Nyhet3 mars 2020

Sankt Georg 2020: Du kan förändra världen

Den 23 april varje år firar scouter över hela världen Sankt Georgsdagen. Utgångspunkten för dagen är berättelsen om riddaren Georg som genom sitt mod räddar en by från en fruktansvärd drake. I årets Sankt Georg-budskap uppmanar vi alla att ta reda på hur de kan påverka sin omvärld! Det är viktigt inte minst i oroliga tider som nu.

Foto: Erik Ardelius

Den 23 april varje år firar scouter över hela världen Sankt Georgsdagen. Utgångspunkten för dagen är berättelsen om riddaren Georg som genom sitt mod räddar en by från en fruktansvärd drake. I årets Sankt Georg-budskap uppmanar vi alla att ta reda på hur de kan påverka sin omvärld! Det är viktigt inte minst i oroliga tider som nu. 

Historien om S:t Georg handlar om mod och handlingskraft. Om att se ett problem och göra sitt bästa för att förändra situationen. I Scouterna ska alla få känna sig hörda och kunna påverka sin situation, precis som S:t Georg. Vi kanske inte är riddare som behöver döda en drake, men vi kan se andra problem eller saker som vi vill förändra.

Därför låter vi S:t Georgsdagen i år ha temat Demokrati och påverkan. Demokrati innebär att alla har möjlighet att vara med och påverka det som händer, till exempel att de som är över 18 år får vara med och rösta fram vilka politiker som ska sitta i riksdagen. Demokrati är dock så mycket mer än val på olika politiker. Demokrati och påverkan finns överallt, inte minst på Scouterna!

Ibland kan det kännas som att man inte kan påverka sin situation eller sin omvärld överhuvudtaget. Särskilt i utmanande tider som nu, när mycket är upp och ner. Det är bara andra som bestämmer vad som ska göras och hur man ska göra det. Kanske känner du dig orolig och maktlös. Men på Scouterna har du faktiskt makten att påverka och du får dessutom lära dig hur du gör det!

En viktig del av scoutmetoden är Learning by doing, att man lär genom att göra. Vi tror alltså på att man lär sig om demokrati och påverkan bäst genom att göra demokrati! Vi jobbar också i patruller, och det är just i den lilla gruppen som demokratin ofta tar sin början.

I det lilla gror de första fröna till samhällsförändring.

Vi tror också på unga människor och på att unga ska få vara med och bestämma minst lika mycket som vuxna. Vi låter inte bara dig som är ung vara med - vi ser också till att du får de kunskaper du behöver för att påverka både inom Scouterna och i livet i övrigt. Ett exempel är projektet Världsförbättrarna, som med stöd från Postkodlotteriet lär spårarscouter mer om demokrati. Genom inspiration och kunskap blir de världsförbättrare genom sina egna påverkansprojekt. Scouternas brinnande engagemang plockas upp, och skapar förändring.

I Scouterna pratar vi om lokalt och globalt samhällsengagemang, att vi engagerar oss för en bättre värld här och ute i världen. Inte minst nu, när många tvingas vara hemma för att undvika smitta, behövs det lokala engagemanget. Många scouter runt om i Sverige visar otroligt starkt engagemang för att göra livet i lokalsamhället lite lättare i corona-tider. Vissa handlar till de som är med i en riskgrupp, eller startar läxhjälp för de som pluggar hemifrån. Vissa tillverkar skyddsvisir till sjukvården. Ledare håller igång mötesverksamheten, utomhus eller över internet. Gemensamt för allt som scouter gör är att de tillsammans har beslutat sig för att göra något bättre. Ibland kanske det känns svårt eller jobbigt – men det är värt det! Tillsammans förändrar vi samhället. Det är demokrati!

Får du som scout de rätta verktygen och kunskapen om att du kan göra skillnad, finns det en större chans att du tar steget att göra någonting. Du kan påverka din omvärld och göra den bättre. Du kan skapa en ljusglimt i tider när mycket känns hopplöst. Tillsammans gör våra insatser världen till en bättre plats!

Läs mer

Underlätta för samhället under coronakrisen:

Scouter känner ansvar för sig själv och andra – inte minst nu! Demokrati är samhällsförändring, att se ett problem och försöka göra något åt det! Här är några tips på vad ni som scouter kan göra för att underlätta för andra. Kanske kan patrullen rösta om vad de helst vill göra?

  • Handla mat till de som inte kan – till exempel genom en volontärpool eller att sätta upp lappar
  • Sprida information från myndigheter. Till exempel kan ni sprida information på andra språk än svenska om var man kan hitta de senaste riktlinjerna.
  • Köra ut mat – Finns det lokala restauranger som vill leverera lunch till medborgare i karantän? Kanske kan ni hjälpa till via cykel eller moped.
  • Volontärpool – många kommuner behöver frivilliga som de har arrangerat i volontärpooler. Kan ni bidra i en sådan?
  • Skicka uppmuntrande kort. Många som tvingas vara isolerade kan känna sig ensamma. Varför inte tillverka fina kort till era äldre släktingar eller vänner, och skicka till dem via posten?

Sankt Georgs-märket

Vi har traditionsenligt tagit fram ett märke för Sankt Georgsdagen 2020. Det kan du köpa i scoutshoppen >>

Påverka på Demokratijamboree

20-22 november är det återigen dags för Demokratijamboree och Scouternas stämma. Där kan vi tillsammans påverka de kommande två åren i Scouterna! Varje scoutkår har möjlighet att skicka minst ett ombud till stämman – och alla medlemmar kan skicka in motioner (förslag)

I Scouternas demokratiskola kan du lära dig mer om demokrati och påverkan inom Scouterna. Bland kan du läsa mer om motioner och hur man skriver dem, eller om härskartekniker.

Här du ett förslag för vad Scouterna i Sverige ska göra? Behöver du hjälp att skriva en motion till Scouternas stämma? Maila till motionsstod@scouterna.se så hjälper de dig!

Anmälan till Demokratijamboree öppnar i maj och du kan läsa mer här: http://www.scoutservice.se/paverka-scouterna/demokratijamboree/

Världsförbättrarna

Med stöd av Postkodlotteriet har vi tagit fram ett superbra material om demokrati för spårarscouter och deras ledare! Det består av en demokratibok för scouten och en ledarhandledning för ledarna. Alla scoutkårer har fått material skickat till sig och det finns digitalt! De avdelningar som vill genomföra ett demokratiprojekt kan få 2 000 kronor i stöd för detta. Behöver ni mer material, eller vill genomföra ett demokratiprojekt kan ni maila till Sassa Orebring som är projektledare: sassa.orebring@scouterna.se.

All information om Världsförbättrarna samt pdf:er på materialet finns på http://www.scouterna.se/ledascouting/leda-scouting/varldforbattrarprojektet/

Vill du att fler barn får möjlighet att bli världsförbättrare?

Vi vet att det är många som gör otroligt viktiga insatser för Scouterna, lokalt, regionalt och nationellt. Stort tack för det! Även de som inte kan lägga sin tid på engagera sig för scouting kan göra en viktig insats! Sprid gärna ordet om att man kan ge en gåva till Scouterna. Gåvor och bidrag från både privatpersoner, företag, stiftelser och fonder är en stor och viktig del av Scouternas finansiering. Tack vare de här intäkterna kan vi till exempel sprida scouting till fler, rekrytera och utbilda nya scoutledare samt starta upp nya scoutkårer. Läs mer om att ge en gåva till Scouterna på http://stodoss.scouterna.se/engangsgava/

Liknande nyheter

03 jun 2024

Scouterna träffar makthavare i Riksdagen

Scouterna fortsätter att bedriva påverkansarbete på nationell nivå, senast under en träff med Riksdagens Scoutnätverk. Torsdagen den 30 maj klev...

06 maj 2024

Hitta nyckeln till naturen

Scouterna Anton och Emma reflekterar över sin relation till naturen. Vad är det som gör att de mår så bra ute i det vilda? Hur kan en strömmande fors...

24 apr 2024

Scouterna är nominerade till Stora Kommunikationspriset

Naturens krafter slog till med oväntad styrka under förra årets World Scout Jamboree i Sydkorea. Trots många oväntade händelser och vändningar...