Nyhet24 februari 2022

Tips till scoutledaren: Så kan du prata med din scout om Ukraina

Utgå från fakta, förmedla lugn och inge hopp. Det är några av de saker som du kan tänka på i samband med scoutmötet.

Just nu har många frågor och oroas över situationen i Ukraina och Europa. Inte minst barn och ungdomar. Att fortsätta med vardagen och ha scoutmöten, att prata med scouterna och skapa trygghet är extra viktigt i dessa tider.  

Det lyssnande och stödjande ledarskapet är av stor vikt och du som scoutledare behöver vara beredd på frågor angående Ukraina. Scouterna är en fredsbevarande rörelse, och därför har vi också ett extra ansvar att bemöta funderingarna.  

- Du som scoutledare kan kanske behöva svara på de här frågorna, för att du är en viktig vuxen, säger Melis Yorulmaz, som jobbar med Trygga möten på Scouterna.  

Här kommer några tips på vad du kan tänka på:  

  • Var uppmärksam på vad scouterna pratar om på mötet. Frågar de om situationen eller diskuterar det sinsemellan?  
  • Låt scouterna få utrymme att ställa frågor och uppmuntra dem gärna till det.  
  • Var påläst så att du kan bemöta eventuella frågor med fakta. Håll dig uppdaterad via pålitliga nyhetskällor. SVT:s Lilla Aktuellt, som riktar sig till barn, kan vara en bra plats att titta och läsa. 
  • Fake News sprids snabbt på plattformar som TikTok och Instagram. Var uppmärksam på vilka klipp scouterna eventuellt har sett.  
  • Förmedla lugn och trygghet. Berätta gärna att vuxna och andra länder är beredda att ta sitt ansvar och att det är en väldigt liten risk att kriget kommer till oss i Sverige.  
  • Fånga upp eventuella diskussioner som pekar ut vissa människor.
  • Återkoppla till föräldrar och vårdnadshavare angående vad ni pratat om och vad scouterna har frågat om.  

Här hittar du mer information om hur du kan prata med barn i katastrofer:


Bris vuxentelefon om barn 0771-50 50 50 


Till “Bris vuxentelefon - om barn” kan du vända dig med frågor om barn. Samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal. Vardagar 09.00-12.00. 

Källor: Rädda Barnen, Trygga möten 

Liknande nyheter

03 jun 2024

Scouterna träffar makthavare i Riksdagen

Scouterna fortsätter att bedriva påverkansarbete på nationell nivå, senast under en träff med Riksdagens Scoutnätverk. Torsdagen den 30 maj klev...

06 maj 2024

Hitta nyckeln till naturen

Scouterna Anton och Emma reflekterar över sin relation till naturen. Vad är det som gör att de mår så bra ute i det vilda? Hur kan en strömmande fors...

24 apr 2024

Scouterna är nominerade till Stora Kommunikationspriset

Naturens krafter slog till med oväntad styrka under förra årets World Scout Jamboree i Sydkorea. Trots många oväntade händelser och vändningar...