Fixa cykeltur med kåren
Vad är mer förknippat med våren än att ta ut cykeln ur förrådet? En cykel tar dig längre än bara fötterna – kanske ända ut på hajk med Scouterna. Här är knepen för en lyckad färd.
Text: Martina Nyhlin
En del scoutkårer ordnar cykelhajker varje år. En av dem är Gustaf Vasa-Bredäng i Stockholm, som brukar dra iväg med sina äventyrare.
För att alla ska kunna följa med utan att behöva köpa ny utrustning väljer kåren att köra scouternas nattpackning till slutmålet, berättar scoutledaren Simon Ström.
– Det skulle bli för dyrt för alla att köpa cykelväskor. Vi låter scouterna packa sin dagpackning i en liten skolryggsäck, eller i
en cykelväska om man har. Och så skickar vi den tunga nattpackningen med bil.
Innan hajken ber de scouterna ta med sig sin cykel på ett scoutmöte, så att de tillsammans kan se att den fungerar. Och så lånar
de ihop cyklar till de som inte har egna.
CYKELHAJKEN KAN STARTA från området där scouterna bor, eller så tar de med cyklarna på pendeltåget, berättar Simon.
– Det brukar gå jättebra om inte alla cyklar är i samma vagn.
Ute på vägarna är det inte alltid så uppskattat med långa tåg av cyklande ungdomar. Men om scouterna cyklar i små grupper går det bra.
– Vi cyklar alltid i patrullerna. Två till tre mil om dagen brukar vara en ganska lagom lång sträcka. Vi har dessutom stationer med aktiviteter längs vägen, så det blir många pauser, säger Simon.
Patrullerna får själva planera och handla maten till de första måltiderna. Sen får de ny mat av ledarna att fylla packningen med under hajkens gång.
På kvällen möts alla vid en gemensam lägerplats där de får sin nattpackning. Och så blir det blir lägerbål och lekar.
Hela hajken brukar vara så gott som mobilfri. Patrullerna tar sig fram med karta och kompass.
– Alla lämnar in sina telefoner, men patrulledaren brukar ha sin med, fast avstängd. Patrullen har också ett nödbrev med information om något går fel, säger Simon.
Cykelhajkerna brukar vara väldigt uppskattade.
– Det har också hänt att vi har paddlat eller vandrat på samma hajk, det är jättekul. Ett tips!
Packa för hajken
Om ni ska ta med er all packning på cykeln behöver ni cykelväskor som fästs på cykeln. Det går inte att cykla med en stor, vanlig ryggsäck på ryggen, det är för tungt. Ett alternativ är att köra den tunga packningen till målet med bil. Då behövs en mindre ryggsäck för dagpackningen.
- Cykelhjälm
- Tre liter vatten per person
- Något mjukt på sitsen för att spara rumpan
- Stormkök inklusive bränsle
- Matsaker
- Regnkläder
- Lunch och nödproviant
- Sjukvårdslåda
- Karta
- Cykellagningskit och cykelpump
Simon tipsar
✿ Vill ni cykelhajka med yngre scouter? Börja med dagshajker, Fyra, fem kilometer är lagom för spårare. Äventyrarscouter orkar cykla två, tre mil per dag, beroende på hur vägen ser ut.
✿ Planera gärna in cykelhajken på en långhelg så hinner ni en bit hemifrån. Ni kan också åka kollektivt med cyklarna först, innan ni börjar trampa.
✿ Ha gärna aktivitetsstationer på vägen, så blir det roligare.
✿ Cykla i mindre grupper och möt varandra längs vägen och i slutet av hajken.
✿ Alla har olika cykelvana. Cykla kortare första dagen så hänger alla med och ni kan se cyklarnas status.
Tänk på
Om ni ska cykla i mörker behöver ni reflexer och cykellampor.
Liknande tidningen scout
”Ledarna är jätteviktiga”
Scouter känner att de kan göra skillnad – både i kåren och för klimatet. Det visar Scouternas medlemsundersökning. – Unga ser att de kan påverka alla...
Bästa ryggan för dagen
Dagryggsäckar ska rymma det viktigaste och vara lätta. Men behöver man köpa en? Och hur bekväma är de? Testpatrullen svettades och utsåg sin vinnare.
Kratta till kårens kassa
Har ni tröttnat på att sälja kakor? Var lugna – det finns många sätt att samla in pengar till scoutkåren på. Hösten är en perfekt tid för start.