Tidningen Scout18 december 2023

Varning för vinterns gasfiaskon

Har ni släpat med er mat och gastuber ut på vinterhajken – men sen inte fått igång köket när ni ska laga lunch? Har ni ätit kall mat och hårda makaroner? Nu ska det inte hända igen. Här är tipsen inför nästa tur.

Text: Martina Nyhlén

Många har varit med om det. Gasen som följer med från scoutlokalen är inte anpassad för vinterbruk. Och det upptäcks först ute på hajken. Där blir gaslågan i köket så pytteliten att den inte kan värma någonting. I värsta fall kommer det ingen låga alls. Plötsligt känns svälten nära.

– Till och med jag har hamnat i gränslandet när det varit lite kvar i tuben och kallare än jag förväntat mig. Men det finns metoder att ta till, säger Alexander Brunnegård.

Han är scout i Herrljunga scoutkår och fjälledare på friluftsledarkurserna Sommar- och Vinterfjäll i Åre.

Grundproblemet är att det finns olika gaser som kan användas till stormkök med gasbrännare. Gaserna har olika innehåll och syften, så om man har fel gas vid fel tillfälle kan man få problem.

– Det handlar om mixen av gas i tuben, men också om att själva tuberna är gjorda för varmare eller kallare klimat, säger Alexander Brunnegård.

Det är lite knepigt att förstå hur det fungerar. Men gasen i tuben är flytande och förvandlas till gasform när vi släpper ut den till stormköket. När förvandlingen sker går det åt mycket energi som tas från tuben och omgivningen. Det kan man känna genom att lägga handen på gastuben när den. använts en stund.

Om gastuben är kall blir det svårare för gasen att bildas. Därför har vintergastuben ett extra isolerande lager inuti som gör att förvandlingen till gas går lättare.

Om gasen, tuben och omgivningen är kall blir det sämre tryck i tuben. Därför brinner den vanliga gasen sämre än vintergasen när det är kallt. Skillnaden är tydligast när gasen börjar ta slut.

En stor tub vanlig gas kostar runt 100 kronor. En flaska vintergas kostar ungefär 150 kronor. Den extra summan är värd att betala för att slippa problem, tycker Alexander Brunnegård.

– Vintergasen behövs egentligen när temperaturerna börjar vara runt minus fem dygnet runt. Men jag brukar ta med den när temperaturen kryper under nollan, för säkerhets skull, säger han.

Men om man nu står där vrålhungrig i sina tjocka vinterkläder – och kommer på att man har tagit med sig fel gas – vad gör man då?

Det finns förstås knep att ta till. Det första är att använda sin kroppsvärme.

Lägg tuben innanför jackan, låt den ligga där och ha det gött ett tag. Då har tuben lite värme att ta av när förvandlingen sker. Det bidrar till bättre tryck. Det kan också fungera att ställa den i en kåsa med ljummet vatten.

– Men det ska i så fall göras i en ledares sällskap, säger Alexander Brunnegård.

Däremot ska man inte värma gasen med en för varm värmekälla. Gastuben är inte gjord för att klara trycket som uppstår i tuben vid högre temperaturer. Fingervarmt räcker bra.

– En för varm tub ger för hårt tryck. Då kan flamman på köket bli jättestor, så det gäller att vara försiktig. Dessutom slösar man ju på gasen då, säger Alexander Brunnegård.

Så undviker du fällorna

DET HÄR FÅR DU GÖRA

  1. Värm tuben innanför kläderna. Börjai god tid innan maten ska lagas.
  2. Om du har två tuber kan du värma en i taget innanför jackan och turas om att använda dem till matlagningen.
  3. Blanda lite termosvatten med kallt vatten eller snö, så det blir ljummet. Häll i en matkåsa, ställ tuben i vattnet.
  4. Trots knepen kommer lågan nog bli svag, så välj en snabb matlagningsteknik. Till exempel: koka upp makaronerna, låt dem stå tills de är mjuk (i stället för att koka hela koktiden).
  5. Vintergas funkar till – 22 grader, enligt tillverkarna. Om det är kallare funkar ingen gas.

DET HÄR SKA DU INTE GÖRA:

  1. Använda väldigt varmt eller kokande vatten för att värma tuben.
  2. Värma gastuben över ett annat stormkök eller med annan för stark värmekälla.
  3. Vända på flaskan. Det finns en anledning till att tuben tillverkats med öppningen högst upp. Om säkerhetsventilen hamnar i gasvätskan kan den sluta fungera som den ska.

Liknande tidningen scout

06 feb 2024

Torr, torrare, torrast. Eller?

En bra resehandduk ska ta liten plats, torka snabbt och inte bli stel när det är kallt ute. Men den ska också vara skön – och kanske fin? Vi lät fem...

06 feb 2024

Lättare ta närvaro med nya Scoutnet

Många använder Scoutnet för att hantera medlemsavgifter eller boka in sig på läger. Men nu finns nya funktioner att kolla in – särskilt om du är...

05 feb 2024

Mot toppen alla höjdrädda

I en skog i norra Dalarna finns en perfekt vägg för isklättring. Malung-Sälens scoutkår åkte dit med yxor, stegjärn och mycket pirr i magen.