Nyhet16 juni 2023

“Ungas perspektiv måste inkluderas i omställningen” - Ida Texell deltar på regeringens klimatmöte 

Idag hålls regeringens nationella klimatmöte i riksdagen med syftet att lägga grunden för en ny och samlad klimatpolitik. På plats finns ungefär 230 aktörer från näringsliv, civilsamhälle och olika intresseorganisationer. Scouternas ena ordförande Ida Texell är inbjuden och deltar under mötet.

Foto: Dennis Wernersson

Klimatfrågan är viktig för många scouter. Naturen är vårt vardagsrum och det finns en stark drivkraft och vilja att engagera sig för klimatet och vägen mot en hållbar klimatomställning. Idag tar jag del av de panelsamtal som står på agendan och hoppas ta med mig lägesrapport och kunskap till rörelsen.

I december berättade regeringen att de skulle bjuda in olika aktörer från samhället till ett klimatmöte. Men mötet har varit omdiskuterat, bland annat eftersom många organisationer som väntat på en inbjudan aldrig fått någon. Ida Texell är den enda representanten från barn- och ungdomsrörelsen som finns med på deltagarlistan.

Med tanke på att klimatet är den politiska fråga som väcker störst engagemang hos dagens unga är det anmärkningsvärt. För att klimatomställningen ska bli hållbar måste barn och ungdomars röster inkluderas. Beslutsfattare kan bättre. Det är barnens nutid och framtid vi diskuterar, säger Ida Texell.

Klimatmötet pågår i drygt tre timmar och inleds med ett tal från statsminister Ulf Kristersson följt av fyra panelsamtal. 

Scouterna jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor sedan flera år tillbaka. Vi uppmuntrar barn och unga att vara aktiva i samhället och göra skillnad. Läs mer om scouter för klimatet >>

Liknande nyheter

14 jul 2023

Potentiell WordPress-läcka

Under eftermiddagen den 12 juli 2023 har Polisen skickat ut ett mail om misstanke om läckta användaruppgifter till Wordpress-sajter.  En del av dessa...

22 maj 2023

“Jag är inte ett ungt alibi” –  Scouten Siri talar till unga ledare och makthavare 

Idag samlas unga ledare och makthavare för att delta i ett seminarium där Stiftelsen Ungt Ledarskap och Scouterna står som värdar. På...

18 apr 2023

Preppa inför sommarens läger

Hur gör vi som ledare sommarens läger till en enkel match? Här får du värdefulla tips om sådant som är lätt att glömma.