Tidningen Scout25 maj 2023

Hygien på hajk

Gassande sol, svettiga skor och inte ens ett dass i sikte. För att orka på hajken behöver du sköta om din kropp. Här ger tre ledare från Örnsbergs scoutkår sina bästa tips.

Scouter och hygien.

Text: Karin Wallén Foto: Ylva Sundgren

På läger och hajker händer det massor. Men du måste också göra vanliga saker, som att gå på toaletten, tvätta dig och diska. Utomhus är det extra viktigt att du håller dig själv och utrustningen ren – för att inte få skavsår eller bli sjuk. Om man är ovan kan det kännas lite konstigt att sköta hygienen utan badrum och kök.
– En del blir lite chockade första gången de ser ett utedass. Men det vänjer man sig vid, säger scoutledaren Majken Dahlqvist.
Någon gång per år brukar hon prata med sina scouter om hur man sköter sin hygien på hajker, läger och övernattningar.

PÅ LÄGER ÄR DET oftast lite mer bekvämt. Man bor på samma ställe och det finns dricksvatten, dass och kanske till och med en utedusch. Man kan ha diskbaljor och utrustning som tar lite plats. Men om man ska ut på hajk i några dagar, och bära packningen, behöver den vara så liten och lätt som möjligt. Samtidigt är några saker extra bra att ha med.

FÖR ATT KUNNA bajsa och kissa i naturen är det viktigast att ha med sig toalettpapper. Majken brukar lägga toarullen i en påse i topplocket på ryggsäcken, eller längst upp i packningen. Då är den lätt att komma åt. Ibland har hon också med en vikbar spade för att kunna gräva en bajsgrop.
– Det är viktigt att gräva någon decimeter ner, och lägga toapapperet i gropen också. Det blir inte så trevligt när folk lämnar sånt öppet i naturen. Och inte så hygieniskt heller, säger hon.

NÄR MAN DISKAR gäller tre steg: grovdisk (det värsta tas bort), findisk (det blir fint och glänsande) och skölj. På läger brukar man
hänga upp diskbaljor på rad och diska steg för steg. Men på hajk där man vandrar varje dag är det svårt att ha med stora baljor. Då finns andra lösningar.
– Vi har en vikbar diskbalja som vi brukar ha med oss på hajk. Den är lätt och tar lite plats. Men det går att diska direkt i kastrullen också, säger Majken.
För att slippa bära en stor flaska diskmedel kan man hälla över lite i en mindre flaska. Vissa tar också med en diskborste som är avsågad på mitten. Det tar mindre plats och väger mindre. Man kan också diska med en lätt tvättsvamp.
– En diskborste håller sig fräsch lite längre. Svampen kan få grus och jord på sig som inte går ur. Men båda funkar, säger Majken.

Disken är viktig. Det ser trevligare ut om stormkök och kåsor är fria från matrester. Men det är också viktigt för hygienen.
– Det vore en mardröm om folk blir magsjuka när man är på hajk eller läger.
För att inte bli sjuk behöver man tvätta händerna. Det är bra att ha lite handsprit i packningen som man kan använda om det inte finns tvål och vatten. Men det är inte bara händerna som behöver tvättas.
– Fötterna är jätteviktiga att hålla rena och torra, säger ledaren Johanna Cederberg.

SVETT GER FUKT och saltavlagringar och det ökar risken för skoskav.
– Om man får skavsår eller andra sår gör det väldigt ont. Men det kan även bli infekterat, säger Johanna.
Om det är varmt ute är det extra viktigt att hålla sig torr. Efter en varm dag när man har svettats är det dags att tvätta sig, och torka sig med en liten resehandduk eller annat lätt tyg. Men det är inte bara fötterna som behöver skötas om. Man kan också få skavsår på insidan av låren – så tvätta noga där, och torka ordentligt.
Äventyrarledaren Miranda Hamrén påminner om att det också är viktigt att prata om mens med scouterna.
– Det är ju jobbigt att få mens när man är ute på hajk. Då kan det vara skönt att berätta det för någon, så att man inte är ensam i det. Det kan ju göra ont också. Så vi brukar alltid ha med lite värktabletter. Man kan även ta en flaska med varmt vatten att ha i sovsäcken. Det kan kännas skönt om man har ont, säger hon.

PÅ HAJK OCH läger får man ofta tvätta sig genom att bada i sjö eller hav, och använda en hård tvål eller flytande tvål i en liten flaska.
– När det är lite kyligt kan man vara lite snabb och bara tvätta sig på de viktigaste ställena. Det är mellan benen, i armhålorna och på fötterna. Om man bara är ute några dagar är det helt okej att inte tvätta håret, säger Majken.

10 smarta saker

1. LEUKOPLAST
För att tejpa fötterna med i förebyggande syfte, mot skav.

2. TVÅL
För att få kroppen ren efter en dag ute. Att tvätta bort svett hjälper mot skav.

3. HANDSPRIT
Ifall man inte har tillgång till vatten och snabbt behöver tvätta händerna.

4. TVÄTTMEDEL
Y3 är ett handtvättmedel som går att använda i kallt vatten. Vanlig tvål eller schampo fungerar också.

5. TOAPAPPER
Lägg rullen i en påse eller annan vattentät förpackning.

6. NÅGOT ATT GRÄVA MED
Det finns vikbara spadar att gräva en liten grop med när man behöver bajsa i naturen. Toapapper ska inte lämnas på marken.

7. SKRÄPPÅSE
Inget skräp får lämnas i naturen. Om det inte finns soptunnor måste du ta med skräpet hem och slänga det.

8. TAMPONGER, BINDOR ELLER MENSKOPP
Det brukar finnas mensgrejer i första hjälpen-lådorna, men det är alltid bra att ha med sig om mensen skulle komma.

9. TANDBORSTE OCH TANDKRÄM
Det finns hopvikbara tandborstar som tar mindre plats. De säljs bland annat hos apoteken.

10. DISKPRYLAR
På läger finns diskbaljor och diskborstar. På hajk kan man använda disksvamp och diska direkt i kastrullen. Det finns miljövänligt diskmedel för att diska i naturen. Diskvatten ska inte hällas ut i vattendrag, utan i marken.

3 kom ihåg på vägen

Strumpor som andas
När du vandrar med kängor är det bra att ha dubbla strumpor. Tunnare strumpor innerst i ett material som andas (tex syntetmaterial eller merinoull). Utanpå ett par lite tjockare ullstrumpor. Den inre strumpan transporterar ut
svetten till den yttre, så du blir torr längst in och får värme från den yttre. Du byter den inre strumpan, men kan använda den yttre i flera dagar.

Tvätta när du går
Om du är ute länge kan du behöva tvätta kläder. Ett kul sätt är att lägga tvätten i en vattentät påse med vatten och tvättmedel. Fäst påsen på ryggsäcken, så skakar det när du går. När du har sköljt tvätten kan du torka den på samma sätt – på
ryggsäcken.

Byt kläder på kvällen
När du rör på dig hela dagen blir du svettig. Därför är det viktigt att byta kläder innan du lägger dig. Om du sover i fuktiga kläder kan du bli kall av fukten. Sov gärna i underställ och byt till fräscha strumpor. På morgonen byter du om
igen för dagens aktiviteter.

Bajsa utan dass – så gör du

1. Hitta en fin plats. Gärna bakom en sten eller ett träd där du får vara i fred. Och kanske med fin utsikt.

2. Gräv en liten grop (någon decimeter djup) med spade. En liten trädgårdsspade funkar bra och tar inte så mycket plats i ryggsäcken.

3. Nu kan du bajsa i gropen.

4. Torka dig med toapapper som du har med dig.

5. Gräv ner papperet.

6. Tvätta eller sprita händerna efteråt.

Tvätta dig i sjön

1. Ha med dig en tvål – hård eller flytande.

2. Om det är kallt – tvätta dig bara på de viktigaste ställena: fötterna, mellan benen, i armhålorna.

3. Torka dig ordentligt med en handduk.

Ta hand om dina fötter

Fötterna ska bära dig när du vandrar. Om du tar hand om dem blir äventyret roligare. Ha sköna skor. Helst som du har gått i förut, så att fötterna är bekväma.
Om du har nya skor eller inte har vandrat i dem förut, tejpa fötterna innan (med till exempel leukoplast från apoteket). Det förebygger skavsår. Om du fått skavsår kan du behöva skavsårsplåster. Se till att ha torra fötter. Det är viktigt för att hålla fötterna i bra skick. Ha med dig torra strumpor för ombyte. Tvätta och torka fötterna innan du byter till nya strumpor.

Liknande tidningen scout

06 feb 2024

Torr, torrare, torrast. Eller?

En bra resehandduk ska ta liten plats, torka snabbt och inte bli stel när det är kallt ute. Men den ska också vara skön – och kanske fin? Vi lät fem...

06 feb 2024

Lättare ta närvaro med nya Scoutnet

Många använder Scoutnet för att hantera medlemsavgifter eller boka in sig på läger. Men nu finns nya funktioner att kolla in – särskilt om du är...

05 feb 2024

Mot toppen alla höjdrädda

I en skog i norra Dalarna finns en perfekt vägg för isklättring. Malung-Sälens scoutkår åkte dit med yxor, stegjärn och mycket pirr i magen.