Tidningen Scout12 december 2023

Så spår scouter om framtiden

Hur vill du att Scouterna ska vara om tio år? När landets scouter fick frågan började de skriva hundratals brev med stora visioner. Från Västra Götaland kom ett brev från upptäckaren Adam.

Text: Linnea Wedelin Foto: Johan Marklund

Med jämna mellanrum funderar Scouterna på hur scouting ska se ut i framtiden, och vilka mål man vill nå. Man ritar om sin karta lite och vrider lite på sin kompass, för att vara säker på att den visar rätt väg. I det jobbet behövs hjälp från landets scouter.
I våras uppmanades därför scouterna att skicka in framtidsbrev med sina egna drömmar, tankar och idéer.
Såhär skrev upptäckaren Adam från scoutkåren Equmenia Fristad:
“Jag skulle vara stolt som scoutledare. Jag skulle vilja lära barnen hur man överlever i naturen. Till exempel lära dom hur man bygger en koja, hur man täljer verktyg, hittar mat och massa mer. Jag skulle vara så stolt om vi fick med varenda barn då scouterna är dom bästa på att lära hur man överlever.”

TOTALT KOM 305 framtidsbrev in till Scouterna. Breven handlade om allt möjligt, men det gick att se fyra områden – eller teman – som återkom flera gånger. De fyra områdena var: Stolthet över Scouternas värderingar, naturen i centrum, att framtidens scoutkår är inkluderande, jämlik och trygg – och så ett område som handlade om hur den digitala världen ska vara med i scouting framöver.
Framtidsbreven var skrivna av scouter i flera olika åldrar. Spårare skickade in 56 brev, äventyrare 69 och utmanare 70. Men också rovers och ledare satte sig ner och funderade över scouting i framtiden. Tillsammans blev det nästan hundra brev från dem.
Av de som skrev brev har 171 stycken varit scouter i minst sex år. 123 har varit scouter i ett till fem år.

YNGRE SCOUTER SKREV oftare om teknik som AI och VR, och om aktiviteter som de tycker är kul eller vill göra oftare. Äldre scouter skrev mer om hur vi kan locka fler vuxna att bli ledare, och om hur vi kan påverka samhället. Men alla åldrar skrev om hur Scouterna ska vara jämlika och trygga.
Var du en av dem som skickade in ett framtidsbrev? Då har någon från Scouternas styrelse läst det i höst.
Landets kårer har också fått vara med, genom att tycka till om de olika områdena som kom fram.
Snart kommer det att finnas ett förslag på strategi som alla scouter får rösta om på nästa Demokratijamboree. Så om du inte börjat tänka än så är det dags att göra det: Hur vill du att scouting ska vara om tio år?

"Vi har fått hjälp av AI"

Scouternas styrelse har läst alla framtidsbrev. Nu ska de bakas ihop till Scouternas nästa strategi. Erica Karlsson, från Wasakåren i Uppsala, sitter i styrelsen.

Vad tänker du om de teman som lyfts i breven?
– Jag tycker att det är jätteviktiga och bra teman som kom fram i breven. Det känns extra kul att så många är stolta över vad Scouterna är i dag och vill se mer av det vi redan gör, till exempel med naturen, jämlikhet och inkludering.

Om du fick skriva ett framtidsbrev, vad skulle det handla om?
– Jag skrev faktiskt ett eget framtidsbrev! Där skrev jag att jag skulle vara stolt över ett Scouterna som är fortsatt inkluderande och aktivt jobbar med att scouter ska kunna påverka samhället i frågor som de tycker är viktiga.

Hur använder ni breven när ni jobbar vidare med strategin?
– Vi har faktiskt fått hjälp att använda AI för att analysera breven, det var superhäftigt. Vi i Scouternas styrelse fick se sammanfattningar av breven på ett möte för att bestämma vad vi ska ta med när vi utvecklar strategin. Vi tyckte så klart att alla teman var viktiga. Nu ska vi i strategigruppen och styrelsen koka ner det här till en färdig strategi som presenteras nästa år.

Joel, 18 år

Handens scoutkår

“Om tio år hade jag velat se en större och tajtare gemenskap inom scouterna. Jag har hört mycket från äldre ledare om starka band mellan kårer och deltagare inom de olika kårerna. I dagens läge kan jag lite sakna det. Jag kan känna som att även på tävlingar, arr och gemensamma storläger är det väldigt uppdelat emellan kårer och inte så mycket tid/aktiviteter där de kan sammanföras. Detta kan mycket väl bero på scouterna eller kårerna och kan vara svårt att påverka men min dröm om scoutingen i Sverige och Stockholms framtid är en starkare gemenskap.”

Kerstin, 13 år

Redbergslids scoutkår

“Scouting utvecklas konstant. Men för att scouterna ska vara en trygg plats för alla behöver så många som möjligt känna sig inkluderade oavsett förutsättningar. Min idé är att scouterna ska ha en digital plattform där kårer, avdelningar och patruller tillsammans ska kunna bygga ihop sin
egen drömlägerby. I byn ska man både möta motgångar och uppdrag, tillsammans ska man alltså hjälpas åt att bygga upp en lägerby där alla
trivs. Med hjälp av denna plattform ska man även kunna lära känna och hålla kontakten med andra svenska scouter.”

Silje, 22 år

Veberöd scoutkår

“Jag vill se unga modiga scouter som vågar ta steget ut i världen. Jag vill se scouter som vågar stå upp för sig själva, andra, miljön och det de brinner för. Jag vill se läger fulla med glada och spralliga scouter som springer rumt och skrattar tillsammans. Jag drömmer om att planera läger för kommande generation så att de får uppleva den fina gemenskapen inom scouterna. Jag kommer vara stolt över scoutrörelsen om tio år om vi fortsätter att göra unga redo för livet, för om vi glömmer det är vi inget.”

Ebba, 11 år

Järlindens scoutkår

“Jag skulle vara stolt om varje kår fick pengar så att vissa som kanske inte har råd med att betala lägeravgiften kunde följa med för att man har de där pengarna.”

Joel, 22 år

Fjälkinge scoutkår

“Scouterna är en organisations som tar tydliga ställningstagande i samhället om scouternas åsikter. Jag hoppas också att svenska scouterna är aktiva och en tydlig röst för våra värderingar i internationella sammanhang. Allra viktigast tycker jag att scouterna måste hålla fast vid sina demokratiska
värderingar och att scouterna kan bli en ännu mer transparent och öppen organisation.”

Liknande tidningen scout

06 feb 2024

Torr, torrare, torrast. Eller?

En bra resehandduk ska ta liten plats, torka snabbt och inte bli stel när det är kallt ute. Men den ska också vara skön – och kanske fin? Vi lät fem...

06 feb 2024

Lättare ta närvaro med nya Scoutnet

Många använder Scoutnet för att hantera medlemsavgifter eller boka in sig på läger. Men nu finns nya funktioner att kolla in – särskilt om du är...

05 feb 2024

Mot toppen alla höjdrädda

I en skog i norra Dalarna finns en perfekt vägg för isklättring. Malung-Sälens scoutkår åkte dit med yxor, stegjärn och mycket pirr i magen.