Reportage4 oktober 2023

Så minns vi Britta Burreau

Det är med sorg i hjärtat som vi meddelar bortgången av Britta Burreau, tidigare ordförande för Scouterna. Hon lämnade oss efter en kort tids sjukdom den 4:e september och begravdes idag i Västerledskyrkan i Bromma. Gustaf Haag, som var ordförande tillsammans med Britta mellan 2016-2020, skriver nedan en minnesruna om hennes fantastiska arbete och om henne som omtyckt person.

"Britta älskade att vara ute i skogen, på sjön och till fjälls. Friluftsintresset var stort och hon fann inspiration och energi i mötet med andra människor. Scout blev hon redan som liten och fastnade direkt för en fritid präglad av gemenskap och äventyr. Somrarna tillbringades sedermera på Vässarö och helgerna i skogen eller skärgården. Tidigt engagerade hon sig i scoutkåren som ledare och snart därefter även som kursledare för ledarutbildningarna inom Svenska Scoutförbundet. Tidigt i karriären var hon även anställd inom scoutrörelsen för att på heltid driva kår- och medlemsutveckling.

2016 valdes hon av en enhällig Demokratijamboree till Scouternas ordförande. Ett uppdrag hon under lång tid axlade med stolthet och bravur. Under Brittas ordförandeskap fortsatte rörelsen att växa i medlemsantal och spridning över landet. Hon drev på Scouternas mångfalds- och integrationsarbete under åren efter flyktingkrisen samtidigt som hon satte fokus på organisationens försörjning och finansiella stabilitet, nödvändigt för att skapa goda förutsättningar för den växande rörelsen. När samhället lamslogs av COVID-krisen var hon en del av Scouternas krisledning och bidrog till linjen att hålla verksamheten levande för att möta upp det växande behovet bland landets unga att aktiveras och träffas i en säker miljö. Efter styrelseåren fortsatte engagemanget, hennes sista scoutuppdrag blev som avdelningsledare inför Världsscoutjamboreen i Sydkorea. Britta var en mycket uppskattad ledare och kamrat. Många är vi scouter som haft förmånen att få lära känna henne i någon av hennes många roller inom rörelsen, såväl i styrelserum som runt lägerelden.

Även arbetslivet präglades av Brittas värderingsstyrda och modiga ledarskap. Genom en lång och framstående karriär inom finanssektorn lyckades hon ständigt utmana och förändra gamla normer. Som VD för Nordea Liv & Pension fick hon utmärkelsen ”Årets Inspiratör” efter att ha drivit ett omfattande mångfaldsarbete i en annars traditionstyngd och komplex bransch. Några år senare uppmärksammades hon återigen för att gå i bräschen som finalist till ”Årets Mångfaldschef”, nu som VD för KPA Pension där hon bland annat var först ut i finansbranschen med att HBTQ-certifiera verksamheten. Medarbetade prisade henne för hennes ledarstil och handlingskraft. Hon avslutade karriären som VD för Almi och ordförande för Fjärde AP-fonden, två viktiga positioner inom svenskt näringsliv. I tidningsintervjuer lyfte hon alltid fram scouterna som världens bästa skola i ledarskap och ansvarstagande.

Britta var en mycket klok, modig och omtänksam människa. Hennes betydelsefulla och livslånga bidrag till den svenska scoutrörelsen är vi mycket tacksamma för och vi kommer att sakna henne djupt. Våra tankar går till Brittas barn och närmaste."

Gustaf Haag

Scouternas ordförande 2014-2020

Liknande reportage

27 sep 2021

Scouten Kent vann olympisk medalj – i språk

Kent Do är inte bara scout, han är även en riktig språkexpert. I somras vann han en medalj i den internationella tävlingen Lingvistikolympiaden....