Nytt projekt – Scouterna fortsätter göra friluftslivet tillgängligt för fler
Nu är fördelningen av statsbidrag till landets friluftslivsorganisationer för år 2020 klar. Scouterna får 1 305 000 kronor i form av projektbidrag till projektet ”Funka olika i friluftslivet”. Bidraget ska i första hand användas till att göra friluftslivet mer tillgängligt för barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), såsom ADHD och autism.
Scouterna får 1 305 000 kronor i form av projektbidrag till projektet ”Funka olika i friluftslivet”. Bidraget ska i första hand användas till att göra friluftslivet mer tillgängligt för barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), såsom ADHD och autism.
Detta ska möjliggöras genom insatser som stärker den lilla gruppen (patrullen), genom fokus på värdet av olikheter i sätt att fungera, samt genom stöd till ledare att anpassa ledarskapet till unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
– I vårt arbete för att inkludera fler barn och unga i Scouterna valde vi för flera år sedan att arbeta särskilt med barn och unga med NPF-diagnos, säger Scouternas utvecklingschef Anna Lindgren.
2019 avslutades det tvååriga projektet ”Rätten till friluftsliv” som var ett samarbete med Friluftsfrämjandet och som finansierades av Svenska postkodlotteriet. Omkring 1000 ledare har hittills utbildats i att möta barn och unga med ADHD och autism.
Det nya projektet, Funka olika i friluftslivet, kommer att ge scoutkårer möjlighet att få direktbesök av konsulenter som stöttar scoutledarna i att bättre anpassa sitt ledarskap till barn och unga med ADHD eller autism. Det kommer även att tas fram nya programaktiviteter.
Huvudfokus kommer att vara den lilla gruppen och varje gruppmedlems styrka och bidrag.
– Allt det ska omsättas med kraft och testas på vårt nationella läger Jamboree21 med 10 000 barn och unga. Det blir som ett stort crescendo i projektet.
”Regeringen sätter stort värde på friluftsliv”
Funka olika i friluftslivet är ett av totalt 19 projekt som får statsanslag genom Svenskt Friluftsliv.
– Regeringens fortsatta anslag för år 2020 visar att regeringen sätter stort värde på våra friluftsorganisationer och att det finns en önskan att människor aktiverar sig och utövar friluftsliv. Rörelse och aktivitet är särskilt viktigt för våra barn och unga och jag är glad att arbetet med att utöva friluftsliv får möjlighet att utvecklas, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.
Organisationen Svenskt Friluftsliv ansvarar för fördelningen av bidrag sedan år 2011. Totalt inkom 81 ansökningar från 32 olika organisationer om totalt belopp på 71 miljoner kronor och översöknings-graden var ca 49 %.
För att få bidrag krävs att friluftsorganisationen värnar det enkla, naturnära och långsiktigt hållbara friluftslivet. Främjar hälsa och goda möjligheter att utöva friluftsliv samt ett tryggt och säkert friluftsliv. Bidrar till att utveckla barns och ungdomars intresse för motion och friluftsliv, eller verkar för ökad kunskap om och hänsyn till natur- och kulturmiljön samt allemansrätten.
För att ta del av hela protokollet om fördelningen besök http://svensktfriluftsliv.se/beslut-om-bidrag/
För ytterligare information
Anna Lindgren, utvecklingschef Scouterna, 08- 555 065 66,
anna.lindgren@scouterna.se
Ulf Silvander, generalsekreterare Svenskt Friluftsliv, 070-433 51 47,
ulf.silvander@svensktfriluftsliv.se
Liknande pressmeddelanden
Ny undersökning: scouter känner att de kan göra skillnad
Scouter upplever äventyr, har roligt och känner en stark tro på den egna förmågan att påverka utvecklingen i aktuella samhällsfrågor. Samtidigt ökar...
Rekordmånga unga röstade om Scouternas framtid
Över 1300 scouter samlades i Jönköping i helgen när Scouterna höll stämma och Demokratijamboree. Bland scoutkårernas ombud var hela sju av tio under...
Scouterna utbildar ungdomar i ledarskap – blir ledare för dagläger
Ungdomar från Husby, Skärholmen och Hagsätra utbildas i ledarskap, som en del i deras sommarjobb. Mellan den 24 juni – 5 juli kommer ungdomarna att...