Pressmeddelande7 april 2020

Scouternas starka trend fortsätter: Fem nya scouter om dagen – Ökar medlemsantalet för sjätte året i rad

Scouterna fortsätter att vara en av svenska barn och ungdomars favoritorganisationer. För sjätte året i rad ökar medlemsantalet. 2019 stannade ökningen på 1 815 medlemmar – alltså fem nya scouter varje dag, totalt sett 72 265 scouter. Det fina resultatet förklaras bland annat med ett bra innehåll där barn och unga får ny kunskap på ett roligt sätt och en tydlig plan för hur man inkluderar alla.

Scouterna fortsätter att vara en av svenska barn och ungdomars favoritorganisationer. För sjätte året i rad ökar medlemsantalet. 2019 stannade ökningen på 1 815 medlemmar – alltså fem nya scouter varje dag, totalt sett 72 265 scouter. Det fina resultatet förklaras bland annat med ett bra innehåll där barn och unga får ny kunskap på ett roligt sätt och en tydlig plan för hur man välkomnar och ger plats för alla. Ytterligare en framgångsfaktor, och helt avgörande för fortsatt tillväxt, är att intresset bland vuxna att vara med i verksamheten finns. Under 2019 valde hela 2 000 vuxna gå med.


Den största ökningen finns i den yngsta barngruppen, åtta till tolv år, bland så kallade Spårare och Upptäckare. Det beror på att det är dit insatserna för rekrytering riktas men också där omsättningen på medlemmar är som störst. Delvis beroende på att när det krockar med andra aktiviteter väljer en del att sluta.

– Att bibehålla en tillväxt under flera år i rad är stort och bådar gott för framtiden. Och det som sticker ut för 2019 och gör vår tillväxt möjlig är att nya ledare rekryteras. Det är avgörande för att starta nya scoutgrupper. Resultatet är att fler barn och unga får tillgång till en meningsfull fritid där de t.ex. också får åka på läger, säger Anna-Karin Hennig, Scouternas t.f generalsekreterare och fortsätter:

– I rådande läge med restriktioner på grund av coronaviruset fungerar vår verksamhet relativt bra eftersom vi håller till utomhus eller i det digitala rummet. Vi gör allt vi kan för att barn och unga fortsatt har en trygg fritidsverksamhet med äventyr, kompisar och som vi vet bidrar till ett bättre mående.

Scouterna utvecklas ständigt och har bland annat startat en ny utbildning, Anpassat ledarskap, för att ledare bättre ska kunna bemöta barn och unga med ADHD och autism. Utbildning har ökat kunskapen hos ledare, vilket gjort att man kunnat anpassa verksamheten ännu bättre till fler. Trygga möten, den obligatoriska utbildningen för ledare, som motverkar kränkningar och mobbning har nylanserats och nya verktyg och metoder för ledare att bygga en trygg och rolig verksamhet på har jobbats fram.

– Det är helt avgörande för oss att vi som nu får in nya ledare i verksamheten för att kunna växa. Och här är vår utbildningsverksamhet en del av välkomnandet. Vi vill att våra ledare ska vara trygga och påhittiga – kunna leva upp till löftet om äventyr och kompisar – då behövs verktyg och metoder, säger Elisabeth Danefjäll, Scouternas medlemsutvecklingschef.

För mer information kontakta:
T.f generalsekreterare Anna-Karin Hennig
anna-karin.hennig@scouterna.se
08- 555 065 61

Liknande pressmeddelanden

18 nov 2024

Rekordmånga unga röstade om Scouternas framtid

Över 1300 scouter samlades i Jönköping i helgen när Scouterna höll stämma och Demokratijamboree. Bland scoutkårernas ombud var hela sju av tio under...

17 jun 2024

Scouterna utbildar ungdomar i ledarskap – blir ledare för dagläger

Ungdomar från Husby, Skärholmen och Hagsätra utbildas i ledarskap, som en del i deras sommarjobb. Mellan den 24 juni – 5 juli kommer ungdomarna att...

15 maj 2024

Scouten Siri ska representera en halv miljon unga i FN i klimat- och miljöfrågor

Scouten Siri Ankarfors blir LSU:s ungdomsrepresentant i FN för klimat- och miljöfrågor. Under två år ska hon representera Sveriges unga, samarbeta med...