  • Att starta nya kårer där vi inte finns idag, till exempel på landsbygden eller i socioekonomiskt utsatta områden
  • Att utbilda scoutledare i exempelvis Leda scouting, Trygga Möten och Anpassat ledarskap
  • Att utveckla Scouternas program och Aktivitetsbanken
  • Att utveckla Scouternas webb-plattformar, både hemsidan och de kårnära plattformarna, samt Scoutnet
  • Att synliggöra Scouterna mer i samhället

Scouterna kommer att få samma belopp som vi får i år, 10 miljoner kronor, i ytterligare tre år. Detta gör att vi kan planera mer långsiktigt hur pengarna ska användas.

Mer om Postkodlotteriet

Scouterna är en av 59 ideella organisationer som 2022 får del av Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning av lotteriöverskottet. I år blev det totalt 1 032 384 224 miljoner kronor! Postkodlotteriet är ett allmännyttigt lotteri. Det betyder att hela överskottet från lottförsäljningen går till att stärka civilsamhället. Scouterna är en av de ideella organisationer som får ta del av överskottet som delas ut varje år. Eftersom stödet inte är öronmärkt är det extra värdefullt. Vi kan använda pengarna där vi ser att behoven är störst och bygga vår verksamhet långsiktigt. Corona-pandemin visar tydligt hur viktigt det är att ha möjlighet att ställa om snabbt, både i verksamhet och i organisation.

#Postkodeffekten

Nästan en miljon människor i Sverige är med i Postkodlotteriet och betalar för en lott varje månad. Detta genererar ett överskott som går till ideella organisationer. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan organisationerna hjälpa fler människor, skydda fler hotade djur, göra fler insatser för klimatet och finansiera fler livsviktiga forskningsprojekt. Det kallas #postkodeffekten. Tillsammans gör vi skillnad!

För mer information om vårt samarbete med Postkodlotteriet kan du kontakta

Ann-Kristin Törnqvist
tel: 08 555 06 560
mail: ann-kristin.tornqvist@scouterna.se

Liknande nyheter

06 maj 2024

Hitta nyckeln till naturen

Scouterna Anton och Emma reflekterar över sin relation till naturen. Vad är det som gör att de mår så bra ute i det vilda? Hur kan en strömmande fors...

24 apr 2024

Scouterna är nominerade till Stora Kommunikationspriset

Naturens krafter slog till med oväntad styrka under förra årets World Scout Jamboree i Sydkorea. Trots många oväntade händelser och vändningar...

22 apr 2024

Äntligen re-adventure i Scoutshop

Vi satsar på re-adventure! Nu erbjuder Scoutshop.se en secondhand-lösning som gör så att fler kan använda samma scoutplagg. Re-use dina scoutkläder,...