Nyhet8 juli 2021

Tre saker att tänka på när du köper sovsäck

Ska du köpa din första sovsäck? Det kan kännas som en hel djungel. Vad behöver man egentligen? Vi ger dig tre bra tips på saker att tänka på.

Foto: Martin Jernberg via Unsplash

Temperatur

Det finns mängder av sovsäckar som passar vid olika temperaturer.

Tänk efter: När ska du använda din sovsäck? Vill du sova utomhus året runt, eller bara under sommaren? Kanske under vår, sommar och höst. Var realistisk med dina ambitioner och köp en sovsäck som är anpassad efter temperaturerna du planerar att sova i.

Sovsäckar har oftast olika temperaturmärkningar.
Komforttemperatur (T comf) är den temperatur en standardkvinna bör kunna sova bekvämt.

Lägsta temperaturen (T lim) är den temperatur där en standardman bör kunna sova utan att frysa.

Extremtemperaturen (T ext) anger den temperatur där en kvinna bör kunna överleva, sovandes i sex timmar. Då är det inte bekvämt, alltså!

Storlek

Sovsäckar kommer i olika storlekar, till exempel för vuxna och barn.

Köper du en sovsäck till ett barn kan det vara bra att tänka genom hur länge du tänker att barnet ska kunna ha sovsäcken.

Kommer hen snart att vara stor som en vuxen, kanske det är bättre och mer ekonomiskt att köpa en vuxensäck.

Bärbarhet

Sovsäckar kommer i massa olika material och dessa tar olika stor plats.

Är man scout, eller gillar att vandra, så kan det säkert hända att man behöver ta med sovsäcken på en hajk. Då kan det vara bra med en mindre säck.

Ska du mest med på läger eller camping där du är på samma plats en längre tid, är det kanske inte lika viktigt att sovsäcken är liten.

Tänk efter om det är viktigt för dig!

Liknande nyheter

22 apr 2024

Äntligen re-adventure i Scoutshop

Vi satsar på re-adventure! Nu erbjuder Scoutshop.se en secondhand-lösning som gör så att fler kan använda samma scoutplagg. Re-use dina scoutkläder,...

26 mar 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot...

25 mar 2024

Peppig tidning välkomnar nya scoutledare 

Nu blir det ännu roligare och enklare att börja som scoutledare! Snart får nämligen alla nya ledare en peppig tidning i brevlådan - proppfylld av bra...