Tidningen Scout22 december 2021

Så ska sommarens jätteläger bli klimatsmart

Varma tältnätter, nya vänner och minnen för livet. I juli strömmar tusentals scouter till Skåne för att mötas på ett nationellt jamboree igen. Scoutledaren Catarina Sparre och hennes grupp jobbar hårt för att göra lägret så hållbart som möjligt. Text Martina Nyhlin Foto: Anders G Warne

Catarina Sparre ska klimatsäkra Jamboree 2021

Tidningen Scout tar en promenad med Catarina Sparre i naturreservatet Judarnskogen, ett stenkast från där hon bor. Det var inte så länge sedan hon var här på Scouternas dag med sina äventyrarscouter från Sjöscoutkåren Drakarna i Bromma.

– Vi hade kul, men vi vann inte direkt. Låt oss säga att jag förstod att vi som sjöscouter har en del landscouting att öva på, skrattar hon.

Catarina Sparre var på läger första gången när hon var bara två månader och hennes föräldrar träffades i Scouterna. Sedan dess har scoutingen funnits med genom livet. Som 26- åring är hon själv scoutledare. Via Scouterna fick hon tidigt upp ögonen för djur, natur och miljö, vilket ledde till hennes yrkesval som civilingenjör inom energi- och infrastruktur. Hennes fokus är hur vi kan skapa och lagra fossilfri elektricitet.

Hållbarhet och klimat är högaktuella ämnen i samhället och viktigt för Scouterna. När Catarina fick frågan om hon ville hjälpa till att hållbarhetscertifiera sommarens jätteläger Jamboree22 var det en fullträff, eftersom det är just såna frågor hon är bra på. För att göra lägret hållbart jobbar hon med organisationen Greentime. Hon får bland annat svara på massor av frågor om hur lägret ska bli hållbarhet utifrån miljömässig, social och ekonomisk vinkel.

Målet: Minska utsläppen

Lägerorganisationen tar också hjälp av en hållbarhetsbyrå för att beräkna utsläppen från den senaste jamboreen 2017. Utifrån dessa siffror räknar de ut vilken klimatpåverkan sommarens läger Jamboree22 tros ha.

– Målet är att minska utsläppen detta år och ännu mer till nästa nationella jamboree, säger Catarina.

En viktig sak är hur lägerorganisationen planerar alla transporter av material och mat och människor.

– Just nu ser vi över vi hur alla materialtransporter till lägret kan ske så fossilfritt som möjligt. Vi åker tåg så långt det går, samåker och samtransporterar material. Vi informerar också alla kårer om vilken skillnad det gör om de åker tåg och kollektivt i stället för med flyg eller egen bil, säger hon.

Tanken är också att det ska finnas en matuthämtning där kårerna kan göra olika matval utifrån klimatpåverkan.

– Vi kommer att presentera utsläpp från olika råvaror vid uthämtningen för att trycka på det egna valet.

Second hand och plastfritt

Till ett jätteläger går det åt mycket material och Jamboree22 ska så långt som möjligt vara plastfritt. Engångsmaterial kommer bli i trä eller papper.

– Vi ska också ta fram system för hur spillmaterial som blir vid lägerbyggen kan tas tillvara. Dessutom samarbetar vi med Kristianstads kommun för att de möbler som behövs till lägret ska kunna köpas in second hand lokalt och sedan säljas vidare efter lägret, säger Catarina.

Lägret kommer också ha en riktig återvinningsstation. Det blir Catarinas uppgift att vara med och planera hur kårerna lätt ska kunna göra rätt på stationen. Kårerna kan också själva minska lägeravtrycket genom att minimera konsumtionen inför lägret. Den som sprungit i panik i en sportbutik och hamstrat pannlampor och nya liggunderlag inför ett scoutläger vet att läger gärna föder shoppingbehov.

– En bra idé är att scouter kan köpa eller byta friluftsprylar begagnat inom kåren, säger hon.

Många brinner för hållbarhet

När Catarina Sparre byter om för att bli fotograferad för Tidningen Scout bland de höstfuktiga granarna visar hon sig ha en ovanligt väl struken skjorta. Sitt miljöengagemang troget är det faktiskt inte bara för att vara prydlig som hon stryker den så fint.

– Skjortan behöver tvättas mer sällan om den stryks ofta, säger hon.

En bra miljöåtgärd vore alltså att alla scouter sparade vatten tillsammans genom att ta fram strykbrädan innan lägret.

Catarina vet att många brinner för hållbarhet, särskilt för klimatfrågan.

– Det är fantastiskt nu med alla unga och deras engagemang. Greta Thunberg – vilken enorm rörelse hon har skapat, säger hon.

Fakta: Jamboree22

VAD? Ett läger med (troligen) över 10 000 deltagare för alla scoutkårer i Sverige. Även andra föreningar, grupper och internationella gäster är välkomna. Scouterna ordnar nationella jamboreer vart fjärde år.

FÖR VEM? Alla. Men för 10–18-åringar finns anpassade program.

NÄR? Mellan 30 juli och 6 augusti 2022.

VAR? I Norra Åsum utanför Kristianstad. Rinkabyfältet, där Scouternas jamboree hållits tidigare år, ligger inte långt därifrån.

HUR? Anmälan är öppen och stänger 31 januari. Kårerna tar in anmälningar och anmäler gruppen via scoutnet.se. Om din kår inte åker kan du åka med en grannkår, eller ansluta till en tillfällig kår på lägret. Prata med din scoutledare.

Liknande tidningen scout

04 dec 2024

48 timmar i en sovsäck

Vill du krypa in i en sovsäck och stanna där i två hela dygn – utomhus i november? I Västbodals scoutdistrikt gör äventyrarna det frivilligt. Häng med...

04 dec 2024

Test: Vassast vinner

Det var ett hårt test. Vedpinnar flög i ansiktshöjd när de klövs av svingande yxor. En scout missade sin vedklabb och träffade sig själv i benet. Men...

04 dec 2024

Öva i iskall vak

Äntligen minusgrader – och dags för skridskor. Men för att vara säker på isen är det bra att veta hur det känns om den plötsligt brister. Ute på...