Nyhet24 februari 2022

Tips till scoutledaren: Så kan du prata med din scout om Ukraina

Utgå från fakta, förmedla lugn och inge hopp. Det är några av de saker som du kan tänka på i samband med scoutmötet.

Just nu har många frågor och oroas över situationen i Ukraina och Europa. Inte minst barn och ungdomar. Att fortsätta med vardagen och ha scoutmöten, att prata med scouterna och skapa trygghet är extra viktigt i dessa tider.  

Det lyssnande och stödjande ledarskapet är av stor vikt och du som scoutledare behöver vara beredd på frågor angående Ukraina. Scouterna är en fredsbevarande rörelse, och därför har vi också ett extra ansvar att bemöta funderingarna.  

- Du som scoutledare kan kanske behöva svara på de här frågorna, för att du är en viktig vuxen, säger Melis Yorulmaz, som jobbar med Trygga möten på Scouterna.  

Här kommer några tips på vad du kan tänka på:  

  • Var uppmärksam på vad scouterna pratar om på mötet. Frågar de om situationen eller diskuterar det sinsemellan?  
  • Låt scouterna få utrymme att ställa frågor och uppmuntra dem gärna till det.  
  • Var påläst så att du kan bemöta eventuella frågor med fakta. Håll dig uppdaterad via pålitliga nyhetskällor. SVT:s Lilla Aktuellt, som riktar sig till barn, kan vara en bra plats att titta och läsa. 
  • Fake News sprids snabbt på plattformar som TikTok och Instagram. Var uppmärksam på vilka klipp scouterna eventuellt har sett.  
  • Förmedla lugn och trygghet. Berätta gärna att vuxna och andra länder är beredda att ta sitt ansvar och att det är en väldigt liten risk att kriget kommer till oss i Sverige.  
  • Fånga upp eventuella diskussioner som pekar ut vissa människor.
  • Återkoppla till föräldrar och vårdnadshavare angående vad ni pratat om och vad scouterna har frågat om.  

Här hittar du mer information om hur du kan prata med barn i katastrofer:


Bris vuxentelefon om barn 0771-50 50 50 


Till “Bris vuxentelefon - om barn” kan du vända dig med frågor om barn. Samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal. Vardagar 09.00-12.00. 

Källor: Rädda Barnen, Trygga möten 

Liknande nyheter

13 feb 2024

I april kommer Europa till Skåne

Den 3-7 april kommer 70 roverscouter från hela Europa till scoutgården Göransborg. De ska på rovermötet Agora, där roverscouter från olika länder får...

25 jan 2024

Roverway 2024 söker funktionärer

Sommarens stora scoutevenemang för roverscouter beräknas dra omkring 6000 scouter till Norge. Nu letar norska arrangören men även WOSM och WAGGGS i...

15 jan 2024

Jamboree26 återvänder till Kristianstad och Norra Åsum

Nu är det bestämt, Jamboree26 återvänder till Kristianstad och lägerfältet Norra Åsum. En plats där många scoutminnen skapades under Jamboree22 – och...