Tidningen granskar: Det kryllar av scouter i kommunerna
Bus som barn – politiker som vuxen. Yes, så verkar det vara. Ute i kommunerna har nämligen var tredje toppolitiker varit scout. Det visar tidningen Scouts egen undersökning.
Text: Anders Boström Foto: Charlotte Rückl
Först scout, sedan toppolitiker. Ja, så kan man läsa resultatet av Scouts undersökning.
Vi har frågat alla ledande lokala politiker i hela Sverige om de har varit scouter. Och resultatet är tydligt: Var tredje kommunalråd – alltså hela 33 procent – har varit scout som barn eller ung.
Det är mycket. Det finns visserligen över 80 000 scouter i Sverige, men tillsammans utgör de ändå mindre än en procent av hela befolkningen.
En av dem som vuxit upp med Scouterna är Hanna Svensson. Hon är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Ekerö kommun.
– Jag lärde mig att det mesta går att lösa och att alla människors egenheter också kan vara styrkor i gruppen. Människosynen är kanske det allra mest fantastiska med verksamheten. Ingen såg ner på någon, alla var verkligen välkomna, säger hon och fortsätter:
– Jag älskade att vara scout. Särskilt att åka på läger och det ”enkla” livet.
Partikollegan Ulf Dahlberg, högste politiker i Marks kommun, pratar också om gruppen.
– Det finns många likheter mellan att vara med i scoutrörelsen och att jobba med ledarskap, som vi förtroendevalda gör. I båda fallen krävs till exempel ett samhällsengagemang. Som scout lär man sig hur man ska få en grupp att fungera, utvecklas och dra åt samma håll.
Ulf Dahlberg är inte överraskad över att så många ledande politiker började som scouter. Själv var han scout och scoutledare i 18 år.
– Att vara scout ger en bra utbildning i ledarskap, säger han.
Sverige består av 290 kommuner. Kommuner har mängder av områden där de beslutar. Hela grundskolan är en kommunal fråga. Men kommunerna sköter till exempel även fritidsfrågor, äldreomsorg och snöröjning. Varje kommun har ett ”högsta höns”. Det är en politiker som är chef över sitt parti och sina kollegor i den politiska ledningen. Det är de här 290 personerna som tidningen Scout har sökt upp.
Moderaten Per Vorberg blev scout som sexåring. I dag är han högsta politiker i Härryda kommun. Han berättar att Scouterna präglat hans uppväxt och den han är i dag.
– Jag har så många roliga minnen från alla nya kompisar, läger, hajker och aktiviteter där vi fick lära oss använda kniv, yxa och såg som verktyg och inte som leksaker, säger han och fortsätter:
– Scoutlagen och scoutlöftet påminner mig hela tiden om vad som är viktigt att tänka på i livet. Jag arbetar varje dag med att hjälpa och försöka göra saker bättre för andra människor. Att vara scout innebär att man för lära sig saker som gör ens frihet mycket större.
Så gick undersökningen till
- Tidningen Scout kontaktade alla Sveriges 290 kommuner vid tre tillfällen före och efter semestern. Vi frågade om den högste politiske ledaren varit scout och i så fall var och när.
- 200 personer svarade. Det motsvarar 69 procent.
- 33 procent uppgav att de varit scouter.
- De flesta uppgav att de varit aktiva mellan två och fem år.
- Några var scouter i mindre än ett år. Några var scouter 10–18 år.
Liknande tidningen scout
48 timmar i en sovsäck
Vill du krypa in i en sovsäck och stanna där i två hela dygn – utomhus i november? I Västbodals scoutdistrikt gör äventyrarna det frivilligt. Häng med...
Test: Vassast vinner
Det var ett hårt test. Vedpinnar flög i ansiktshöjd när de klövs av svingande yxor. En scout missade sin vedklabb och träffade sig själv i benet. Men...
Öva i iskall vak
Äntligen minusgrader – och dags för skridskor. Men för att vara säker på isen är det bra att veta hur det känns om den plötsligt brister. Ute på...