Kajak eller kanot?
Paddling hör sommaren till. Men ska man välja kanot eller kajak? Vi bad några scouter i Östergötland testa vad som är roligast, snabbast och enklast. Och vilken båt som egentligen rymmer flest scouter.
Text: Karin Wallén Foto: Johan Marklund
Med en lätt knuff skjuter Molly ut kajaken på det blanka vattnet. Den glider tyst och lätt, och paddeltagen bildar ringar på vattenytan. Vi befinner oss vid Klarsjön utanför Söderköping i Östergötland. Här träffas Kuddby Scoutkår när det vankas kvällspaddling på sjö. I vanliga fall använder de oftast kanoter (eller kanadensare, som det också kallas) på sjöar och åar, men just den här gången är lite speciell. Här ska vi testa både kajak och kanot, för att se hur de skiljer sig åt.
– När vi paddlar på havet tar vi alltid kajak. En kanot fångas lättare av vinden så därför passar den i mindre vattendrag, säger Cecilia Bennet, som är ledare för äventyrare i kåren.
Cecilia är även ledare för Scouternas Folkhögskolas friluftsledarkurs, med inriktning mot justkajakpaddling. Under de senaste åren har hon märkt att intresset för havskajak har ökat i Sverige. Antalet ställen som hyr ut kajakerna har också blivit många fler än tidigare.
– Det är kanske inte så många scoutkårer som äger kajaker, men det finns många ställen där man kan hyra. Vi hyr alltid havskajaker när vi ska ut och paddla i Sankt Annas skärgård, säger Cecilia.
Molly är patrulledare för Hyenorna i Kuddby Scoutkår. För henne blev den första paddelturen i kajak en lite speciell upplevelse. Just den dagen bjöd havet på hårda vindar som gick över i ett rejält oväder.
– Men det var kul! Och vi fick se en havsörn som kom riktigt nära, minns hon.
I dag har Molly ungefär lika stor erfarenhet av att paddla kajak som kanot. Hon tycker att båda är roliga på sina olika sätt. De fyller olika syften. Men om hon måste välja en som är roligast så blir det kajak.
– Den är lättare att styra. Och så kan man rolla med den. Jag håller på och lär mig, och vi brukar testa det i bassäng på vintern.
Att rolla betyder att man snurrar ett helt varv med kajaken när man sitter i den, ner i vattnet och så upp igen. Det kan man inte göra med en kanot.
En stor skillnad mellan kanot och kajak är att de vanliga kanoterna oftast kräver att man är två som paddlar, medan kajaker är gjorda för att paddla själv. Det finns även tvåmanskajaker, men tyvärr är de ofta väldigt stora och passar bättre för barn som vuxit och blivit lite längre. Samtidigt går det också att styra en kanot själv om man lär sig rätt teknik, och de finns modeller som är mer lättsvängda. Det finns helt enkelt många varianter att välja mellan. Men just för scouter har kanoten förstås en fördel:
– I en tvåmanskanot måste man få till ett lagarbete. Det tycker jag passar bra in i Scouterna, säger Cecilia.
Hon håller med om att kajak oftast går lite snabbare. Men å andra sidan är man mer rörlig i en kanot.
– Man kan stå och bobba i en kanot! Det är när man står upp och gungar den så att den åker framåt. Och så tycker jag att det är en fördel att man kan hjälpa varandra. Om en är starkare så kan den hjälpa till. Då blir det roligare att sitta i samma båt, säger Cecilia.
Tio-kampen - Kajak mot Kanot
Så tycker scouterna och ledarna
Lättast att gå i och ur?
Kanot! Kajakens sittbrunn är mindre och lite krångligare att komma i jämfört med kanotens öppna lösning.
Smartast att packa?
Båda! De är helt enkelt bra på olika sätt. I kanoten får du plats med mycket packning, inklusive husdjur om du vill. Men för att det inte ska bli blött måste du först packa det i en vattentät tunna eller liknande. I kajaken är det lite mer pill med att få ner allt. Men packlådorna är väl förslutna
med tätsittande lock. Det gör att det du tar med dig ligger säkert (men du bör ändå ha vattentäta påsar).
Känns mest stabil?
Kanot! Om den har en bred botten känns kanoten stadigare, tycker både äventyrare och ledare i
Kuddby Scoutkår. Men uthyrningskajaker brukar också vara väldigt stabila. De är till för att vem som helst ska kunna hålla balansen i dem.
Lättast att paddla själv?
Kajak! Enmanskajakerna är gjorda för att paddla själv. Det är en given vinnare om kajaken är
anpassad efter paddlarens storlek. Visst går det att lära sig att paddla ensam i en kanot också, men det kräver mycket teknikträning. Många ledare paddlar på det viset.
Enklast att styra?
Kajak! De har dessutom ofta roder eller skädda. Det gör det enklare att paddla rakt när man vill, och svänga när man vill. (Skädda används för att påverka kajakens riktning).
Snabbast?
Kajak! Havkajakerna är lättare än kanoterna, särskilt de som är tillverkade i kolfiber eller glasfiber, och går smidigt på vattnet.
Håller längst?
Kanot! Det finns många (lappade och lagade) kanoter från 1960- och 70-talet som håller än, även om de är gjorda i glasfiber som blir slitet med tiden. Det finns också kajaker som hållit länge. Men det finns mer som kan gå sönder i en kajak med roder, kapell och skädda.
Billigast att köpa?
Kajak! Det finns en mängd olika kvaliteter och modeller, och en del ganska billiga kajaker. Att köpa
förra säsongens kajaker hos en uthyrare brukar bli ännu billigare.
Bäst på grunt vatten?
Båda. Bara man tar upp roder och skädda på kajaken när man går in på grunt vatten så är de lika bra.
Rymmer flest scouter?
Kanot! Här får det plats många, om man vill. Vi testade och fick ner sex äventyrare i samma kanot. Kanske inte optimalt när man ska på hajk. Men kul för en stund!
Utslagsfråga
Vilken är roligast? Molly: Kajak! Jag gillar att åka ut på havet, och att lära mig att rolla. Cecilia: Kanot! Jag gillar samarbetet och att man lätt kan stå upp och klättra runt i en kanot.
Resultat
Oavgjort.
Kanot, kajak eller kanadensare?
Kanot är egentligen ett samlingsnamn för smala vattenfarkoster som drivs fram med muskelkraft, vanligtvis med paddlar. Ordet kommer från Karibien, där canoa betyder båt. Öppna kanoter brukar kallas kanadensare. Men i vardagligt tal säger man ofta bara ”kanot”, därför har vi valt att göra det i den här texten. Kajak är en kanot som har ett täckt däck med en eller flera sittbrunnar.
Liknande tidningen scout
48 timmar i en sovsäck
Vill du krypa in i en sovsäck och stanna där i två hela dygn – utomhus i november? I Västbodals scoutdistrikt gör äventyrarna det frivilligt. Häng med...
Test: Vassast vinner
Det var ett hårt test. Vedpinnar flög i ansiktshöjd när de klövs av svingande yxor. En scout missade sin vedklabb och träffade sig själv i benet. Men...
Öva i iskall vak
Äntligen minusgrader – och dags för skridskor. Men för att vara säker på isen är det bra att veta hur det känns om den plötsligt brister. Ute på...