Reportage27 september 2021

Scouten Kent vann olympisk medalj - i språk

Kent Do är inte bara scout, han är även en riktig språkexpert. I somras vann han en medalj i den internationella tävlingen Lingvistikolympiaden. Dessutom har han fått nytta av sina språkkunskaper på scoutläger utomlands. Vi frågade om hans allra bästa språktips!

Berätta - vad är Lingvistikolympiaden? Vad tävlar man i?

- Lingvistikolympiaden är en internationell tävling för folk i gymnasieålder som är intresserad i språkvetenskap- hur språk är uppbyggda, och hur olika kulturer kommunicerar. Man får ord eller meningar på ett språk man inte har förkunskaper i, och ska sedan med hjälp av svenska översättningar försöka översätta andra ord eller pussla ihop meningar med deras svenska motsvarighet.

Hur kändes det att vara med och tävla och få en medalj?

- Det var otroligt klurigt, men också extremt kul. Jag fick upp ögonen för så många intressanta kulturer, och lärde känna många deltagare från olika länder, även fast tävlingen i år var online. Att ta medalj var ju såklart härligt- men det förväntade jag inte! Sverige fick senast medalj 2018 så man blev ju lite extra stolt.

Du kan prata en massa språk - hur kan det komma sig?

- Jag har alltid haft intresse för språk, och älskar samtidigt att lära känna människor. Så när jag är på resa någonstans eller träffar en ny vän från ett annat land så brukar jag försöka plocka upp så mycket som möjligt. Genom språk får man tillgång till en hel kulturs traditioner, historia och seder.

Hur får du användning av dina språkkunskaper inom Scouterna?

- Bland annat har jag översatt en hel del för min patrull när det kommer till information om scouting internationellt, till exempel när vi planerat resa till internationella läger. Men det trevligaste var ändå när vi var på scoutresa till Norge, och jag kunde snacka med lokala människor som behövde hjälp och undrade vad svenska scouter gjorde i mitten av Norge. De blev alltid så förvånade men glada att scouting kan ta ungdomar lite var som!

Kents bästa tips för den som vill lära sig ett nytt språk:

1. Hitta någon som talar språket att studera med!

Internet är en jättebra källa, på Discord finns exempelvis många servrar för folk som lär sig allt från nordsamiska till Thai.

2. Hitta riktigt bra serier och musik!

Språkinlärning handlar en hel del om att höra och se språket användas naturligt.

3. Våga prata!

Det är läskigt i början att stamma sig fram på ett språk, inte minst bland folk som pratar det flytande- men det är värt det!

Scoutglosor

Kent tipsar om några bra glosor att lära sig, nämligen ”Hej! Jag är scout!” på olika språk!

Norska: Hei! Jeg er speider!

Finska: Moi! Minä olen partiolainen!

Kinesiska: Ni hao! Wo shi tong jun!

Jiddisch: Shalom! Ikh bin a skaut!

Katalanska: Hola! Jo sóc un scout.

Liknande reportage

04 okt 2023

Så minns vi Britta Burreau

Det är med sorg i hjärtat som vi meddelar bortgången av Britta Burreau, tidigare ordförande för Scouterna. Hon lämnade oss efter en kort tids sjukdom...