Tidningen Scout22 februari 2023

Tälta i snö? Javisst!

Den årliga vinterövernattningen vid Mullfjälls- stugan är här. Nu gäller det att slå läger på bästa sätt – så att alla kan sova så bra som möjligt i kylan.

Text: Karin Wallén Foto: Martin Olson

Ett taktfast stampande hörs vid Mullfjällets fot när ett tjugotal fötter går runt-runt i den lätta snön, i cirklar som blir allt snävare. Snart har det bildats tre runda, tillplattade ytor – som gjorda för att bli golv i militärtälten som strax ska sättas upp.

– Det där ser bra ut! säger Tommy Andersson, som övervakar arbetet.

Han är uppvuxen i Åre och var med i Scouterna som liten. Nu är han tillbaka som en av de föräldrar och ledare som håller i den årliga säsongsavslutningen vid Mullfjällsstugan i Duved. Den här scoutstugan har funnits i hela 70 år, och sett många scouter komma och gå. Natten som gick sov ett tjugotal upptäckare och äventyrare inomhus i de varma lokalerna, men natten som väntar kommer att blir något helt annat. Nu ska 22 upptäckare och äventyrare sova utomhus. Att vintertälta på den snöklädda myren en bit bort är en tradition. För många är det första gången de ska sova i tält på vintern. För vissa kan det till och med vara första övernattningen utanför hemmet.

– Jag tror att det kan ge ett visst självförtroende. Sen är det ett sätt att lära känna andra kompisar som man normalt inte träffar och bli tajtare med sin scoutgrupp. De flesta tycker att det är väldigt mysigt att vintertälta, säger Marcus Henningsson, som är ny ordförande i scoutkåren.

Men för att det ska bli så bekvämt som möjligt finns en del saker att tänka på.

– Det är viktigt att tältet blir runt. Om det blir ovalt så passar inte alla pinnar, säger äventyraren Lovis.

Hon minns hur det var förra året, då det var mer snö och kallt och blåsigt.

– Då fick vi bygga upp snö på väggarna så att det inte skulle blåsa in där nere. För det är ju inget golv i tältet, förklarar hon, och tar tag i tältduken.

Alla spänner ut tältet så att det blir runt, och får varsin tält spik att sätta ner i en ögla. Sedan går yxan laget runt, för nu är det dags att slå ner spikarna i marken. Det är lite svårt, marken är hård och kall, men med lite hjälp av de vuxna kan även barnen slå ner spikarna den sista biten med yxans platta sida.

Nästa steg är att få skorstenen på plats i mitten. Äventyraren Ebba har varit med förr och kryper in i tältet för att visa hur man gör. Hon dyker upp med sitt huvud mitt i tältet, där det finns en liten öppning. Genast är Lovis där och ger henne taktallriken som ska sättas fast. Det ser ut som att hon får en hatt på huvudet för en stund, innan hon dyker ner i tältet igen och fäster tallriken i taket. Där tallriken sitter ska skorstenen in. Och när även den är på plats, tillsammans med den lilla kaminen och hinken av metall där glöden ska ramla ner, ser det nästan ut som ett färdigt tält – bara väldigt toppigt och spetsigt. Men med hjälp av några långa pinnar stöttas väggarna upp så att tältet blir mer rymligt. Allt som saknas nu är liggunderlag, sovsäckar och – förstås – en värmande brasa i kaminen.

Runt kaminen breder gänget ut stora liggunderlag i skumplast som blir som ett golv. Skumplasten isolerar bra mot kylan och är lätt att bära. Men utöver det har alla ett eget liggunderlag med sig. För att det ska bli så mysigt och bekvämt som möjligt brukar Ebba ligga på både ett vanligt liggunderlag och en fårfäll. Hon tipsar också om att inte ta fram sovsäcken för tidigt.

– På vintern ska man vänta med att rulla ut den tills det är dags att gå och lägga sig, annars blir den fuktig och kall, säger hon.

Det är några minusgrader i Duved denna dag, och står man stilla för länge så kryper kylan in i kroppen. Gänget håller värmen med lekar i snön. När det är dags för lunch värmer både korvstroganoff med ris och en brasa i matsalen.

Nu har de yngre scouterna anlänt också, de som ska sova i stugan när dagens aktiviteter är över. Men för de äldre väntar en spännande natt med enbart en tygduk mellan dem och kylan.

Inne i tälten rullar de ut sina liggunderlag och sovsäckar och lägger sig med fötterna in mot kaminen. Ryggsäckarna får ligga nära huvudet, eller till och med vara huvudkudde. Nu väntar snart en natt där två personer i taget måste vara vakna ett par timmar, enligt ett rullande schema, för att hålla brasan igång.

– Det är två delar i det, dels måste man hålla igång elden så att det inte blir kallt. Och så måste man ha koll så att det inte flyger iväg gnistor så att tältet börjar brinna, säger Lovis och fortsätter:

– Vi försöker prata ihop oss först om vilken temperatur vi vill ha. Det är nästan det svåraste, att hålla samma temperatur hela tiden. Det ska vara varmare där man sitter vid kaminen än det är hos de som sover.

Under ett par timmar är två personer eldvakt innan de lämnar över till nästa par. Men är det inte svårt att vara tyst så att de andra får sova?

– I början kan de vara lite svårt, men sen blir man trött. Man kan spela kort eller rita också, så blir det inte så långtråkigt. Det är faktiskt väldigt mysigt, säger Lovis.

Nästa morgon vaknar hon och de andra upp i tre tält med rykande skorstenar. Hela natten har de turats om med att vakta elden. Och sova.

– Jag sov ganska bra. Jag snarkade så ingen annan kunde sova, säger Ebba.

Hon och Lea vaktade elden under drygt en timme mitt i natten, och hade inga svårigheter att hålla sig vakna. Men det är inte alltid så enkelt att vakna när det är dags att vara den som håller vakt.

– Om du väcker någon som ska vara eldvakt efter dig måste du se till att den går upp innan du lägger dig. Och om du är den som ska vara eldvakt måste du gå upp direkt. Det är viktigt, säger Ebba.

Kommer du att vintertälta igen?

– Ja. Jag tycker det är jättemysigt. Att bara höra ljuden från elden, och sitta och prata lite. Det blir så varmt och skönt i tältet, samtidigt som det är kallt utanför.

Så vintertältar du med militärtält

1. Börja med att trampa upp en rund plats i snön där tältet ska stå. Välj en plats som inte lutar. Res sedan tältet och sätt in kaminen.

2. Om det är mycket snö kan du skotta upp lite snö mot utsidan av väggarna så kommer inte vinden in.

3. Ha gärna några stora liggunderlag av cellplast som blir ett golv i tältet. Ta sedan dubbla liggunderlag att sova på. Närmast marken är det bäst att ha ett vanligt liggunderlag i cellplast eftersom det isolerar väl mot kylan. På det lägger du ett till vanligt liggunderlag eller ett uppblåsbart. Alla scouter som tidningen pratar med tycker att man ska ha två vanliga. Det finns uppblåsbara som klarar kyla men de är väldigt dyra.

4. Ligg med fötterna in mot kaminen och huvudet utåt. Se till att ha ryggsäcken vid huvudet, kanske till och med som huvudkudde. Om du har den någon annanstans i tältet blir det besvärligt om du behöver hämta något ur den mitt i natten.

5. Använd en vintersovsäck som är tjock och varm. Titta på den viktiga lappen i sovsäcken, där står det vilken kyla säcken klarar. Kom ihåg att få upp värmen i kroppen innan du lägger dig i sovsäcken! Annars kommer du att frysa när du lägger dig.

6. Ha gärna öronproppar så sover du bättre om det är ljud omkring dig. Kanske blåser det så att vinden viner utanför?

7. Ha på dig underställ när du sover, helst av ull som håller värmen. Ha inte ytterkläder på, då riskerar du att bli kallare eftersom kroppsvärmen ska värma upp sovsäcken, men det fungerar inte om man har ytterkläder eller skalkläder på sig. Däremot är det skönt med mössa och tjocka strumpor, även vantar om du känner att du behöver. Du kan även lägga en varm tröja vid fötterna i sovsäcken om du behöver extra värme åt fötterna, eller vill ha den nära för att kunna ta på den vid behov.

8. För att kaminen ska vara igång hela natten behöver man turas om att sitta eldvakt. Sitt gärna vakt två i taget för att se till att hålla er vakna. Bestäm ett schema innan och håll koll på tiden. Två personer kan sitta eldvakt kanske två timmar, eller lite mer. Om en person ska sitta kan man korta ner tiden lite.

Militärtält eller vanligt tält?

Åre Duved Scoutkår har några militärtält som de använder. Fördelen med dem är att det går att elda i kaminerna och få upp temperaturen till runt nollan. Då kan man använda sovsäckar som tål minus 10 grader. I vanliga tält måste man ha sovsäckar som klarar minus 30 grader, men de är dyra (kostar minst 4 000 kronor).

Liknande tidningen scout

04 dec 2024

48 timmar i en sovsäck

Vill du krypa in i en sovsäck och stanna där i två hela dygn – utomhus i november? I Västbodals scoutdistrikt gör äventyrarna det frivilligt. Häng med...

04 dec 2024

Test: Vassast vinner

Det var ett hårt test. Vedpinnar flög i ansiktshöjd när de klövs av svingande yxor. En scout missade sin vedklabb och träffade sig själv i benet. Men...

04 dec 2024

Öva i iskall vak

Äntligen minusgrader – och dags för skridskor. Men för att vara säker på isen är det bra att veta hur det känns om den plötsligt brister. Ute på...